Medic: „Boala hemoroidală e diagnosticată cel mai puţin şi autotratată cel mai frecvent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Problemele legate de hemoroizi generează unele dintre cele mai mari căutări pe Google. De altfel, boala hemoroidală este cea mai frecventă problemă de sănătate după caria dentară, spune medicul specialist în chirurgie vasculară Toni Feodor.

Cu toate acestea, foarte puţini români au acest diagnostic şi majoritatea folosesc după ureche fie un tratament naturist pentru hemoroizi, fie creme sau supozitoare care, în stadii avansate, nu mai pot opri complicaţiile. 

Există măsuri pe care le poţi lua acasă pentru a reduce simptomele supărătoare. Dar remedii precum tratament cu usturoi în caz de hemoroizi externi ori interni sau bicarbonatul pentru hemoroizi sunt de evitat. Cel mai indicat e să mergi la medic de la primele simptome de boală. 

hemoroizi

Dr. Toni Feodor, medic primar de chirurgie generală şi specialist în chirurgie vasculară, ne-a explicat tot ce trebuie să ştim despre problema hemoroizilor. 

Hemoroizi sau boală hemoroidală? 

hemoroizi

În stadiul 2, hemoroizii ies în afara anusului la defecaţie, dar se reduc spontan, în stadiul 3 ies inclusiv la efort şi pot fi reduşi manual, iar în stadiul 4 – pot fi reduşi manual, dar prolapsul se reface spontan GRAFIC: Shutterstock 

SmartLiving: Ce sunt hemoroizii? 

Dr. Toni Feodor: Hemoroizii sunt structuri vasculare anorectale fiziologice, normale, cu rol foarte precis şi fără de care viaţa unui om poate deveni un coşmar. Atunci când facem un efort de tuse sau strănut şi creştem brusc presiunea abdominală, intră în funcţiune aceste structuri vasculare care, împreună cu musculatura netedă, realizează continenţa fină. 

De asemena, plexurile hemoroidale contribuie şi la diferenţierea senzaţiei de gaz sau lichid. Din păcate, acest termen anatomic absolut necesar unei bune funcţionări a organismului se confundă cu boala hemoroidală, care presupune lărgierea temporară sau permanentă a acestor pachete vasculare, cu toate simptomele ce apar. 

Cauze pentru hemoroizi interni şi externi 

SmartLiving: De ce apare boala hemoroidală? 

Dr. Toni Feodor: Ca să înţelegem de ce se lărgesc aceste plexuri vasculare, trebuie să ştim care este structura lor şi cum realizează continenţa anală fină. 

Trebuie spus că structura microscopică a hemoroizilor este foarte asemănătoare cu aceea a unui corp cavernos (n.r. – corpii cavernoşi se regăsesc, de exemplu, în penis şi sunt responsabili de erecţie). Atunci când creşte brusc presiunea în rect, tot atât de rapid sunt umplute cu sânge plexurile venoase prin comunicări rapide cu arterele, aşa-numitele şunturi arterio-venoase. Se evită astfel circuitul lung şi lent ce implică capilarele. 

Dacă acest mecanism este supus unor presiuni mari şi prelungite, ca în cazul constipaţiei, obezităţii, sedentarismului, sarcinilor, atunci acele comunicări dintre vene şi artere se lărgesc, devin permanente şi creşte presiunea în plexurile venoase hemoroidale care, în final, se lărgesc. 

Fiind localizate într-un spaţiu limitat, se ajunge la etapa următoare: cea în care aceste structuri părăsesc canalul anal. Această etapă duce la agravarea simptomatologiei prin apariţia inflamaţiei, deoarece epiteliul de acoperire va ajunge în alt mediu, cu altă umiditate, alt pH. Cu alte cuvinte, structurile respective se vor afla în alt mediu decât cel în care au fost proiectate să funcţioneze. 

Continuarea articolului, aici 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite