Miopia, care ia amploarea unei epidemii în societatea actuală, este mai frecventă la primul copil născut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu recent arată că primul copil din familie prezintă un risc cu 20% mai mare de a fi afectat de o formă severă de miopie faţă de ceilalţi fraţi. Vestea vine în contextul în care, potrivit statisticilor, tot mai mulţi tineri sunt miopi. Specialiştii vorbesc chiar despre o epidemie de miopie în rândul adolescenţilor şi tinerilor de până la 25 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff din Ţara Galilor au trecut în revistă dosarele medicale a 89.000 de persoane. Pentru a nu lua în calcul componenta genetică a miopiei, autorii britanici au exclus din studiu subiecţii cu antecedente familiale de miopie. Ei au analizat rezultatele de la testele de evaluare a vederii cu riscul de miopie în raport cu ordinea venirii pe lume în cadrul familiei.

Rezultatele publicate în revista „JAMA Ophtalmology“ arată că primul copil născut în familie are un risc cu 20% mai mare de a suferi de miopie, comparativ cu fraţii sau surorile lui. Explicaţia cercetătorilor britanici este cel puţin surprinzătoare. Ei pun acest risc suplimentar pe seama autorităţii părinţilor: se pare că aceştia sunt mai exigenţi cu primul copil în privinţa rezultatelor şcolare, motiv pentru care acesta este mai afectat de oboseala vizuală faţă de al doilea sau al treilea copil din familie. Evident, concluzia a stârnit deja controverse, cercetătorii afirmând că sunt necesare studii suplimentare pentru a explica mecanismul de apariţia a miopiei. Deşi sunt puţine dovezi în sprijinul acestei afirmaţii, au mai existat cercetări care au concluzionat că persoanele cu profesii ce implică cititul excesiv au un grad mai mare de miopie.

Cert este că miopia devine o problemă de sănătate publică în lume, deoarece nu doar costurile corecţiei miopiei trebuie luate în considerare (ochelari, lentile de contact, consultaţii, operaţii cu laser), ci şi complicaţiile asociate cu miopia: dezlipire de retină, glaucom, cataractă.

Specialiştii mai afirmă că miopia nu poate fi nici prevenită şi nici nu se poate stopa evoluţia ei odată instalată. Adesea, boala evoluează destul de rapid până în ultimii ani de adolescenţă sau în jurul vârstei de 20 de ani, când de obicei se stabilizează. Miopia nu se reduce odată cu avansarea în vârstă, dar se poate corecta prin purtarea de ochelari sau lentile de contact. Mai nou, operaţiile cu laser pot corecta viciul de refracţie care dtermină miopia făcând posibilă renunţarea la ochelari. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite