INFOGRAFIE Ce păţim când stăm prea mult pe scaun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul prelungit pe scaun afectează coloana verterbală FOTO Shutterstock
Statul prelungit pe scaun afectează coloana verterbală FOTO Shutterstock

Statul prelungit pe scaun afectează organismul de la cap la picioare, cauzând numeroase daune atât organelor, oaselor şi muşchilor, avertizează specialiştii.

În teorie, foarte mulţi oameni ştiu că sedentarismul este dăunător. Dar ce anume nu funcţionează cum trebuie în corpurile noastre atunci când stăm aşezaţi aproape opt ore pe zi? Mai multe lucruri, spun experţii consultaţi de publcaţia „The Washington Post“, care au enumerat o listă de probleme de la cap la picioare.

Daune cauzate organelor

Boli de inimă. Când stăm pe scaun, muşchii ard mai puţine grăsimi, ceea ce face ca sângele să curgă mai anevoios, favorizând astfel „înărcarea“ inimii cu lipide. Dealtfel, şederea prelungită pe scaun a fost asociată în nenumărate studii cu hipertensiunea arterială şi colesterolul mărit, persoanele sedentare fiind de două ori mai susceptibile de a suferid e boli cardiovasculare decât cei care au un stil de viaţă activ.

Pancreas hiperproductiv. Pancreasul produce insulină, un hormon care transportă glucoza către celule pentru a asigura necesarul de energie. Însă, celulele din muşchii inactivi  nu răspund la fel de repede la insulină, astfel că pancreasul produce din ce în ce mai multă. Acest proces poate duce la diabet sau alte boli. Un studiu din 2011 a arătat că răspunsul la insulină începe să scadă chiar şi după o singură zi de stat mult pe scaun.

Cancer de colon. Studiile au scos la iveală o legătură evidentă între statul prelungi pe scaun şi riscul mai mare de cancer de colon. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este neclar încă. Una dintre teoriile formulate spune că excesul de  insulină încurajează creşterea excesivă a celulelor. O altă ipoteză ar fi că mişcarea regulată stimulează activitatea antioxidanţi naturali care distrug celulele dăunătoare şi pe cele care cauzează cancerul, cunoscute cu  numele de radicali liberi.

image

Degenerare musculară

Abdomen lăsat. Când ne mişcăm şi chiar şi atunci când pur şi simplu stăm în picioare, muşchii abdominali sunt solicitaţi să ne ţină  în poziţie verticală. Atunci când stăm pe scaun ei nu mai sunt folosiţi. Muşchii tensionaţi ai spatelui şi cu cei abdominali slăbiţi formează o alianţă care poate forţa arcul natural al coloanei vertebrale, determinând hiperlordoză şi lordoză, adică o deformaţie a regiunii lombare, care se încovoaie înainte, în rahitism şi în malformaţii.

Şolduri tensionate. Încheieturile flexibile ale şoldurilor ne ajută să ne menţinem echilibrul. Cei care stau mult timp pe scaun îşi extind rareori muşchii flexori în faţă, ceea ce face ca aceştia să se scurteze  şi să devină mai rigizi. Acest lucru limitează o serie de mişcări şi lungimea pasului. Studiile au stabilit că mobilitatea redusă a şoldurilor este unul dintre motivele principale pentru care persoanele în vârstă cad mai des.

Fesieri atrofiaţi. Când stăm aşezaţi, muşchii gluteus, adică fesierii, nu sunt solicitaţi absolut deloc. Astfel, cât cât stăm mai mult, cu atât aceştia se atrofiază mai mult. Or, nişte gluteus moi afectează stabilitatea şi capacitatea de a face paşi mari.

Probleme la nivelul picioarelor

Circulaţie proastă. Statul prelungit pe scaun încetineşte circulaţia sângelui, ceea ce face ca fluidele să stagneze în picioare. Problemele provacte de acest fenomen variază de la glezne umflate şi varice la formarea cheagurilor de sânge, adică la tromboză venoasă profundă.

Oase fragile. Activităţile fizice precum mersul pe jos sau alergatul stimulează şoldurile şi oasele din partea inferioară a corpului, astfel încât acestea devin mai dense şi mai puternice. Oamenii de ştiinţă sunt de părare că actuala creştere a cazurilor de osteoporoză reprezintă o cauză a lispe de mişcare.

Probleme în partea superioară a corpului

Minte înceţoşată. Muşchii aflaţi în mişcare pompează mai mult oxigen şi sânge în creier, declanşând eliberarea a tot felul de substanţe chimice care îmbunătăţesc funcţiile cerebrale, dar şi sarea noastră de spirit. Când suntem sedentari pentru o lungă perioadă de ttimp, totul încetineşte, chiar şi funcţiile cerebrale.

Gât încordat. Dacă majoritatea timpului petrecut la locul de muncă stăm la birou, cu capul aplecat spre monitor şi tastatură sau înclinat în lateral, pentu a ţine un telefon cu umărul, ne putem afecta  serios vertebrele cervicale.

Dureri de spate şi umeri. Gâtul nu este singurul care are de suferit din cauza poziţiei nefireşti pe care o adoptăm. Atunci când stăm aplecaţi spre monitor sau tastatură, umerii şi muşchii spatelui fac o extensie exagerată. În plus, dacă nu mişcăm coloana vertebrală, ea devină inflexibilă şi uşor de vătămat în activităţi banale. Atunci când ne deplasăm, discurile moi dintre vertebre se extind şi se contractă ca nişte bureţi care absorb sânge şi substanţe nutritive proaspete. Când stăm jos mult timp, discurile sunt strivite inegal şi îşi pierd din spongiozitate. De aceea, persoanele care stau mult timp jos suferă mai des de hernie de disc.


Cum se stă corect pe scaun?

image

1. Nu te apleca în faţă;

2. Ţine coatele îndoite la 90 de grade;

3. Umerii relaxaţi;

4. Braţele aproape de corp;

5. Menţine întreaga talpă pe podea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite