INFOGRAFIE 5 modalităţi prin care sigur NU te îmbolnăveşti de Ebola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când virusul Ebola a depăşit graniţele Africii, panica a cuprins Occidentul. Teama răspândirii epidemiei în Statele Unite ale Americii este tot mai mare după ce autorităţile de acolo au confirmat că o infirmieră care a inrat în contact cu pacientul decedat zilele trecute a fost infectată.

Un număr aproximativ de 7.470 persoane au fost infectate de la debutul epidemiei de la începutul acestui an. Dintre acestea, 3.431 au decedat, majoritatea fiind din Africa de Vest. Aceste cifre, la fel ca şi decesul lui Thomas Eric Duncan din Dallas, Texas, şi confirmarea infectării infirmierei care l-a îngrijit, sunt mărturii de temut ale repreziciunii cu care virusul poate distruge o comunitate. Dar  oare e justificată panica?

E normal să fii speriat – de fapt, cât le priveşte pe cadrele medicale care îngrijesc persoanele infectate cu Ebola, noi vrem ca ele să fie speriate. Vrem ca ele să aibă un respect sănătos pentru riscul încălcăriii procedurilor de control al infecţiilor. Dorim ca personalul medical să canalizeze acea frică şi să fie incredibil de meticuloşi cu privire la controlul infecţiei. Acea frică trebuie să fie folosită raţional”, a declarat Tom Frieden, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, citat de Huffington Post.  

Virusul nu rezistă mult în afara corpului uman

În ciuda faptului că Ebola este prezentă în SUA, riscurile unui american de rând să contacteze boala sunt infime, aproape de zero, exact cum au anunţat în public de mai multe ori autorităţile oficiale din domeniul sănătăţii, a precizat Frieden.
Conform datelor Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, pe suprafeţe uscate virusul trăieşte câteva ore, cel mult. În schimb, în lichide, precum sângele (caz în care numai personalul medical şi rudele celor bolnavi trebuie să îşi facă griji), poate trăi câteva zile.

Totuşi, există o confuzie destul de mare cu privire la modul în care oamenii infectaţi pot răspândi Ebola, în special în cazul persoanelor care nu realizează că ei sunt infectaţi şi că sunt în faza de incubaţie a bolii.

Cu toate că Frieden a admis faptul că, teoretic, te poţi infecta cu Ebola dacă îţi atinci ochii, nasul şi gura după ce pui mâna pe un lucru asupra căruia o persoană infectată a strănutat sau care conţine transpiraţia acelei persoane, totuşi, el spune că răspândirea virusului prin intermediul transportului public, precum călătoria cu avionul sau autobuzul nu este chiar facilă pentru virus.

Afirm doar că acest virus nu este ca gripa, nu e ca rujeola, nu e ca răceala. Nu este la fel de răspândibil“, a punctat Frieden.  
image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite