Medicină

articolul anterior articolul urmator

Locurile publice cu cei mai mulţi microbi

0
8 Feb 2011 19:45:10
Autor: adevarul
Află ce măsuri de igienă nu ar trebui să-ţi lipsească din ritualul zilnic
Află ce măsuri de igienă nu ar trebui să-ţi lipsească din ritualul zilnic

Un adult poate atinge, în medie, până la 30 de obiecte pe minut - întrerupătoare, clanţe ale uşilor, receptoare de telefon, telecomenzi, etc. Acasă, faci tot ce poţi pentru a ţine germenii la distanţă, însă în locurile publice microbii nu pot fi evitaţi. Urmăriţi mai jos o listă cu obiecte pline de germeni.

Un studiu recent publicat în Journal of Medical Virology arată că viruşii care provoacă răcela şi gripa pot supravieţui timp de 18 ore pe suprafeţe dure, notează Yahoo Health.

Meniurile dintr-un restaurant

Într-un restaurant, sute de oameni pot atinge un meniu, înainte de a ajunge la tine. Nu lăsa niciodată un meniu să îţi atingă farfuria sau tacâmurile şi spală-te întotdeauna pe mâini după ce comanzi. Ai văzut vreodată pe cineva spălând un meniu? Probabil că nu.

Olivierele

Este adevărat că foarte mulţi oameni nu se spală pe mâini înainte de a mânca, este de părere Dr. Kelly Reynolds. Persoana care a turnat ketchup înaintea ta este posibil să nu fi fost atentă, ceea ce înseamnă germenii ar putea fi acum pe cartofii tăi prăjiţi. Pentru a evita asta, dezinfectează partea exterioară a sticlei. Dacă vei ţine sticla cu un şervet nu va ajuta, întrucât microorganismele pot pătrunde prin el, spune Reynolds.

Mânerele uşilor toaletelor

Apucă mânerul uşii cu un un prosop de hârtie, după ce te speli pe mâini, pentru a evita contactul cu microbii şi îmbolnăvirea.

Dozatoarele de săpun

Aproximativ 25% din dozatoarele de săpun aflate în toaletele publice sunt contaminate cu bacterii. Cele mai multe dintre aceste containere nu sunt curăţate, astfel încât bacteriile se pot dezvolta, arată Dr. Charles Gerba. Spală-ţi mâinile bine cu multă apă fierbinte timp de 15 - 20 de secunde, şi dacă se întâmplă să aicun dezinfectant pe bază de alcool la tine, nu ezita sa-l foloseşti.

Feliile de lămâie

Potrivit unui studiu publicat în 2007 în Journal of Environmental Health, aproape 70% din feliile de lămâie puse pe marginea paharelor din restaurante conţin microbi care cauzează boli. Cercetătorii au comandat băuturi din 21 de restaurante diferite. Rezultatul: au găsit 25 microorganisme diferite.

Cărucioarele / coşurile din supermarket

Toartele a aproape două treimi din cărucioarele de cumpărături testate în 2007 de cercetători de la Universitatea din Arizona erau contaminate cu bacterii. Şterge toarta cu un şerveţel dezinfectant înainte. Şi evită mostrele de alimente gratuite.

Toaleta din avion

S-a constat că toatela din avion este un loc plin de germeni, începând de la robinet şi până la clanţa uşii. În plus, sunt de 100 de ori mai multe şanse să răceşti atunci când eşti în aer, potrivit unui studiu recent în Journal of Environmental Health Research.

Pentru a te proteja încearcă să iei suplimente de ceai verde. Studiul din 2007 arată că oameni care au luat un supliment de 450 de miligrame de ceai verde, de două ori pe zi, timp de 3 luni, au avut cu o treime mai puţine simptome de răceală.

Cabinetul medicului

Un cabinet medical nu este locul în care să fii dacă vrei să eviţi germenii.
Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii