Medicamente de protejat cu lacăt. Doar o singură pastilă îi poate otrăvi fatal pe copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu puţine sunt cazurile în care auzim la ştiri de copii care au ajuns cumva la medicamentele părinţilor sau ale bunicilor şi au fost duşi, apoi, de urgenţă la spital cu intoxicaţii grave. Sunt câteva tipuri de tratamente care, chiar şi într-o singură doză, pot fi mortale în cazul celor mici.

„Nu te poţi întoarce nici măcar o secundă şi copilul a şi băgat ceva în gură“. Cel puţin până la o vârstă. Imaginaţi-vă ce se întâmplă dacă găseşte fie pe jos, fie pe noptiera de lângă patul bunicului o pastilă de inimă sau pentru orice altă afecţiune de care suferă. Allison Muller înţelege foarte bine pericolele pastilelor pe care copiii le găsesc în cale. Ea este directorul Centrului de Control al Intoxicaţiilor din cadrul Spitalului pentru Copii din Philadelphia şi mamă, la rândul ei.

Atunci când copilul ei de un an a înghiţit o pastilă potenţial periculoasă, primul lucru pe care l-a făcut a fost să se panicheze. Când s-a întors de la serviciu, într-o seară, specialista a aflat de la soţul ei că bebeluşul a găsit o pastilă pe jos şi a înghiţit-o. S-a dovedit a fi Tramadol, medicament pentru tratarea durerilor (analgezic opioid), despre care se ştie că poate duce la pierderea cunoştinţei. A aflat mai târziu că pastila căzuse, din greşeală, din buzunarul unei prietene care venise în vizită recent.

Aceasta i-a arătat specialistei că, oricât de atenţi ar fi părinţii, ameninţarea intoxicării cu medicamente există. Şi asta dovedesc statisticile care arată că în SUA, 2,4 milioane de copii s-au intoxicat cu medicamente numai în anul 2002 şi mai mult de jumătate dintre ei aveau mai puţin de 6 ani. Copiii cu vârste cuprinse între 18 şi 36 de luni au cele mai mari riscuri în acest sens.

Manifestările apar de-abia când este prea târziu

Problema cea mai mare este că un copil care a înghiţit pastile ce pot să-l ucidă par perfect sănătoşi până ce este prea târziu. „Pot părea bine pe moment, dar nu sunt. Am văzut pacienţi care au murit la două ore după ce au înghiţit pastile. De fapt, chiar şi după ce au înghiţit doar una sau două pastile, în unele cazuri“, subliniază medicul Henry Spiller, directorul Centrului Regional pentru tratamentul Intoxicaţiilor din Louisville, SUA, citat de ABC News.

6 dintre cele mai comune medicamente care pot ucide cu o singură pastilă

1. Tratamentele pentru bolile de inimă

Blocantele canalelor de calciu se numesc în termeni medicali şi sunt prescrise în mod frecvent cardiacilor. Atenţie maximă trebuie acordată acelor medicamente care au ca substanţă de bază diltiazem, verapamil, amlodipină, nifedipină. Sunt indicate pentru persoanele cu hipertensiune, angină pectorală şi fibrilaţie atrială.

Simptomele pe care le provoacă la copii: tensiune arterială şi ritm cardiac periculos de mici, pierderea cunoştinţei. Manifestările apar, de regulă, într-un interval cuprins între una şi cinci ore după ingerarea unei pastile. Dar sunt unele tipuri de tratamente de acest tip care pot provoca probleme copiilor şi la 14 ore după incident.

Doctorul Spiller a povestit pentru ABC News despre cazul nefericit al unei fete de doi ani care, în timp ce bunica ei avea grijă de ea, a reuşit să înghită între două şi patru pastile de amlodipină (Norvasc). La început, copilul nu avea nimic, aşa că au trecut 45 de minute până ce a fost dusă la spital, când deja fetiţa era ameţită, iar presiunea sângelui era extrem de mică. „Oricâte manevre am încercat, nu am reuşit să-i restabilim ritmul cardiac şi tensiunea. La un moment dat, inima ei s-a oprit, pur şi simplu. Toate medicamentele de acest tip în cazul copiilor mă sperie foarte tare“, mărturiseşte Spiller.

2. Cremele pentru durerile musculare

Este vorba, în special, despre cele care conţin camfor. Dacă cel mic înghite astfel de produse, îşi pierde rapid cunoştinţa, începe să delireze, intră în comă şi moare.

În 2001, în SUA au existat aproape 8.000 de cazuri de ingestie de camfor în cazul unor copii mai mici de 6 ani. Simptomele apar într-un interval de 10-20 de minute.

3. Medicamentele antidurere eliberate pe bază de reţetă şi paracetamolul

Aici intră analgezicele opioide, de tipul oxicodonei, hidrocodonei şi metadonei. Acestea sunt derivate ale opiului. Opioizii şi alte medicamente analgezice, cum este paracetamolul, au reprezentat cauza numărul 1 a deceselor induse de intoxicaţia cu medicamente la copiii mai mici de 6 ani în 2004.

În cazul unui bebeluş, chiar şi jumătate de tabletă de hidrocodonă poate fi fatală.

4. Aspirina

Copiii mici care înghit, din greşeală, aspirină, manifestă greaţă, vomă, stare de agitaţie, letargie, pierderea cunoştinţei şi pot intra în comă, urmată în unele cazuri de deces.

Aspirina este extrem de toxică pentru copii în doze mari.

5. Antidepresivele

În această categorie intră amitriptilina, imipramina şi bupropionul (Zyban, care se foloseşte şi de persoanele care vor să se lase de fumat).

La copii, aceste medicamente pot da pierderea cunoştinţei şi a reacţiei şi aritmii cardiace. Simptomele pot să apară chiar şi la 6 ore după ingestia pastilelor. Uneori, o singură pastilă poate fi de-ajuns pentru a declanşa manifestări periculoase.

6. Medicamentele pentru diabetici

Este vorba despre cele din categoria sulfonilureicelor: Glibenclamid, Gliclazid, Glipizid, Gliquidon, Glibornurid, Glimepirid. Sunt recomandate, de regulă persoanelor cu diabet de tip 2, noninsulinodependent.

Dacă sunt înghiţite de copii, ele pot provoca scăderea dramatică a glicemiei şi comă. Copiii au mai puţine rezerve de energie decât adulţii, ceea ce face ca administrarea acestor medicamente să provoace rapid simptome precum somnolenţa, confuzia, durerile de cap. Unii dintre aceşti copii au intrat în comă şi s-au ales cu afectări de durată ale creierului sau chiar au murit, avertizează specialiştii.

Spiller povesteşte că la un moment dat a venit la Centru un băieţel cu convulsii după ce a luat o singură pastilă de acest tip. Apoi a paralizat pe o parte. Starea lui s-a îmbunătăţit după tratament, dar paralizia a durat 18 ore. Din fericire, există un antidot pentru sulfonilureice: glucoza.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite