Mamă, la doi ani după operaţia laparoscopică a fibromului uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani suferă de fibrom uterin FOTO www.totalhealth.co.uk
Aproximativ 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani suferă de fibrom uterin FOTO www.totalhealth.co.uk

O româncă de 38 de ani a reuşit să aducă pe lume un copil sănătos, după ce în urmă cu doi ani a suferit o operaţie de îndepărtare a unui fibrom uterin uriaş, printr-o intervenţie laparoscopică. Este o alternativă conservatoare care permite femeilor cu această afecţiune să rămână însărcinate.

Aproximativ 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani suferă de fibrom uterin, conform studiului realizat de către Colegiul American de Obstetrica şi Ginecologie. Singura opţiune de operare a fibromului ce nu putea fi ţinut sub control medicamentos era operaţia de histerectomie, care presupune extirparea întregului uter, sau miomectomia deschisă, adică extirparea fibromului după incizia largă a abdomenului. Odată cu posibilitatea de operare laparoscopică, uterul  nu mai este pus în pericol, nu mai este nevoie de incizie abdominală, iar femeile pot rămâne mai uşor însărcinate chiar şi după diagnosticul de fibrom uterin.

Fibroamele uterine apar de multe ori în cazul femeilor aflate la vârsta fertilă, motiv pentru care imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine schimbări majore în viaţă şi comportamentul femeilor cu această afecţiune. Alternativă la operaţia clasică, operaţia laparoscopica este o metodă foarte puţin răspândită în ţara noastră, marea majoritate a intervenţiilor chirurgicale ginecologice fiind clasice.

Şansele de a rămâne însărcinată sunt întotdeauna mai mari prin efectuarea intervenţiei laparoscopice decât prin operaţia deschisă. În cazul celei din urmă apar anumite aderente, nişte cicatrici interne mai extinse care pot afecta  trompeleuterine şi pot cauza infertilitatea. Operaţia este una dintre cele mai dificile intervenţii laparoscopice din punct de vedere tehnic, mai ales în cazurile în care dimensiunea fibromului este foarte mare“, a explicat dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Din fericire, femeile care sunt diagnosticate cu fibrom uterin au acum şansa să fie operate laparoscopic, cu conservarea uterului. Din ce în ce mai multe femei sunt operate în acest mod, iar intervenţiile au o rată foarte mare de reuşită, multe dintre paciente reuşind să rămână apoi însărcinate.

„Am descoperit că aveam fibrom uterin din cauza menstruaţiei foarte abundente, care dura în jur de 12 zile. Am aşteptat câteva luni ca să vedem dacă putem ţine sub control medicamentos  şi, pentru că era în creştere, am realizat operaţia. Din analizele efectuate am crezut că este mai puţin periculos, dar când a început operaţia, domnul doctor şi-a dat seama că afecta întreaga cavitate uterină, fiind mult mai complicat faţă de aşteptări”, a povestit una dintre pacientele care a dus la bun sfârşit o sarcină, după operaţia laparoscopica a fibromului uterin.

Intervenţia a avut loc în anul 2013 şi a durat aproximativ 3 ore, iar recuperarea a fost foarte rapidă, în doar două zile pacienta fiind externată.

La un an după realizarea operaţiei, pacienta a rămas însărcinată, iar sarcină a decurs foarte bine, ajungând până la termen. La naştere, uterul a rezistat foarte bine, ţinând cont de operaţia suferită şi de vârsta pacientei, de 38 de ani.

Operaţia a fost una dificilă în cazul acestei paciente, fibromul fiind mai mare decât uterul şi dificil de operat chiar şi pe cale clasică. Fibromul uterin era gigant, în plin perete al uterului, cu deformare totală a acestuia şi în contact cu ambele artere uterine. Eliminarea fibromului a însemnat practic  scoaterea unei bucăţi din uter, iar apoi a durat foarte mult reconstrucţia acestuia. Reconstrucţia s-a realizat tot pe cale laparoscopică, iar uterul a rezistat foarte bine pe toată durata sarcinii”, a adăugat medicul.

Sarcina a decurs fără niciun fel de probleme legate de cavitatea uterină şi a fost foarte bine ţinută sub control.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite