Medicii suspectează o nouă sechelă de pe urma COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe sechele lăsate în urmă de infecţia cu SARS-CoV-2 sunt încă necunoscute
Multe sechele lăsate în urmă de infecţia cu SARS-CoV-2 sunt încă necunoscute

Febra, durerile musculare, durerile de cap, tusea şi dificultăţile de respiraţie sunt simptome pe care am învăţat să le asociem şi cu infecţia cu SARS-CoV-2. Boala COVID-19 mai are însă multe secrete.

„Începem să ne uităm după manifestări mai puţin obişnuite, care adesea produc invalidităţi pacienţilor noştri la câteva luni după ce se vindecă de COVID-19”, informează Digi24, citând un articol din The New York Times.

Dr. William W. Li, preşedintele unei fundaţii medicale, a dezvăluit că, după vindecare, unii pacienţi au mărturisit că le-ar fi căzut dantura. Dinţii s-au colorat, s-au spart şi au căzut pur şi simplu, fără ca respectivii să simtă vreo durere, potrivit aceleiaşi surse. 

O femeie de 43 de ani, Farah Khemili, care a recunoscut că avea probleme cu dantura, a povestit că a simţit, atunci când mesteca gumă cum i se mişcă un dinte, iar a doua zi s-a trezit efectiv că i-a căzut. Alţi pacienţi au relatat experienţe similare. 

„Este extrem de rar ca dinţii să cadă pur şi simplu. Însă probleme dentare deja existente se pot agrava ca urmare a unei infecţii cu SARS-CoV-2”, a explicat dr.David Okano, specializat în paradontologie. 

„SARS-CoV-2 face ravagii în momentul în care se leagă de proteina receptoare ACE-2, care este omniprezentă în corpul uman. Nu o găsim numai în plămâni, ci şi în celulele nervoase şi endoteliale. În consecinţă, este posibil ca virusul să fi afectat vasele de sânge care asigurau hrănirea dinţilor”, a spus, la rândul ei, dr. Li. „Asta ar putea explica de ce pacienţilor le cad dinţii fără să simtă nicio durere, însă trebuie făcute studii suplimentare.”

Aceste sensibilităţi dentare se pot corela şi cu alte boli preexistente precum diabetul sau bolile cardiovasculare, despre care se ştie că au consecinţe şi asupra danturii.

Gingiile sunt foarte sensibile la reacţiile hiperinflamatorii, iar bolnavii de COVID se încadrează în această categorie.

Deocamdată, nu există niciun studiu concret care să recunoască oficial aceeastă sechelă. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite