Maria Kant, chiroterapeut: „Toată sănătatea omului depinde de coloană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Kant este printre puţinii medici din România care practică procedura numită chiroterapie
Maria Kant este printre puţinii medici din România care practică procedura numită chiroterapie

Medicul Maria Kant practică o terapie foarte populară în ţările occidentale, dar prea puţin cunoscută în România. Este vorba despre chiroterapie, o tehnică de rearanjare a vertebrelor prin apăsare.

Aţi auzit probabil din filmele americane termenul de „chiropractor", dar sunt puţini românii care ştiu ce face el. Putem număra pe degete specialiştii în chiropractică de la noi. Medicul basarabean Maria Kant este printre primii, dacă nu chiar primul care a adus chiropractica în România, în anii '90. S-a specializat la Moscova şi, după ce a practicat medicina în mai multe ţări ale fostei Uniuni Sovietice, şi-a deschis un cabinet în Bucureşti. La cei 71 de ani ai săi, are o postură mai frumoasă decât a oricărui tânăr. Ne-a împărtăşit din trucurile care au ajutat-o să-şi menţină coloana dreaptă.

„Weekend Adevărul": Practicaţi o terapie despre care românii ştiu prea puţine lucruri. Ce este chiroterapia?

Dr. Maria Kant: Este un complex de manevre manuale prin care se fac nişte presiuni asupra coloanei vertebrale sau răsuciri în regiunea lombosacrată ori în cea a gâtului. Prin aceste manevre relaxăm muşchii contractaţi şi ligamentele prea întinse, ca sfoara. Dacă muşchii şi ligamentele s-au relaxat, se aşază la locul lor şi vertebrele. Sunt foarte multe manevre. Eu am învăţat vreo 700 şi le aplic în funcţie de problemele pacientului. La copii, de pildă, ele sunt speciale. Nu poţi să apeşi coloana copiilor ca pe cea a adulţilor.

Unii oameni cred că se face un masaj puternic, cu coatele ori cu picioarele...

Nu e adevărat! Chiroterapia se face cu manevre uşoare, nedureroase. Mai întâi masăm uşor coloana şi abia când muşchii s-au relaxat, aplicăm manevrele care aşază discul. Niciodată un masaj nu trebuie să fie dureros. Nici într-un caz el nu trebuie făcut cu cotul, fiindcă traumatizează nervii, vasele de sânge şi muşchii.

Şi cu picioarele?

În chiroterapie nu se face masaj cu picioarele. Poate să piseze cu picioarele coloana un copil, ca atunci când eram mici şi ne punea tata să-l masăm aşa. A venit la mine o femeie în cârje că a fost la cineva care i-a pisat vertebrele cu picioarele şi ea n-a putut să se mai ridice de pe podea. După aceea, s-a chinuit vreo două săptămâni. Sunt călugări care ştiu manevre din acestea. Dar noi suntem în alt veac, în alte timpuri. La chiroterapie se lucrează numai cu mâinile. De aceea am şi spus că sunt manevre (silabiseşte) ma-nu-a-le.

Chiroterapia se bucură de popularitate în Europa Occidentală şi în SUA, dar nu şi în România. De ce este atât de puţin cunoscută la noi?

În toate ţările lumii, pe toate continentele este populară. Şi în China, şi în India şi în ţările arabe, nu mai spun în America... În Anglia şi în Franţa există facultate de chiroterapie. La noi nu ştiu de ce nu este populară. Când m-am dus la Minister (n. r. - Ministerul Sănătăţii) acum mulţi ani după aviz, mi-au spus: „Ştiţi, în nomenclatorul nostru (n. r. - al specializărilor şi supraspecializărilor medicale) nu există chiroterapia". În 2002, a apărut în nomenclator, dar nu sunt mulţi terapeuţi.

Ar trebui să fie medici cei care practică procedura?

Da, fiindcă dacă nu eşti medic, poţi să faci rău.

Sunteţi medic specialist în fizioterapie. De ce aţi ales să practicaţi chiroterapia?

Cred că este o procedură extraordinară pentru restabilirea funcţiei tuturor organelor şi pentru a scăpa de dureri. Am observat că foarte multă lume suferă din cauza coloanei vertebrale. Am făcut la Moscova specializare de chiroterapie ca să aprofundez cunoştinţele din fizioterapie. După aceea, am început să lucrez mai mult cu chiroterapia. Am văzut că pacienţii pot fi vindecaţi cu mai puţine medicamente şi mai mult cu metodele acestea tradiţionale.

Ce legătură este între coloana vertebrală şi organe?

Am observat ceva: că toată sănătatea omului depinde de coloana vertebrală. Degeaba tratăm noi organele interne dacă nu conştientizăm legătura cu coloana vertebrală. Rădăcinile nervoase din toate cele 24 de segmente ale coloanei vertebrale duc spre organele interne. Dacă o vertebră este deplasată din naştere, suferă mai târziu, pe parcursul creşterii, organele interne. Nu toate deodată. De segmentul blocat depind anumite organe. Dacă este vorba de o vertebră din zona cervicală, au de suferit toate funcţiile legate de creier. De zona cervicală a coloanei depind durerile de cap, ameţelile, tensiunea intracraniană, vederea, insomniile, auzul... O vertebră toracală deplasată îmbolnăveşte organele din dreptul toracelui, adică plămânii, inima, timusul, esofagul şi plexul brahial (n. r. - nervii care trec dinspre gât în braţe). Dacă este lezată o vertebră lombară, suferă organele abdominale. Când coloana vertebrală a unui copil a suferit o traumă la naştere - provocată cu forcepsul sau prin apăsare - pentru a ieşi mai repede, întreg corpul poate fi afectat. De pildă, când este traumatizată vertebra a patra cervicală, poate să apară tetrapareza. Strabismul şi torticolisul pot să fie cauzate tot de o traumă a vertebrelor. Eu am tratat chiar copii cu tetrapareză în stare foarte gravă. Am putut să-i ridic în picioare şi să-i ajut să vorbească. Vedeţi, şi vorba depinde de coloana cervicală.

Funcţionarea organelor sexuale poate şi ea să fie influenţată?

Foarte des, vertebrele deplasate din partea lombosacrată a coloanei dereglează funcţia organelor genitale. La bărbaţi, adenomul de prostată este cauzat nu numai de dereglări hormonale, dar şi de faptul că impulsurile nervoase nu sunt conduse ritmic de coloana lombosacrată. Tot din cauza asta poate să apară şi impotenţa. Am întâlnit cazuri când problemele coloanei au adus oamenii tineri la impotenţă şi la dureri în organele reproductive. Sunt femei care nu pot să aibă copii din cauză că zona aceasta este afectată. Am paciente care au născut după ce le-am făcut chiroterapie. Sunt naşa multor copii (râde).

Putem trata durerile de spate cu ajutorul chiroterapiei?

Durerile de spate încep cu contracţii musculare. Dacă ai venit la momentul potrivit, ele se pot trata numai cu masaj. Dar oamenii nu înţeleg  sensul masajului. Dacă n-ai făcut la timp şi încep de-acuma durerile pe nerv, cu amorţeli, furnicături, înţepături, cu mâini şi picioare reci, trebuie adăugată şi chiroterapia.

Şi durerile de cap?

Nu mai spun de dureri de cap, de ameţeli, insomnii, stări de anxietate, de depresie. Din moment ce coloana cervicală aduce sângele arterial spre creier, toate funcţiile creierului practic se restabilesc şi atunci dispar stările de anxietate şi depresive. Coloana are valoarea ei în toate funcţiile organismului nostru. Ne influenţează funcţiile absolut tuturor organelor, până la nivel celular.

Se poate face chiroterapie şi în caz de hernie de disc sau o agravează?

Herniile de disc sunt de diferite grade, de la unu la patru. În gradul întâi, discul este deplasat 0,1 mm şi noi o numim protruzie. În acest stadiu, manipulaţiile din chiroterapie pot elimina protruziile. În gradul al doilea, protruzia este de 0,2 mm şi chiroterapia este de asemenea utilă. În gradul al treilea, când protruzia este de 0,3 mm, operaţia este mai indicată. În unele cazuri, cu chiroterapie, protruzia tot poate fi adusă la 0,2 mm, ca să scapi de operaţie.

Cereţi analize în acest sens pacienţilor?

Dacă e hernie de disc, da. Radiografie sau RMN, ce a făcut. 

Dar boli mai severe puteţi trata?

Restabilind impulsul nervos normal între organe, putem să stagnăm chiar şi afecţiunile mai grave. Am avut, de pildă, cazuri de Parkinson, care nu se tratează cu nimic. Cu chiroterapie am reuşit să stagnez tremuratul specific.

Are şi limitări bănuiesc.

Da. În cazul unor boli foarte grave, cum e cancerul, nu ai ce să faci cu chiroterapia.

Ce probleme de sănătate puteţi trata cu ajutorul chiroterapiei la copii?

Tratând coloana vertebrală am îmbunătăţit vederea copiilor. Am o fată care de la minus 14 a ajuns la minus 6. Am mai tratat copii care nu şedeau şi nu ridicau capul la 2 ani şi jumătate-3. După tratament au început să se aşeze în fund şi după două cure s-au ridicat şi în picioare. Pot fi ajutaţi, dar în funcţie de caz.

Cât de mult pot fi corectate deformările coloanei?

Cifoza se poate corecta mai uşor decât scolioza cu chiroterapie, dar depinde mult la ce vârstă vin la noi. Ca să avem rezultate, ar trebui să vină când sunt adolescenţi. Procentul de recuperare este diferit de la un pacient la altul, pentru că la unii ligamentele pot să fie mai elastice şi deformarea se corectează mai repede.

Are şi efecte adverse?

Dacă e făcută cum trebuie, nu poate să dăuneze. Dar, din păcate, oamenii vin prea târziu şi vor vindecare imediată, n-au răbdare.

Contraindicaţii?

Dacă pacientul a făcut recent un infarct miocardic, dacă a avut congestie cerebrală (n. r. - accident vascular cerebral) sau dacă are coloana traumatizată după un accident de maşină, nu poţi să-i faci chiroterapie. În tot ce este legat de boli acute nu se face chiroterapie. Nici în bolile de piele.

De câte şedinţe ar fi nevoie, în medie, ca să tratezi o problemă?

În general, facem zece şedinţe. În primele patru de-abia refacem circulaţia şi inervaţia. După aceea începe să scadă şi durerea. Chiar din prima şedinţă se simte o uşurare, o descătuşare a muşchilor spatelui, dar efectul apare cu adevărat abia după nouă-zece şedinţe.

Cu ce frecvenţă este bine să se facă şedinţele?

În general, facem zece şedinţe la început, zi de zi, cu pauză sâmbătă şi duminică. După aceea, se mai face câte o şedinţă pe lună, pentru întreţinere. În cazurile grave, cum ar fi tetrapareza spastică, cele zece şedinţe se repetă după două-trei luni.

"Am fost repartizată 10 ani în Siberia ca fizioterapeut şi ca medic generalist. A fost greu, dar a fost o şcoală foarte bună. Te învaţă greutăţile vieţii şi cum să ajuţi mai mult omul. ''

"Dacă o vertebră este deplasată din naştere, suferă mai târziu, pe parcursul creşterii, organele interne.''

„Şoferii să fie atenţi cum stau la volan"

Ce recomandări aveţi pentru persoanele care se confruntă cu dureri de spate?

Să întărească muşchii coloanei vertebrale, dar şi pe cei abdominali, fiindcă şi abdomenul este susţinut de coloană. Aţi văzut mai ales la bărbaţi că abdomenul e mai voluminos şi trage toată coloana după el, ea nu poate să rămână dreaptă. Eu, la 71 de ani, fac gimnastică şi pentru abdomen, şi pentru spate 15-20 de minute în fiecare dimineaţă. Nu trebuie să faci de performanţă, că şi ea deformează coloana. Nu e greu, trebuie să-ţi impui o regulă dacă vrei să ai o coloană sănătoasă şi un organism sănătos. El trebuie întreţinut. Dacă ajuţi organismul, te ajută şi el pe tine. Dacă nu ai grijă şi îţi baţi joc...

Pe cel fel de saltea şi pernă ar trebui să dormim?

Pe una mai tare, dar nu ca lemnul, care să fie neapărat ortopedică. Dacă salteaua are arcurile prea moi sau dacă este dintr-un material moale, care se mulează pe corp, se deformează coloana şi apare durerea de spate. Copiii mici trebuie să doarmă fără pernă măcar până la un an. În rest, pernele trebuie să fie, şi la copil, şi la adult, ca un sul. Sunt foarte bune pernele acestea cu căuş (n. r. - anatomice), mai ales pentru cei care au probleme cu coloana cervicală. Se poate dormi pe ele şi pe o parte, şi cu faţa în sus.

Dar poziţia la calculator cum ar trebui să fie?

La calculator sau în bancă nu trebuie să stai gheboşat. Se stă cu spatele drept şi cu sprijin pe coate. Şoferii să fie şi ei atenţi cum stau la volan, că au tot o poziţie adusă în faţă. Şi toate zdruncinăturile şi frânele se simt în zona cervicală a coloanei vertebrale. După aceea, se plâng de dureri de cap, de probleme de vedere... Sunt multe suporturi care ţin spatele drept la volan sau la birou, dar lumea nu prea le foloseşte.

"Dacă salteaua are arcurile prea moi sau dacă este dintr-un material moale, care se mulează pe corp, se deformează coloana şi apare durerea de spate.  ''

CV

- Are şapte specializări
- Numele: Maria Kant
- Data şi locul naşterii: 7 mai 1941, Chişinău
- Starea civilă: văduvă, are doi băieţi şi trei nepoţi
- Studiile şi cariera:
- absolventă a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova
- specialist în fizioterapie, farmacologie clinică, acupunctură, reflexoterapie, chiroterapie, masaj şi gimnastică curativă
- Locuieşte în: Bucureşti

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite