Măsuri corecte în cuperoză pe timpul verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza acţiunii nocive a razelor ultraviolete, cuperoza se poate agrava în timpul verii. Află prin ce metode terapeutice poate fi protejată pielea.

Deşi este o boală frecvent trecută cu vederea, numărul persoanelor care suferă de cuperoză este destul de mare. Mai exact, zece la sută din populaţie are cuperoză, o afecţiune care se prezintă sub forma unor vinişoare subţiri de culoare roşie, ce apar din cauza dilatării vaselor de sânge. În general, cuperoza se instalează mai ales pe obraji şi în jurul nasului, însă aceleași vinișoare pot apărea și de la genunchi în sus.

Iar factorii care influenţează apariţia acestei afecţiuni sunt multipli. Pe de o parte, se presupune că boala are o cauză genetică. Pe de altă parte, s-a observat că inesteticele vinişoare apar şi pe fondul tulburărilor hormonale, problemelor digestive, consumului exagerat de alcool sau în urma administrării greşite a unor medicamente (de exemplu, pilula contraceptivă).

Protecţia solară zilnică, obligatorie

Conduita terapeutică în cazul cuperozei implică respectarea câtorva reguli simple. În primul rând, persoanele care suferă de cuperoză ar trebui să evite să stea în bătaia soarelui fără să folosească, în prealabil, creme cu factor de protecţie solară de minimum 30. În caz contrar, vinişoarele se accentuează şi capătă o culoare de un roşu aprins. De asemenea, boala este influenţată negativ şi de variaţiile de temperatură. Prin urmare, se recomandă evitarea trecerii bruşte de la temperaturi de peste 35 de grade Celsius în încăperi unde există aparate de aer condiţionat. În ceea ce priveşte alimentaţia, s-a observat că boala se agravează pe fondul unei diete bogate în mâncăruri condimentate. De aceea, este bine să se evite adăugarea condimentelor în preparatele culinare.

Cremele antiroşeaţă, cu măsură

Persoanele care suferă de cuperoză au tendinţa de a folosi în exces așa-numitele creme antiroşeaţă, mai ales că, în prezent, se găsesc în farmacii într-o gamă variată. Aceste creme măresc rezistența vaselor capilare fragile, activează microcirculația și, implicit, reduc apariția roșeții. Cu toate acestea, ele nu reprezintă cea mai bună alegere pentru tratamentul cuperozei, deoarece creează dependenţă, și, prin urmare, boala evoluează şi se cronicizează. În plus, destul de multe cazuri, roşeaţa din obraji nu reprezintă neapărat  un semn de cuperoză, ci poate fi cauzată de diverse vicii, precum fumatul, spălarea feţei cu apă fierbinte în mod repetat, căldura excesivă etc.

Laserul elimină vinișoarele definitiv

Deşi laserul reprezintă cel mai eficient tratament în caz de cuperoză, acesta nu se recomandă în anotimpul cald, deoarece zona tratată trebuie ferită apoi de razele ultraviolete pentru a evita complicaţiile. Totuşi, persoanele care se încăpăţânează să urmeze un astfel de tratament ar trebui să evite soarele cel puţin o săptămână. Procedura în sine este simplă şi nedureroasă.

Lumina laserului traversează pielea, energia este absorbită de hemoglobina din vasele de sânge, pe care ulterior le închide şi, implicit, le elimină. În general, o mare parte dintre vinişoare dispar după prima şedinţă, deoarece sângele nu mai circulă prin ele. Însă, în funcţie de stadiul afecţiunii, se recomandă între trei şi cinci şedinţe cu laser.

Formele severe se tratează cu antibiotice

Potrivit medicilor dermatologi, la unele persoane care suferă de cuperoză a fost identificat acarianul Demodex folliculorum, într-o cantitate mai mare decât la persoanele care nu se confruntă cu această afecţiune.  În astfel de cazuri, medicul va prescrie antibiotice: tetraciclină, doxiciclină sau metronidazol. Deoarece sunt fotosensibilizante, se va evita folosirea lor vara.

Specialistul nostru
Dr. Oana Clătici
medic primar dermatolog, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Cuperoza este, de fapt, un stadiu al rozaceei care afectează persoanele adulte şi îndeosebi femeile cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani. Iniţial, apare roşeaţa (eritem), care este favorizată de băuturi calde şi de consumul de alcool în exces, de mâncăruri condimentate, de emoţii şi de căldură. După o perioadă, eritemul devine permanent şi se extinde la nivelul întregii feţe.

În acest stadiu, se poate vorbi de cuperoză cu dilataţii vasculare asociate eritemului şi papulo-pustule (mici leziuni punctiforme roşii sau cu puroi). Totodată, pot fi afectate şi conjunctivele (membrane mucoase ce acoperă suprafaţa internă a pleoapelor). Deoarece soarele accentuează boala, se recomandă folosirea constantă a unei creme cu fotoprotecţie (de minimum 30).

Local, se utilizează tetraciclina, clindamicina, eritromicina în concentraţie de 0,5-5% (în mixturi sau în geluri), metronidazol de 0,75-2% (mixtură, gel), acid azelaic, loţiuni sau mixtură cu sulf de 0,5-2%  şi ketoconazol 2%. De asemenea, pentru dilataţiile vasculare deja constituite, soluţia sunt şedinţele de laser vascular.

Soluție: În cazurile severe de boală, se poate utiliza o medicaţie cu rol vasoconstrictor, în doze mici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite