Implantul de cristalin redă vederea în caz de cataractă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţia durează aproximativ 15 minute şi se face cu anestezie locală, pe ochiul menţinut deschis
Operaţia durează aproximativ 15 minute şi se face cu anestezie locală, pe ochiul menţinut deschis

Înlocuirea lentilei naturale a ochiului reprezintă unicul tratament în caz de cataractă. Există mai multe lentile artificiale care pot ţine locul cristalinului, cu indicaţii, performanţe şi costuri diferite. Alegerea implantului potrivit şi experienţa chirurgului asigură o vedere bună pentru tot restul vieţii.

Atunci când cristalinul, lentila ochiului, îşi pierde transparenţa şi devine ca un geam mat, persoana afectată începe să vadă neclar, cu puncte negre în câmpul vizual şi să suporte greu lumina. Cataracta, pentru că ea este cauza acestor probleme, afectează jumătate din persoanele cu vârste de peste 60-65 de ani. Unicul tratament al problemei de vedere este intervenţia chirurgicală cu implantarea unui cristalin artifical.

Lentilă nouă în 15 minute

Operaţia se face cu anestezie locală şi durează cel mult 15 minute. Pe ochiul fixat cu un dispozitiv extern, care îl menţine deschis, chirurgul realizează orificii de 2-3 mm la nivelul corneei, prin care intră în ochi şi taie capsula ce înveleşte cristalinul. Prin aceste incizii, introduce un instrument fin,  numit facoemulsificator, care „topeşte“ şi apoi aspiră cristalinul. Ulterior, pe acelaşi traseu, medicul introduce implantul în capsulă. Este vorba despre un implant pliabil, realizat dintr-un material flexibil, mai des acrilic şi mai rar silicon. Orificiile nu necesită suturare, ele se vor vindeca singure, iar pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi, cu ochiul pansat şi cu recomandarea de a ţien cont de câteva precauţii în zilele imediat următoare.

Implanturile pliabile sunt doar parţial decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în vreme ce implanturile rigide, dure, sunt mai ieftine şi pot fi decontate total. Bineînţeles, cele rigide necesită incizii mai mari, care se vor vindeca mai greu, de aceea perioada de recuperare în cazul persoanelor care optează pentru acest tip de intervenţie va fi mai lungă.

Vede fie la distanţă, fie aproape

Implanturile pot fi monofocale sau multifocale. Spre deosebire de cristalinul natural, care se acomodează pentru a vedea departe sau aproape, cel artificial monofocal poate vedea într-un singur fel: fie la distanţă, fie aproape. Medicii pot alege o lentilă monofocală cu vedere la distanţă, iar persoana operată va purta ochelari când va dori să citească o carte, de exemplu. Se mai poate alege o lentilă monofocală pentru vederea de aproape, dacă ochiul bun, numit şi ochi dominant, vede bine la distanţă. Există şi implanturi monofocale speciale, destinate persoanelor cu astigmatism. Aceste persoane au corneea cu suprafaţă neregulată (partea cea mai din faţă a ochiului, prima lentilă care ia contact cu lumina), motiv pentru care văd obiectele cu  margini neregulate.

Implanturile multifocale sunt mai inteligente, în sensul că fac posibilă vederea la distanţă mare, medie sau mică. Performanţa se datorează unor porţiuni concentrice subţiri din care sunt confecţionate, ce acţionează ca mici oglinzi care focalizează imaginea situată la diferite distanţe. Se pare că, deşi permit acomodarea, vederea nu este atât de clară şi este afectată capacitatea de a distinge contrastele. De asemenea, există un cristalin artificial care permite acomodarea la distanţă sub acţiunea muşchilor din jurul ochiului: atunci când „mijim“ ochii, vedem mai bine la distanţă.

Pot conţine filtre solare

Diferenţele între implanturi ţin şi de forma lor (suprafaţă sferică sau asferică), şi de capacitatea lor de a proteja ochiul de radiaţiile solare. Toate implanturile artificiale sunt îmbogăţite cu filtre pentru ultraviolete. Totuşi, şi radiaţiile din spectrul vizibil (lumina albastră) pot pune probleme. De aceea, persoanele care fac operaţie de cataractă sunt sfătuite să poarte ochelari de soare. Unele primesc direct un implant dotat cu filtru pentru lumina albastră, cel mai recomandat fiind cel de tip heliomatic, care se colorează gradual, în funcţie de cantitatea de lumină.

Corectează şi dioptriile mari

Cristalinul artificial se poate folosi, de la caz la caz, şi la persoanele cu miopie mai severă de +7 dioptrii sau cu hipermetropii mai mari de +5 dioptrii. Totuşi, de obicei se păstrează cristalinul şi lentila artificială se plasează în faţa acestuia şi în spatele irisului.

Specialistul nostru

Dr. Adina Grigorescu
medic specialist oftalmolog
tel. 0788.308.637

Cristalinele artificiale folosite cel mai frecvent şi cu cele mai bune rezultate sunt cele foldabile. Sunt puţin mai scumpe decât cristalinele artificiale rigide, dar au avantajul că se pot introduce în ochi printr-o incizie foarte mică, fără să mai necesite sutură. Cristalinele artificiale foldabile pot fi sferice sau asferice, torice (pentru corecţia astigmatismului), monofocale sau multifocale ori cu diferite filtre de protecţie. Dacă se foloseşte un implant monofocal, preţul operaţiei poate varia între 2.000 şi 3.000 de lei. Dacă implantul folosit este multifocal, operaţia poate costa aproximativ 4.000-4.500 de lei. În urma implantării unui cristalin, în mai mult de 90% din cazuri, pacientul va vedea bine la distanţă fără ochelari.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite