Lipomul, o tumoră benignă şi inestetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se formează  din cauza aglomerării de celule adipoase mature şi nu este neapărat simptom al unei afecţiuni. Cauza apariţiei lipoamelor nu este cunoscută, deşi s-a observat că acestea se măresc în dimensiune atunci când persoana se îngraşă.

Predispoziţia pentru apariţia lipoamelor, care sunt aglomerări de celule grase plasate sub piele, este moştenită. Specialiştii spun că obezitatea nu duce la apariţia acestora,  iar simptomele pot să lipsească atunci când tumorile se formează sub piele.

Singurul lucru deranjant poate fi creşterea lipomului în dimensiune. Acest lucru duce la denivelarea pielii, care îşi păstrează totuşi culoarea normală.

Se măreşte în timp

Lipomul poate avea formă de ciorchine sau de bulgăre şi o consistenţă elastică. Mărimea unui lipom poate varia de la câţiva milimetri la câţiva centimetri şi pot apărea pe tot corpul, dar sunt mai frecvent întâlnite în partea de sus a corpului: braţe, spate, gât şi ceafă.

Deşi nu sunt dureroase şi nici nu indică prezenţa unor boli, când cresc foarte mult în dimensiune, lipoamele pot prezenta pericole pentru sănătate.

Fiindcă pot presa pe terminaţiile nervoase prezente în zona respectivă, ele pot genera dureri  şi pot dezechilibra activitatea normală a organismului. Alteori apasă pe organele din jur şi le îngreunează funcţionarea.

Dacă doare, trebuie extirpat

Cel mai des, lipoamele sunt extirpate fiindcă pacientul este deranjat de aspectul inestetic al acestora. Dar, în unele cazuri, durerea şi faptul că acestea incomodează, pot impune extirparea. Procedura de îndepărtare a lor poate fi lipoaspiraţia sau excizia chirurgicală.

În funcţie de localizare, de mărime şi de consistenţă, medicul va alege cea mai potrivită metodă. Intervenţia chirurgicală se face sub anestezie locală şi constă în incizarea pielii pentru a extrage lipomul.

Uneori, dacă lipomul este mai greu accesibil, se poate extirpa sub anestezie generală, într-o operaţie de mai mare amploare. Lipoamele pot fi îndepărtate şi prin lipoaspiraţie, cu avantajul unor incizii mici.

Alcoolul, factor de risc

Când o persoană are mai multe lipoame, se poate vorbi despre lipomatoză. Deşi se cunosc mai multe forme de lipomatoză, cea mai frecventă este cea din sindromul Launois-Bensaude, adică lipomatoza simetrică benignă.

În acest caz, alcoolul este  un factor favorizant, observându-se că afectează mai ales bărbaţii care au un istoric de consum de alcool. Sindromul apare la persoanele de sex masculin în jurul vârstei de 50 de ani, iar lipoamele sunt aşezate relativ simetric, pe gât, ceafă, deasupra şi sub claviculă. Aceste lipoame simetrice, slab conturate deformează ceafa, care ia forma unei cocoaşe, iar cele care se formează pe gât dau aspectul unei guşe enorme.

Singura formă de tratament pentru lipoamele multiple este extirparea chirugicală. Spre deosebire de lipoamele singulare, care nu indică prezenţa unei boli, în cazul lipomatozei este frecventă prezenţa unor afecţiuni asociate. Aceste afecţiuni conexe constau mai ales în afectări ale funcţiei hepatice.

Recidivele nu pot fi prevenite

În unele cazuri, după îndepărtare, lipoamele pot reapărea, fără să poată fi prevenite. „S-a încercat prevenirea lipoamelor prin dietă, dar fără succes, fiindcă, în aceste cazuri, factorul ereditar primează", explică profesorul Constantin Dumitrache de la Institutul de Endocrinologie "C.I.Parhon" din Capitală.

Potrivit profesorului, nu s-au putut aduna dovezi ştiinţifice care să arate că grăsimea din sânge ar contribui la apariţia lipoamelor. 

"S-a încercat prevenirea lipoamelor prin dietă, dar fără succes, fiindcă, în aceste cazuri, factorul ereditar primează."
Constantin Dumitrache
Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon", Bucureşti

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite