Lista bolilor greu de diagnosticat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indentificarea animitor boli poate pune beţe-n roate medicilor. CNN prezintă o listă a bolilor pe care doctorii le depistează după controale repetate şi mai multe investigaţii

Atunci când mergem la medic avem convingerea că vom afla de ce ne doare una sau alta şi că vom putea pune capăt problemelor care ne supără. Numai că şi medicii sunt în uneori în dificultate, pentru că unele afecţiuni sunt mai greu de identificat, potrivit CNN.

„Numeroase simptome sunt variabile şi nespecifice, depinzând de persoană", a declarat David Fleming, preşedintele Colegiului American al Medicilor şi profesor de medicină la Universitatea din Missouri. În plus, a adăugat acesta, foarte multe teste necesare diagnosticării sunt scumpe şi chiar şi acestea nu ne oferă întotdeauna un răspuns în alb şi negru.

Următoarele afecţiuni fac parte din această categorie.

Sindromul colonului iritabil

Anumite boli sunt dificil de diagnosticat deoarece nu există un test care să le dovedească existenţa. De multe ori, diagnosticul e pus „prin eliminare“, medicii  trebuind să elimine toate celelalte posibilităţi, precizează Fleming. Este şi cazul sindromului colonului iritabil, o boală cronică ce afectează intestinul gros şi cauzează dureri abdominale, crampe, diaree şi/sau constipaţie.
Potrivit criteriilor de diagnostic, pacientul trebuie aibă aceste simptome de cel puţin şase luni înainte de prima evaluare formală, iar disconfortul trebuie să fie prezent cel puţin trei zile pe lună în ultimele trei luni.

Boala celiacă sau celiachia

Există atâta confuzie în legătură cu această afecţiune a sistemului imun, declanşată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire. În medie, este nevoie de la şase până la 10 ani pentru ca boala să fie diagnosticată corect. Cei care suferă de boala celiacă au probleme digestive atunci când consumă alimentece conţin gluten (cum ar fi grâu, orz, secară), jumătate dintre persoanele diagnosticate cu această boală experimentând diareea şi pierderea în greutate.
Boala mai poate provoca mâncărimi ale pielii, dureri de cap, dureri articulare şi reflux acid sau arsuri la stomac. Or, vina pentru aceste simptome poate fi pusă şi pe seama altor afecţiuni.  în seama şi totul este prea uşor să dea vina aceste simptome pe alte lucruri. Totuşi, un test de sânge poate diagnostica boala celiacă, indiferent de ce simptome sunt prezente.

Fibromialgia

Fibromialgia este o boală cronică ce se caracterizează prin dureri ale muşchilor şi ale ţesutului moale, dar care implică simptome ce nu pot explicate din punct de vedere medical. Atunci când medicii nu găsesc o cauză pentru durerile şi oboseala pacientului, îl diagnostichează pe acesta cu fibromialgie. „Există studii care arată că persoanele cu aceste simptome sunt diagnosticaţi cu fibromialgie, dacă merg la reumatolog, dar dacă merg la gastroenterolog sunt diagnosticaţi cu sindromul colonului iritabil“, afirmă doctorul Eugene Shapiro, director adjunct al Programului de medicină de investigaţie la Universitatea Yale.

Artrita reumatoidă

Unele dureri inexplicabile pot fi cauzate de artrita reumatoidă, o boală autoimună care care afectează articulaţiile. „Stadiile de început ale bolii pot fi aceleaşi cu cele ale multor alte afecţiuni. Uneori este doar o senzaţie de durere sau rigiditate la nivelul articulaţiilor, ce ar putea fi cauzată de o mulţime de lucruri diferite“, susţine David Fleming. Testele de sânge pot ajuta la detectarea prezenţei inflamaţiei în organism, dar un diagnostic exact trebuie să ia în considerare istoricul medical al pacientului şi examenul fizic atent efectuată de către medic.

Scleroza multiplă

Boala apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele nervoase, distrugând comunicaţia dintre creier şi restul corpului. Unele dintre primele simptome ale sclerozei multiple sunt adesea amorţeală, slăbiciune, furnicături, dar nu este întotdeauna cazul.
"Scleroza multiplă poate fi episodică", afirmă Eugene Shapiro deoarece anumite simptome apar şi dispar. Simptomele bolii pot fi mai mult sau mai puţin severe.

Boala Lyme

Anumite simptome ale bolii Lyme, precum oboseala, durerile de cap, durerile articulare şi simptomele asemănătoare răcelii fac ca aceasta să fie uşor de confundat cu alte afecţiuni.
Un test de sânge poate verifica anticorpii bolii Lyme în sânge, dar aceştia apar de-abia la câteva săptămâni după infectare, iar testul este cunoscut ca fiind nesigur. Or, tratamentul cu antibiotice este mult mai eficient atunci când este luat imediat după producere infectării.

Lupusul

Semnul cel mai distinctiv al lupus - o altă boală inflamatorie cronică - este o erupţie în formă de fluture peobrajii pacientului, dar aceasta nu este prezentă în toate cazurile. Pentru cei care nu dezvoltă erupţii cutanatediagnosticul poate fi un proces lung şi dificil, spune Shapiro.
"Lupusul poate să se manifeste în moduri diferite, poate afecta articulaţiile, rinichii, creierul, pielea şi plămânii, iar simptomele pot să semene cu cele ale altor boli", precizează medicul.
Nu există o singură metodă prin care lupusul poate fi diagnosticat, dar testele de urină şi sânge, alături de un examen fizic complet, sunt deseori efectuate.

Apendicita

Se poate crede că un apendice inflamat sau spart ar trebui să fie uşor de identificat, dar uneori se
întâmplă să nu fie aşa. Simptomele tipice apendicitei includ greaţă, durere şi sensibilitate în jurul buricului şi, eventual, ofebră uşoară. Dar nu întotdeauna.
"Uneori oamenii au dureri, dar apoi se rupe apendicele şi durerea se ameliorează, astfel că ei cred că sunt în regulă", spune Shapiro.

Endometrioza

Multe femei perfect sănătoase suferă de dureri menstruale şi disconfort, deci nu e de mirare că endometrioza este de multe ori diagnosticată greşit. Cu toate acestea, femeile cu endometrioză (în celule ale mucoasei uterine cresc în afara uterului) raportează de multe ori dureri pelviene, crampe, şi sângerări abundente, care se agravează în timp. Un examen pelvian poate detecta uneori ţesut endometrial sau chisturi. În alte cazuri, este nevoie de o ecografie sau laparoscopie pentru un diagnostic clar.


Alte afecţiuni care sunt dificil de identificat de către medici sunt sindromul ovarului polichistic, migrenele, cefaleea cluster, hipotiroidismul, bolile inflamatorii intestinale. Chiar şi diabetul de tip II figurează în această listă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite