Medicină

articolul anterior articolul urmator

Intervenţii urologice robotice complexe la Spitalul Clinic Sanador

0
Articol publicitar
30 Oct 2020 18:30:26
Autor: ADH
Spitalul Clinic Sanador: Intervenţie urologică realizată cu ajutorul robotului Da Vinci Xi
Spitalul Clinic Sanador: Intervenţie urologică realizată cu ajutorul robotului Da Vinci Xi

La Spitalul Clinic Sanador au fost efectuate recent o serie de intervenţii urologice complexe, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie adăugate în acest an în portofoliul Spitalului.

 Echipa medicală, condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie cu competenţe în chirurgia laparoscopică şi robotică, a realizat mai multe nefrectomii parţiale şi prostatectomii radicale cu ajutorul celui mai performant sistem robotic chirurgical disponibil în acest moment, da Vinci Xi.

„Tratamentul tumorilor renale poate fi foarte complex, în funcţie de extensia tumorală. Pentru tumorile limitate la nivel renal, se realizează nefrectomii parţiale, cu excizia tumorii cu margine de siguranţă oncologică urmată de reconstrucţia rinichiului prin sutura cu precizie a căilor urinare, a elementelor vasculare intrarenale şi a parenchimului renal, proceduri facilitate de performanţele tehnice ale sistemului robotic. Pentru tumorile mai avansate, este nevoie de înlăturarea completă a rinichiului (nefrectomie radicală), intervenţie realizată, de asemenea, cu siguranţă sporită şi cu evitarea unor incizii întinse, cu recuperare rapidă. Sistemul robotic ne permite inclusiv realizarea cu precizie a limfodisecţiei şi a suturilor vasculare. În prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, chirurgia robotică ne oferă avantajul de a mări până la de zece ori câmpul operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, facilitând anastomoza căii urinare şi, foarte important, prezervarea sfincterului uretral şi a bandeletelor neurovasculare, când tumorile sunt localizate la nivel prostatic. Astfel, se asigură recuperarea funcţională mai bună a continenţei şi a potenţei”, a explicat Conf. Dr. Constantin Gîngu (foto dreapta), medic primar Urologie, care a condus echipa operatorie şi a operat direct de la consola sistemului da Vinci Xi.

Alegerea tipului de intervenţie – clasic, laparoscopic sau robotic – se face pe baza recomandării medicului, în funcţie de extensia tumorală, respectând opţiunea pacientului informat.

Robotul da Vinci Xi este recomandat şi pentru intervenţii urologice reconstructive – pieloplastii, reimplantări uretero-vezicale – deoarece suturile de fineţe executate cu sistemul da Vinci asigură rezultate optime, evitând inciziile parietale, cu recuperarea rapidă a pacientului.

„Avantajele chirurgiei robotice sunt precizia cu care se poate efectua intervenţia, precum şi facilitarea realizării suturilor. Braţele robotice adaugă un grad suplimentar de fineţe, permiţându-ne suturi de mare precizie. Pentru chirurgia robotică, este foarte importantă şi experienţa anterioară dobândită în chirurgia laparoscopică. De fapt, chirurgia robotică poate fi văzută ca o laparoscopie avansată”, a adăugat Conf. Dr. Constantin Gîngu.

Intervenţiile robotice în urologie se adaugă celor de chirurgie generală, deja disponibile la Spitalul Clinic Sanador: rezecţii de colon, rezecţii de rect, chirurgie bariatrică, tratamentul herniilor inghinale şi ventrale, gastrectomii, tratamentul herniilor hiatale şi al bolii de reflux gastroesofagian, cura acalaziei, chirurgia pancreasului, chirurgia splinei.

Citeşte mai mult despre chirurgia urologică robotică de la Spitalul Clinic Sanador.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările