Medicii explică de ce sunt diferite testele pentru detectarea anticorpilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testele pentru depistarea anticorpilor au stârnit interesul celor care vor să îşi evalueze statusul imun în urma infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării.
Testele pentru depistarea anticorpilor au stârnit interesul celor care vor să îşi evalueze statusul imun în urma infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării.

Medicii de laborator explică faptul că rezultatele testelor de anticorpi pot varia în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi acurateţea testului în sine, sensibilitatea şi specificitatea testului sau metoda prin care se determină prezenţa anticorpilor. Există diferenţe între kiturile care detectează anticorpii anti-proteină N şi cele care detectează anticorpii anti-proteină S.

Organismul tău a intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2 anterior recoltării, fie în urma infecţiei, fie în urma vaccinării, în cazul în care ai un rezultat pozitiv la testul de anticorpi, indiferent că este de tip IgM sau IgG.

În schimb, un rezultat negativ indică fie faptul că organismul nu a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, fie că perioada de timp necesară dezvoltării anticorpilor este insuficientă, transmite Digi24.

Care sunt diferenţele într kiturile pentru detectarea anticorpilor anti-N şi cele pentru detectarea anticorpilor anti-S?

Kiturile comerciale care detectează anticorpii anti-N au o variaţie în structură neprecizată de producător, dar nefiind o moleculă importantă în strategia răspunsului imun al organismului gazdă, acest lucru nu influenţează foarte mult intercomparabilitatea kiturilor comerciale.

În schimb, în cazul kiturilor care pun în evidenţă anticorpi de legare anti-S există diferenţe, uneori majore, în structura determinanţilor antigeni ce sunt conţinuţi de reactivi, deci şi în tipul de anticorpi detectaţi, ceea ce poate duce la diferenţe de specificitate între kituri şi respectiv, între rezultatele obţinute.

Teste calitative şi teste cantitative

Rezultatul testelor calitative se exprimă sub formă de Index, Ratio sau S/CO, infirmând sau confirmand prezenţa anticorpilor, fără să detecteze şi concentraţia.

Concentraţia anticorpilor este determinate de testele cantitative şi se exprimă prin unităţi arbitrare, cum ar fi AU sau U, specifice fiecărui producător, sau BAU/ml, adică unităţi de legare a anticorpilor.

Specialiştii atrag atenţia că aceste valori nu sunt intercomparabile de la un producător la altul, de aceea rezultatele pot să difere în funcţie de laborator.

În plus, medicii explică faptul că nu există încă un acord privind concentraţia (sau titrul) de anticorpi neutralizanţi care oferă protecţie în faţa unei noi infectări cu SARS-CoV-2.

Ce înseamnă sensibilitatea şi specificitatea unui test?

Sensibilitatea se referă la abilitatea testului de a identifica persoanele cu anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test pozitiv dacă ai anticorpi specifici. Un test extrem de sensibil detectează majoritatea persoanelor care au anticorpi şi puţine persoane cu anticorpi nu vor fi identificate prin acest test (reacţie fals negativă).

Specificitatea reprezintă capacitatea testului de a detecta corect pacienţii care nu au anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test negativ dacă nu ai anticorpi specifici. Un test foarte specific va identifica majoritatea persoanelor care nu au anticorpi şi puţine persoane fără anticorpi identificaţi ca fiind pozitivi prin test (reacţie fals pozitivă).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite