Lista celor mai periculoase chimicale care ar trebui excluse din produsele cosmetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi atunci când cumpărăm produse cosmetice, nu numai când cumpărăm mâncare, trebuie să analizăm cu atenţie lista de ingrediente, recomandă specialiştii FOTO Shutterstock
Şi atunci când cumpărăm produse cosmetice, nu numai când cumpărăm mâncare, trebuie să analizăm cu atenţie lista de ingrediente, recomandă specialiştii FOTO Shutterstock

Organizaţia americană de mediu Environmental Working Group propune marilor companii producătoare de cosmetice o rezoluţie importantă pentru noul an: să excludă de pe listele de ingrediente substanţele care afectează dramatic activitatea hormonală a organismului, produc reacţii alergice şi care pot declanşa cancerul de piele.


Ftalaţii

Mai multe studii leagă expunerea la ftalaţi (substanţe folosite, printre altele, pentru a face parfumurile persistente) de un risc crescut de anomalii ale aparatului reproducător în cazul bebeluşilor de sex masculin, de un nivel scăzut de testosteron şi de o calitate scăzută a spermei, precum şi de instalarea precoce a pubertăţii în cazul fetelor. Experimentele pe animale subestimează efectele toxice ale acestor substanţe asupra aparatului reproducător.

Ftalaţii se regăsesc mai ales în parfumuri (apa de parfum conţine cantităţi mai mari decât apa de toaletă). Nicio lege nu obligă companiile producătoare de parfumuri să enumere lista completă a ingredientelor (pe motiv că reţetele ar fi secrete), aşa că nu avem cum să ştim dacă ftalaţii sunt sau nu ingrediente în produsele pe care le folosim. Pentru a fi siguri, ar trebui să cumpărăm întotdeauna produse cosmetice neparfumate.

Substanţele care eliberează formaldehide

Unele substanţe din produsele cosmetice sunt create astfel încât să reacţioneze cu apa din sticlă şi să genereze cantităţi mici de formaldehidă, un conservant care previne formarea mucegaiului şi bacteriilor în produsul respectiv. Dar formaldehida este un potenţial alergen pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii îl consideră cancerigen.

Printre substanţele care eliberează formaldehidă se numără DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea şi quaternium-15, potrivit Environmental Working Group (EWG).

Unde se găsesc? În şampoane, în balsamul de păr, în spumantul de baie şi în alte produse de îngrijire personală, inclusiv în unele destinate copiilor. Un studiu realizat în 2010 a arătat că aproape o cincime din produsele cosmetice de pe piaţă conţin o substanţă care eliberează formaldehidă. Johnson & Johnson, un gigant al produselor cosmetice, a început să excludă dintre ingrediente substanţele de acest tip.  

Parabenii

Parabenii sunt folosiţi pe post de conservanţi în unele produse cosmetice, dar o parte dintre ei, aşa-numiţii „parabeni cu lanţ lung“ acţionează asemenea hormonilor estrogeni şi, odată ajunşi în corp, afectează activitatea hormonală. Un studiu recent al oamenilor de ştiinţă de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard a demonstrat că există o legătură între un tip de parabeni şi problemele de fertilitate la femei. Aşadar, specialiştii recomandă să evităm produsele cosmetice cu parabeni cu lanţ lung, cum sunt propylparaben, isopropylparaben, butylparaben and isobutylparaben.

Triclosanul şi triclocarbanul

Triclosanul, o substanţă care distruge bacteriile, este folosit mai ales în săpunuri lichide şi în geluri antibacteriene, dar şi în unele paste de dinţi (pentru a preveni gingivita). Studiile au demonstrat că triclosanul afectează funcţionarea glandei tiroide, precum şi activitatea hormonilor sexuali masculini şi feminini.

Triclocarbanul este ingredient activ în unele săpunuri solide antibacteriene. Recent, agenţia americană pentru controlul alimentelor şi medicamentelor (Food and Drug Administration) – FDA a lansat un anunţ conform căruia triclosanul şi triclocarbanul nu ar trebui să fie considerate nici eficiente, nici sigure pentru utilizarea în săpunuri antibacteriene şi în geluri de duş.

Până acum, Johnson & Johnson şi Procter & Gamble au promis că vor exclude din compoziţia produselor lor aceste substanţe.

Retinyl pamitate şi acidul retinoic

Acidul retinoic este utilizat într-o varietate de creme antiaging, iar retinyl palmitate, o substanţă înrudită cu prima, este adăugată în aproximativ un sfert din cremele de protecţie solară. Cercetătorii din cadrul instituţiilor de sănătate americane au descoperit că aceste substanţe grăbesc dezvoltarea leziunilor canceroase pe pielea expusă la soare. Aşadar, rezultatele studiilor americane arată că persoanele care se expun la soare în timp ce au aplicate pe piele produse cu acid retinoic sau cu retinyl palmitate prezintă un risc crescut de a suferi de cancer de piele.

FDA a cerut testări suplimentare pentru a dovedi aceste descoperiri, urmând să fie interzise în SUA dacă studiile ulterioare confirmă aceste teorii. 


Citeşte şi:

Gesturile care grăbesc apariţia ridurilor

Femeile depun eforturi pentru a întârzia cât mai mult apariţia ridurilor. Sume importante de bani se duc pe creme şi pe tot felul de tratamente cosmetice, dar specialiştii dermatologi avertizează că ne sabotăm singure rezultatele obţinute cu greutate, aprope fără să ne dăm seama.

VIDEO Cosmeticele testate pe animale sunt interzise în UE. Industria de 70 de miliarde de euro are de suferit

Astăzi, 11 martie 2013, este ultimul termen-limită pentru companiile de cosmetice să retragă de pe piaţă produsele testate pe animale, a anunţat Comisia Europeană.

5 produse cosmetice pe care nu merită să dai bani

O femeie foloseşte, în medie, 2,2 kg de cosmetice anual, arată statisticile.Vei economisi bani şi timp dacă vei renunţa la produsele cosmetice care nu doar că nu au niciun efect benefic, dar îţi pot sabota chiar frumuseţea şi sănătatea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite