Inima bolnavă, tratată cu celule din piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care au suferit un infarct ar putea beneficia de un implant cu celule proprii din piele, arată un studiu israelian.

Cercetătorii de la Centrul Medical Rambam din Haifa, Israel, au reuşit, în premieră, să repare inima unor animale de laborator care au suferit un infarct cu ajutorul celulelor cutanate.
Mai precis, medicii israelieni folosesc, pentru refacerea ţesutului cardiac distrus în urma unui infarct, un tip de celule stem pluripotente induse, numite hiPSC, pe care le extrag din piele. „Până acum, s-au mai folosit astfel de celule extrase din inima unor pacienţi sănătoşi şi au fost implantate apoi celor bolnavi. Însă prin această nouă metodă se exclude riscul de a respinge transplantul, fiind vorba despre propriile celule ale corpului", explică profesorul de cardiologie Lior Gepstein, coordonatorul studiului.

Citeşte şi:
Sfaturi de la psiholog pentru a putea învinge fobia de câini

Cum stai cu tensiunea arterială? Dar cu glicemia? Verifică-le gratuit!

Alternativă la transplantul cardiac

Potrivit specialiştilor, atunci când suferim un atac de cord masiv, o mare parte din inimă „moare", ceea ce face ca muşchiul cardiac să nu mai pompeze suficient sânge în corp. În majoritatea acestor cazuri, singura soluţie este transplantul de inimă.
Noua metodă dezvoltată de medicii israelieni ar putea fi soluţia alternativă, înlocuindu-se, cu ajutorul celulelor stem din piele, doar porţiunea cardiacă afectată de infarct şi nu toată inima.
„Inima unui adult este alcătuită din aproximativ 4 miliarde de celule. Atunci când o persoană suferă un infarct, ea pierde aproape un sfert din aceste celule. De aceea, noi trebuie să transplantăm în jur de 1 miliard de celule. Deocamdată, prin procedura pe care am iniţiat-o noi, putem obţine doar câteva milioane de celule, deci metoda are nevoie de îmbunăătăţiri", precizează Gepstein.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite