Infecţiile nosocomiale ar putea fi depistate printr-un test rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infecţii nosocomiale - arhivă
Infecţii nosocomiale - arhivă

La această oră, infecţiile nonoscomiale sunt diagnosticate în urma unor teste a căror rezultat vine după 24 de ore. Noul test sanguin ar putea oferi un rezultat într-o oră.

Depistarea la timp a infecţiilor nosocomiale, superbacteriile intraspitaliceşti rezistente la antibiotice, este foarte importantă, pentru a interveni la timp cu un tratament adecvat.

Cercetători din toate domeniile - biologie moleculară, chimie, procesare chimică şi optica integrată - şi-au unit forţele şi au dezvoltat un nou proces, care poate depista trei tipuri de superbacterii, dintr-un foc, transmite Ziare.com

Printr-un proces de "blood spinning", bacteriile sunt izolate din mostre, astfel încât ADN-ul lor să poate fi analizat. Oamenii de ştiinţă au folosit molecule fluorescente, concepute pentru a se lega de segmentele de ADN bacterian care conţin gene cunoscute că fiind rezistente la antibiotice. Daca aceste gene sunt prezente în mostra, pot fi apoi detectate de un microcip.

"Acesta a fost obiectivul nostru dintotdeauna, să putem face asta într-o ora. Atunci când încerci să stabileşti un diagnostic, timpul este preţios. Cu fiecare oră care trece, şansa de supravieţuire scade cu şapte procente. Ideal este să ştii imediat cu ce te confrunţi, pentru a aplica cel mai bun tratament", a explicat Aaron Hawkins, inginer la Universitatea Brigham Young, din Marea Britanie, citat de Science Alert.

Când fiecare oră este crucială, să poţi salva cel puţin 23 dintre ele este un pas important în eforturile de diagnosticare. După cinci ani de cercetări, echipa lucrează acum alaturi de o companie start-up pentru a distribui cipurile, care măsoară doar 1 centimetru, arată ziare.com.

Noul test de sânge cu microcip este o soluţie nou-nouţă pentru o problema veche, care a curmat milioane de vieţi. Desi nu ataca în mod direct superbacteriile, inovaţia le poate depista mult mai devreme şi astfel se vă putea lupta cu ele mult mai eficient decât până acum.

Citeşte şi:

Peste 120 de oameni infectaţi cu bacterii din spital, în plină pandemie, la Botoşani. Cei mai mulţi s-au infectat după operaţii

Eugen Iancu, tatăl unui tânăr mort în urma incendiului din Colectiv: „Ce aţi făcut 5 ani? Au trecut 5 ani şi povestea se repetă, Colectiv este din nou cu noi”

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite