Medicină

articolul anterior articolul urmator

Inhalarea unei cantităţi mai mici de oxigen ar putea ajuta la slăbit în timpul somnului STUDIU

7
20 Jun 2022 19:34:08
Autor: Lorena Mihăilă
FOTO Arhivă / Shutterstock
FOTO Arhivă / Shutterstock

Inhalarea unei cantităţi mai mici de oxigen în timpul somnului ar putea ajuta persoanele cu diabet zaharat tip 2 şi nu numai să slăbească în timp ce dorm, arată un studiu.

Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, caută voluntari pentru a testa noul sistem care va analiza dacă inhalarea unei cantităţi mai mici de oxigen (hipoxie) în timpul somnului poate contribui la slăbit. Scopul studiului este de a investiga dacă somnul în corturi speciale în care este creat un mediu cu oxigen redus este eficient pentru îmbunătăţirea controlului glicemiei şi dacă se pierde astfel din greutate, scrie Agerpres.

Studiile anterioare au arătat că hipoxia poate reduce pofta de mâncare şi poate rde calorii mai multe în cazul persoanelor care suferă de diabet tip 2. 

Cercetătorii spun că voluntarii pot lua parte la studiu din propriile locuinţe, dormind într-un cort amenajat pentru o perioadă de 10 zile. În una dintre perioade, nivelul de oxigen va fi reglat la 15%, similar cu nivelurile la care sunt expuşi pasagerii dintr-un avion sau persoanele care trăiesc la altitudini mari.

„Diabetul de tip 2 este o afecţiune obişnuită, care face ca nivelul de glucoză din sânge să devină prea mare. Pentru mulţi oameni, este o afecţiune pe termen lung care poate avea un efect negativ asupra vieţii lor de zi cu zi şi îi expune unui risc mai mare de a dezvolta alte complicaţii grave, cum ar fi boli de inimă sau probleme de vedere", a declarat doctor Ant Shepherd, lector superior la Facultatea de Sport, Sănătate şi Ştiinţa Exerciţiilor Fizice.
 
„În timp ce slăbitul şi reducerea nivelului de glucoză din sânge sunt posibile prin modificări ale dietei şi intensificarea exerciţiilor fizice, în cazul unor persoane există o gamă de factori şi obstacole ce îngreunează aceste schimbări ale stilului de viaţă", a adăugat el.
 
„Având în vedere că numărul persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 se preconizează că va ajunge la 700 de milioane în întreaga lume până în 2045, este vital să găsim alte intervenţii de succes care să ne ajute să tratăm şi să gestionăm afecţiunea, reducând costurile pentru NHS (serviciul public de sănătate din Marea Britanie - n.a.) şi îmbunătăţind viaţa de zi cu zi a oamenilor", a precizat Shepherd.
 
Voluntarii vor trebui să poarte dispozitive de monitorizare şi să noteze într-un jurnal alimentele consumate, dar şi să accepte prelevarea de probe pentru analize. În plus, cercetătorii le vor analiza compoziţia corporală şi nivelurile de glicemie pentru a înţelege răspunsul organismului la hipoxie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

BRAVE.Com
20.06.2022, 19:34:30

"Inhalarea unei cantităţi zero de oxigen ar putea ajuta la scheletizare în timpul somnului"

-12 (12 voturi)
Tomescu Tom
20.06.2022, 19:41:17

" Având în vedere că numărul persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 se preconizează că va ajunge la 700 de milioane în întreaga lume până în 2045 ...... " au de gând să pună de o afacere .. 🤣😂 . Nici prin cap nu le trece să treacă la luarea de măsuri ..pentru reducerea incidenței acestei afecțiuni .. Oricum se știe că odată ajuns să fii diabetic ... ești la mila BigPharma .. 😂🤣 Ei privesc boala ca pe o oportunitate de afaceri .. una beton ..

GRIGORIU Grieg
20.06.2022, 20:40:20

Deci dupa parerea dumitale, diabetul de tip 2 ar putea fi vindecat, dar nu se vrea, domnule. Big pharma, absolut toate firmele de medicamente din lume s-au inteles sa scoata numai medicamente d-alea care nu te vindeca de diabet iar cele care te-ar vindeca sa nu le scoata. Obezitatea e un factor care poate favoriza diabetul de tip II. Ce ai face dumneata daca ai avea putere de decizie ca scapam o data pentru totdeauna de acest flagel ? In Olanda se vor pune accize (mari) pe bauturile racoritoare. O fi de ajuns ? Nu vom mai vedea grasi pe strada in curand ?

Călugărul
20.06.2022, 21:15:24

Mulțumim pentru știre. Vom dormi de-acum înainte cu cleștetul de rufe pe nas!, iar gura o acoperim cu scoci!

BRAVE.Com
20.06.2022, 22:12:06

https://assets.republica.ro/20151203/473502ce7c1b13031a3381b8299bdd31b3e98df8.jpg

-12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările