HIV/SIDA a ajuns în România cu trenul. Povestea primului bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un angajat CFR care se ocupa cu întreţinerea vagoanelor de dormit pe rutele internaţionale a fost cel dintâi român depistat cu virusul HIV. Se întâmpla în toamna anului 1985. A fost primul asemenea caz din întregul spaţiu comunist.

În 1985, pe când Nicolae Ceauşescu visa la o Românie ordonată precum Coreea de Nord, o teribilă veste zguduia cancelariile din Comitetul Central. SIDA, maladia pe care ziarul “Scînteia” o numea boala Occidentului depravat, ajungea şi în România. Cazul fusese descoperit de doctorul Ştefan Berceanu, de la spitalul Fundeni din Bucureşti.

Bărbatul pe care-l vizitează numai bărbaţi

Modul în care a fost descoperit primul caz de SIDA în România arată cât de puţin se ştia despre această boală în acei ani. O asistentă de la spitalul Fundeni a remarcat că la patul bolnavului Teodorescu (bucureştean, 42 de ani) se perindă numai bărbaţi, fapt care a născut suspiciunea că ar fi homosexual. Pacientul Teodorescu trecuse, în decurs de un an, pe la mai multe spitale bucureştene, însă nicăieri nu primise un diagnostic precis. Posibila lui apartenenţă la cercurile de homosexuali din Bucureşti i-a făcut pe medicii de la Fundeni să se gândească la “boala Occidentului depravat”. SIDA era considerată pe atunci o maladie care-i afectează mai ales pe homosexuali. A mai contat şi faptul că bărbatul pierduse 10 kilograme într-un timp foarte scurt iar pielea îi era mâncată de erupţii.

În urma unor teste trimise la un laborator din Austria (România nu avea dorările pentru depistare) s-a demonstrat că, într-adevăr, pacientul Teodorescu era infectat cu virusul HIV. Lumea academică mondială a aflat astfel că SIDA a ajuns şi în spaţiul socialist. Era primul caz raportat, însă nimeni nu putea garanta că era, cu adevărat, primul.

A murit la 11 zile de la verdict

Revista „Realitatea Ilustrată”, nota, la câţiva ani după Revoluţie, că „pacientul Teodorescu a fost mutat în mare secret la Spitalul de Boli Contagioase Victor Babeş, într-un pavilion unde Securitatea s-a asigurat că nu putea fi văzut sau fotografiat”. Pentru confidenţialitate, numele dosarului său medical a fost notat cu literele C. V. Singurele informaţii care au ajuns la urechile medicilor au fost că bărbatul luase virusul HIV în timpul celor 10 ani în care a călătorit cu trenul prin Europa Occidentală, în calitate de lucrător CFR.

Teodorescu se ocupa cu întreţinerea vagoanelor de dormit. „Revista Română de Boli Infecţionase” a prezentat cazul acestuia în urmă cu câţiva ani, concluzionând că fusese infectat cu HIV la începutul anilor ’80, în urma întreţinerii de raporturi homosexuale. În lipsa unui tratament adecvat, pacientul Teodorescu a murit la numai 11 zile de la depistarea bolii.

Peste 6.000 de victime

De atunci şi până în 1990, SIDA s-a răspândit cu repeziciune în România, cu precădere din cauza transfuziilor de sânge efectuate în spitalele româneşti. În 1989 a fost înregistrat în ţara noastră şi primul caz de HIV/SIDA la un minor, o fetiţă de 13 ani. La începutul anilor ’90, România era cunoscută în presa internaţională drept ţara cu cei mai mulţi copii bolnavi de SIDA. Din 1985 şi până astăzi peste 6.000 de români au murit de SIDA.

Azi, în România trăiesc peste 12.000 de persoane care au fost depistate cu virusul HIV.
 


Citeşte şi:

INFOGRAFIE Bolnavii de SIDA, mai discriminaţi decât rromii, maghiarii sau homosexualii în România

Persoanele infectate cu HIV/SIDA sunt cele mai discriminate în România. Pe următoarele locuri se situează, la foarte mică distanţă, persoanele de etnie romă şi cele cu dizabilităţi. Aşa arată raportul „Percepţii şi atitudini privind discriminarea 2013”, comandat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

VIDEO Povestea tânărului care trăieşte cu HIV de peste 20 de ani, deşi medicii i-au dat doar cinci luni

În urmă cu mai bine de 20 de ani, un bebeluş pe nume Brryan Jackson, de 11 luni, din St. Louis, a fost injectat cu sânge infectat cu HIV de tatăl lui care nu mai voia să-i plătească pensie alimentară. Astăzi, este student şi vrea să devină preot.

Drama bărbatului care nu se putea îmbolnăvi de SIDA: s-a sinucis la 66 de ani

După ce şi-a văzut cei mai mulţi prieteni pierzându-şi viaţa în lupta cu SIDA, Stephen Crohn, bărbatul care nu se putea îmbolnăvi de această boală datorită unei mutaţii, şi-a luat singur viaţa.

Vindecarea de HIV/SIDA, realitate sau numai speranţă?

Doi pacienţi infectaţi cu HIV par să fi scăpat definitiv de virusul imunodeficienţei dobândite cu ajutorul unui transplant de măduvă osoasă. Specialiştii sunt, însă, reţinuţi în a considera acest tratament terapia care vindecă HIV/SIDA.

Semnal de alarmă: „În următorii ani numărul bolnavilor de SIDA se va dubla”. Lipsa seringilor sterile scoate consumatorii de droguri în stradă

Câteva organizaţii neguvernamentale vor protesta pe 1 iulie, între orele 10.30 - 12.30, în faţa Ministerului Sănătăţii, a Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Muncii faţă de blocarea programelor de schimb de seringi. Aceştia atrag atenţia că începând de duminică narcomanii nu vor mai primi serigi sterile pentru a se injecta în condiţiile în care ne confruntăm cu o explozie de îmbolnăviri de HIV în rândul consumatorilor de droguri.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite