INTERVIU „Aluniţele nu sunt singurele semne ale cancerului de piele.“ Ghid complet de simptome şi tratament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
f

Cancer de piele nu înseamnă doar aluniţe asimetrice, cu margini neregulate, culoare neomogenă şi evoluţie recentă vizibilă. Cele mai frecvente tipuri de cancer cutanat se manifestă diferit, dar se şi tratează mai uşor.

Cel mai agresiv tip de cancer de piele este melanomul malign. Acesta poate da metastaze aproape în orice organ, inclusiv la nivelul creierului.

alexandra zota

Cum descoperim leziunile canceroase de la nivelul pielii şi ce opţiuni de tratament există ne-a explicat dr. Alexandra Zota, medic specialist dermatolog, cu certificare ASDS-ITMP în Microchirurgie Mohs la Dr. Leventer Centre.

Tipuri de cancer de piele. Melanomul malign, cel mai agresiv

SmartLiving: Ce tipuri de cancer de piele există şi care sunt cele mai frecvente?

Dr. Alexandra Zota: Pentru a simplifica lucrurile, cancerele de piele pot fi împărţite în:

  • melanom malign - forma cea mai agresivă de cancer de piele;
  • cancere non-melanom - din categoria cărora cele mai frecvente sunt carcinoamele bazocelulare şi spinocelulare.

Acestea din urmă sunt formele cel mai des întâlnite de cancer cutanat. Sunt rezultatul expunerii pe termen lung la radiaţiile UV. Nu pun viaţa în pericol, întrucât rar metastazează. Totuşi, carcinoamele pot afecta semnificativ calitatea vieţii pacienţilor prin daunele estetice şi funcţionale importante pe care le generează fiindcă distrug ţesuturile înconjurătoare.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre melanom. Acesta are o rată mare de metastazare şi deces, dacă nu este depistat şi tratat în stadiul incipient.

Nu doar aluniţele suspecte sunt simptome de cancer de piele

SmartLiving: Ce leziuni ale pielii pot ridica suspiciunea de cancer?

Dr. Alexandra Zota: Melanomul este cancerul de piele care se dezvoltă din melanocite, celulele care produc pigmentul pielii, melanina.

Aşadar, melanomul malign se prezintă, cel puţin la debut, ca o pată pigmentară, o aluniţă. Dar nu este o aluniţă comună, ci una care iese din parametrii şi caracteristicile celorlalte aluniţe prezente pe piele. Metaforic, aceasta poate fi indentificată ca „răţuşca cea urâtă“.

Ridicăm suspciunea de melanom malign fie în cazul unei aluniţe nou apărute la vârsta adultă, fie în cazul unei aluniţe vechi care îşi modifică forma, mărimea, culoarea.

În mod clasic, un melanom la debut se prezintă ca o aluniţă care întruneşte criteriile regulii ABCDE. Adică este asimetrică, cu margini neregulate (borduri), culoare neomogenă, dimensiune de peste 6 mm, a evoluat în ultima perioadă.

Însă aluniţele nu sunt singurele semne ale cancerului de piele. Carcinoamele la debut pot îmbrăca aspecte variate, nespecifice. Poate fi vorba despre apariţia unei excrescenţe mici, rozalii, asemănătoare unui coş, a unei pete roşii cu cojiţe, asemănătoare unei eczeme, sau a unei ulceraţii/răni.

Toate au ca numitor comun lipsa vindecării spontane sau în urma tratamentului convenţional pentru leziunea pe care o pot mima. În stadii mai avansate, carcinoamele se prezintă ca excrescenţe nodulare care pot ulcera, sângera, forma cruste pe suprafaţă, care se detaşează şi se refac periodic.

Cum arată un cancer de piele (poze)

Care tip de cancer de piele dă metastaze

SmartLiving: Unde în corp se pot răspândi celulele canceroase în cazul cancerului de piele?

Dr. Alexandra Zota: Carcinoamele bazocelulare metastazează excepţional de rar. Unii chiar contestă metastazarea, însă neglijenţa terapeutică produce mutilări prin afectarea structurilor profunde.

Pe de altă parte, în cazul carcinoamelor spinocelulare, frecvenţa metastazelor variază între 2% şi 3% pentru carcinoamele spinocelulare dezvoltate pe pielea indemnă (sănătoasă) şi între 10% şi 20% pentru carcinoamele spinocelulare dezvoltate pe mucoasa sau pe pielea modificată (cicatrici, radiodermită).

Cele mai frecvente metastaze ale carcinoamelor spinocelulare sunt metastazele ganglionare şi metastazele cutanate în tranzit (dezvoltate pe piele, la distanţă de tumora prinicipală).

În cazul metastazelor viscerale, prognosticul pe termen scurt şi mediu este grav. Survenirea unei metastaze în cazul carcinomului spinocelular este însă, de cele mai multe ori, în raport cu tratamentul tardiv sau inadaptat al tumorii şi în raport cu forma clinico-patologică agresivă. În formele incipiente cu grad scăzut de risc, metastazele sunt excepţionale.

Altfel stau lucrurile în caz de melanom malign. Tumora cu cea mai mare rată de metastazare şi deces, se poate răspândi practic în orice organ sau ţesut, însă sediile predilecte sunt:

  • pielea,
  • ganglionii,
  • plămânii,
  • ficatul,
  • tractul gastrointestinal,
  • creierul,
  • oasele.

Metastazele pulmonare şi cerebrale sunt cauzele de deces cele mai frecvente, melanomul fiind al treilea cancer (după cancerul pulmonar şi mamar) care metastazează la nivelul creierului.

Tratament chirurgical şi imunoterapie pentru cel mai agresiv cancer de piele

SmartLiving: Ce tratamente sunt disponibile pentru melanomul malign şi cât sunt de eficiente?

Dr. Alexandra Zota: Tratamentul melanomului se realizează după nişte paşi/reguli bine stabilite, cuprinse în protocoalele de lucru şi care au la bază încadrarea tumorii în unul din cele 5 stadii, în funcţie de grosimea/adâncimea tumorii.

Excizia chirurgicală cu margine de siguranţă oncologică a tumorii este atitudinea de referinţă în toate stadiile, care poate fi completată de biopsia ganglionului santinelă în stadiile care au peste 0,8 mm grosime.

În plus faţă de intervenţia chirurgicală, tratamentul pentru formele avansate de melanom include imunoterapia (care întăreşte sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor canceroase) şi terapia-ţintă (care vizează modificările genetice prezente în unele cazuri de melanom).

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite