Medic radiolog: Examinarea Computer Tomograf a toracelui este net superioară radiografiei pulmonare în stabilirea diagnosticului de afectare pulmonară

Publicat:
Ultima actualizare:
d

Dr. Ofelia Niţă, medic primar Radiologie şi Imagistică medicală în cadrul MedLife explică diferenţele dintre examinarea Computer Tomograf a toracelui şi cea prin radiografie pulmonară în evaluarea leziunilor pulmonare în cazul COVID-19.

Investigaţiile imagistice sunt esenţiale în urmărirea evoluţiei persoanelor infectate cu noul coronavirus şi în monitorizarea acestora după vindecare. Tomografia computerizată reprezintă analiza de primă intenţie în depistarea şi evaluarea leziunilor pulmonare în cazul COVID-19. Unii specialişti spun că pentru monitorizarea pacienţilor vindecaţi se foloseşte radiografia pulmonară, însă această investigaţie nu are sensibilitatea tomografiei computerizate (CT).

Examinarea CT, net superioară radiografiei pulmonare

Medicul primar în Radiologie şi Imagistică medicală, Dr. Ofelia Niţă, spune că în cazul pacienţilor infectaţi şi vindecaţi de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, examenul radiologic standard poate omite leziuni de dimensiuni mici şi nu permite evaluarea anumitor complicaţii pulmonare sau a celor vasculare. Studiile internaţionale arată că pacienţii care au trecut printr-o formă severă a bolii au un risc mare de complicaţii.1

După analize intense, medicii au ajuns la concluzia că în acest moment nu există o categorie specifică de pacienţi care s-au vindecat de COVID-19 şi care ar trebui să beneficieze de urmărire imagistică. Şi asta pentru că majoritatea celor care trec prin boală fac forme moderate de pneumonie, dar care pot lăsa urme. Pentru a fi siguri că totul este în regulă, specialiştii recomandă celor care au avut infecţie confirmată cu noul coronavirus să intre în urmărire imagistică. Mulţi dintre aceşti pacienţi pot avea şi alte boli asociate, drept urmare acest screening pulmonar este absolut necesar.

Examinarea CT a toracelui este net superioară radiografiei pulmonare. Sensibilitatea diagnosticului CT de afectare pulmonară în cadrul infecţiei SARS-CoV-2 este de până la 97-98% faţă de sensibilitatea de 60-70% în cazul radiografiei pulmonare. Examenul radiologic standard poate omite leziuni de dimensiuni mici, subevaluează extensia procesului patologic din parenchimele pulmonare. Nu permite o diferenţiere netă între diversele tipuri de modificări interstiţiale şi nici evaluarea anumitor complicaţii pulmonare sau a celor vasculare. Expunerea la radiaţia ionizantă este mai mare în cazul examenului CT, dar poate şi trebuie să fie optimizată prin utilizarea de softuri şi protocoale specifice. Spre deosebire de radiografia standard, examenul CT permite stratificarea gravităţii afectării pulmonare pe parcursul evoluţiei bolii şi este cea mai performantă metodă imagistică de evidenţiere şi cuantificare a modificărilor reziduale, sechelare post infecţie COVID-19”, a explicat Dr. Ofelia Niţă, medic primar Radiologie şi Imagistică medicală în cadrul MedLife.

Riscurile şi durata examinării

Specialiştii explică faptul că examinarea CT low dose fără substanţă de contrast prezintă un grad mai mic de risc decât în cazul oricărei alte examinări CT, dat fiind timpul foarte scurt de expunere şi examinare cu protocol optim cu doză redusă. În cazul în care se recomandă examinare cu substanţă de contrast, riscurile sunt, în principal, legate de eventuală alergie la materialului de contrast iodat.

Doza de iradiere depinde de lungimea regiunii propuse pentru examinare (torace,  torace + abdomen,  abdomen şi pelvis etc) şi de greutatea pacientului. Justificarea este cel mai important pas în ceea ce priveşte protecţia împotriva radiaţiilor. CT toracică low dose, fără contrast, implică doza CTDIvol <3 mGy la majoritatea pacienţilor cu dimensiuni mici şi medii. Pacientul nu este singur pe perioada examinării, ci supravegheat în permanenţă de către personalul medical specializat. Scanarea propriu-zisă a toracelui durează în medie 5 secunde.” – Dr. Ofelia Niţă, medic primar Radiologie şi Imagistică medicală în cadrul MedLife

Este important de ştiut faptul că examinarea CT nativ (fără substanţă de contrast) nu are contraindicaţii. Trebuie însă justificat şi recomandat de către medicul specialist. Contraindicaţiile examinării CT cu substanţă de contrast se referă la contraindicaţiile utilizării substanţei de contrast.

MedLife vine în sprijinul pacienţilor care au trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2 cu pachete special create pentru monitorizarea eventualelor repercusiuni ale bolii. Pentru detalii şi programări: www.medlife.ro/imagistica/ct-monitorizare.

***

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

medlife

De 26 de ani suntem alături de tine şi nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupţi prin ştiinţă şi cunoaştere.

De la începuturile civilizaţiei, frica este primul lucru care te izbeşte într-o pandemie. Ca să o alungăm, am luat o serie de măsuri de siguranţă, am testat permanent personalul medical, ne-am asigurat că toţi pacienţii din clinicile şi spitalele noastre sunt protejaţi şi trataţi. Am pus la dispoziţia pacienţilor servicii medicale integrate, de o complexitate crescută, pentru a putea veni în întâmpinarea tuturor nevoilor lor.

Ne adaptăm continuu la prezent şi ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.

-----------------

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite