Medicover: Displazia de dezvoltare a şoldului (DDS)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoldurile bebeluşilor se examinează imediat după naştere
Şoldurile bebeluşilor se examinează imediat după naştere

Şoldul este o articulaţie sferoidală. În mod normal, extremitatea superioară a osului coapsei (femurul) are o formă rotundă care se potriveşte într-o cupă de la nivelul pelvisului (acetabulul).

Displazia de dezvoltare a şoldului reprezintă o anomalie în care femurul şi acetabulul nu se dezvoltă corespunzător. În formele uşoare, cupa acetabului nu se dezvoltă sufficient de adânc. În formele mai severe, capul femurului poate fi deplasat complet din cupa acetabulară. În trecut această situaţie a fost denumită "luxaţie congenitală de şold".

De ce se produce displazia de dezvoltare a şoldului ?
Unul sau doi copii din 100 de nou-născuţi se nasc cu o problemă la şold. Se poate întâmpla la orice copil, dar următorii factori pot contribui la apariţia DDS:
• Naştere în prezentaţie pelviană sau poziţie pelviană în ultimele 3 luni de sarcină;
• Istoric de afecţiuni ale şoldului în familie;
• Cantitate redusă de lichid care înconjoară copilul în uter (oligohidroamnios);
• Cantitate crescută de hormoni estrogeni materni înainte de naştere;
• Înfăşarea prea strânsă a picioarelor copilului după naştere. Fetele sunt mai frecvent afectate decât băieţii. Problemele de dezvoltare a şoldului sunt mai frecvente la copii care prezintă şi alte deformări ale piciorului sau poziţia greşită a gâtului.

Cum se detectează?
Şoldurile bebeluşilor se examinează în primele zile după naştere în maternitate. Dacă se depistează o mobilitate excesivă la nivelul şoldurilor, acestea se denumesc instabile şi copilul este îndrumat spre medicul specialist de ortopedie pediatrică pentru o nouă examinare peste câteva săptămâni.
Un nou examen clinic va stabili oportunitatea unor investigaţii imagistice ulterioare şi conduita de tratament.
În cazul în care nu se depistează probleme la naştere, se recomandă prezentarea la medicul specialist de ortopedie pediatrică în primele 2 luni pentru un consult ortopedic. Medicul ortoped pediatru va stabili apoi calendarul următoarelor vizite: la 4 luni, la 6 luni şi după începerea mersului

În caz de nevoie se pot solicita examinări imagistice. Până la vârsta de 6 luni, examinarea imagistică preferată este ecografia de şold. Aceasta este o metodă neinvazivă, asemănătoare cu cea folosită în monitorizarea sarcinii. Ea ajută medicul să obţină o imagine exactă a şoldului, utilă în monitorizarea dezvoltării normale a şoldului. După vârsta de 6 luni, şoldurile sunt suficient de mature pentru a putea fi vizualizate pe radiografia de bazin obişnuită. Semnele clinice de care ne îndrumă spre o suspiciune de DDS sunt: inegalitatea pliurilor de pe coapsă, dificultate în îndepărtarea coapselor, inegalitate de lungime sau mers şchiopătat.

Citeste articolul complet!

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite