Merele, mai nocive danturii decât sucurile carbogazoase?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nivelul crescut de aciditate din măr poate afecta dantura
Nivelul crescut de aciditate din măr poate afecta dantura

Un măr pe zi ţine doctorul departe. Afirmaţie este valabilă pentru majoritatea medicilor specialişti, dar nu şi în cazul stomatologilor. Cercetătorii Institutului Dentar din cadrul King's College, din Londra, au descoperit că mărul îţi afectează dinţii până la de patru ori mai mult decât dacă ai consuma o băutură carbogazoasă.

Eroziunea danturii este mai mare când mănânci un măr sau bei un pahar de vin, decât atunci când consumi sucuri acidulate, susţin oamenii de ştiinţă din Regatul Unit.

"Nu ţine numai de ce mâncăm, ci şi de cum mâncăm", a atrat atenţia profesorul David Bartlett, şeful departamentului de prostodontie al Institutului Dentar din cadrul King's College, din capitala britanică.

El a coordonat o echipă de cercetători care a analizat cum sunt afectaţi dinţii în timpul mesei, informează "The Daily Mail".

"Medicii spun, pe bună dreptate, că a mânca mere este bine, dar dacă le mănânci lent aciditatea ridicată a acestora îţi va afecta dantura. Băuturile asociate frecvent cu eroziunea dentară, precum cola, nu au prezentat însă un astfel de risc", a declarat Bartlett.

Cercetarea a urmărit uzura dentară şi regimul alimentar a peste o mie de persoane, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Oamenii de ştiinţă au căutat semne de erodare în smalţul de doi milimetri al dintelui, precum şi în dentină, pe care le-au corelat cu regimul alimentar al fiecărui subiect.

Specialiştii au descoperit că persoanele care mâncau mere au de 3,7 ori mai multe şanse să aibă dentina afectată, în timp ce consumatorii de băuturi carbogazoase nu prezintă asemenea riscuri. Unele mere conţin până la patru linguriţe de zahăr care contribuie la creşterea nivelului de aciditate în gură de poate duce la eroziune dentară.
(click foto pentru a mări)

image

"Fructele pot fi acide şi au, bineînţeles, un conţinut ridicat de zahăr. Dar asta nu înseamnă că descurajăm consumul de fructe sau cel al sucurilor de fructe", a precizat doctorul Glenys Jones, nutriţionist în cadrul Consiliul de Cercetare Medicală pentru Nutriţie Umană.

Pentru a preveni eroziunea dinţilor cauzată de mere, spre exemplu, medicii recomandă ca, împreună cu fructul, consumatorul să bea şi un pahar de lapte sau să mănânce o bucată de brânză, pentru conţinutul lor de calciu care fortifică dantura.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite