Medicină

articolul anterior articolul urmator

Incidenţa tuberculozei rămâne crescută

0
23 Mar 2010 19:56:41
Autor: Andrada Floria
Iniţierea rapidă a tratamentului previne complicaţiile
Iniţierea rapidă a tratamentului previne complicaţiile

Românii sunt fruntaşi în UE în ceea ce priveşte răspândirea TBC-ului, avertizează specialiştii de Ziua Mondială a Tuberculozei, marcată astăzi. Numărul bolnavilor de tuberculoză este de 10 ori mai mare la noi în ţară comparativ cu media din celelalte state membre UE.

În România sunt înregistraţi aproximativ 30.000 de bolnavi de tuberculoză, anual fiind depistate în jur de 18.000 de cazuri noi.

Vaccinarea, o necesitate

Tocmai din cauza incidenţei ridicate nu se poate renunţa la vaccinarea BCG (antituberculoză). „Nu se poate renunţa la vaccinul antituberculoză, pentru că nou-născuţii, având o imunitate scăzută, prezintă un risc crescut de a contracta forme grave ale tuberculozei, cum sunt bronhopneumonia şi meningoencefalita. Din acest motiv, vaccinul trebuie efectuat între zilele a patra şi a opta de la naştere", menţionează conferenţiar doctor Constantin Marica de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.

Specialistul este de părere că se poate renunţa totuşi la vaccinările succesive BCG, deoarece studiile au arătat că acestea sunt ineficiente, fiind suficient un singur vaccin.

Două centre pentru TBC rezistent

În România, aproximativ 1.500 de bolnavi dezvoltă forma chimiorezistentă. Pentru aceşti bolnavi au fost înfiinţate la noi în ţară două centre speciale de excelenţă. Unul dintre ele este la Bucureşti, în cadrul Institutului „Marius Nasta", iar cel de-al doilea la Piatra Neamţ, la Sanatoriul Bisericani. Aici, bolnavii beneficiază de terapii moderne, pe o durată de doi ani.

Sudul ţării, cel mai afectat

În centrul ţării, adică în judeţele Harghita, Sibiu, Covasna, incidenţa este de maximum 35 de cazuri la 100.000 de locuitori. „Cele mai multe cazuri de TBC se înregistrează în sudul ţării, în judeţele Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomiţa şi Ilfov, în special din cauza condiţiilor socio-economice precare", spune prof. dr. Constantin Marica.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările