Mit sau adevăr: fertilizarea in vitro creşte riscul de cancer ovarian?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fertilizarea in vitro este un tratament din ce în ce mai frecvent în rândul cuplurilor care nu pot concepe. De la an la an numărul intervenţiilor de fertilizare în vitro creşte în toată lumea, pentru unele cupluri această terapie fiind ultima variantă de concepţie cu propriile ovocite.

Istoria stimulărilor ovariene pentru fertilizare in vitro începe relativ recent, primele încercări datând de mai puţin de 3 decenii încoace.

Încă de la început s-a pus problema dacă tratamentul de stimulare ovariană pentru FIV este sau nu dăunător, dacă provoacă sau nu cancer.



Informaţiile sunt diverse, majoritatea neavând la bază studii de cercetare clinică corecte şi acreditate.

Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrică ginecologie la Academia de FIV, face lumină în privinţa acestui subiect controversat.

În ce constă un tratament hormonal complet de fertilizare in vitro

După toate investigaţiile efectuate, pacienta primeşte tratamentul hormonal de stimulare ovariană, conform unor protocoale, rolul acestuia fiind de a dezvolta mai mulţi foliculi, deci mai multe ovocite (ovule – popular). De regulă fiecare folicul conţine un ovocit (dar sunt şi cazuri de foliculi goi).

În mod natural, pe un ciclu nestimulat, se dezvoltă un singur folicul (cu un singur ovocit), folicul care se va sparge (ovulaţia).

Concluzia este că stimularea ovariană are drept scop ovulaţiile multiple. Numai că acest lucru nu se produce întrucât cu aproximativ patru ore înainte de producerea ovulaţiei, foliculii se puncţionează şi se extrag ovocitele, acestea fiind fertilizate în laborator, obţinându-se astfel embrioni.

Este nevoie de mai mulţi embrioni întrucât nu toţi se dezvoltă în acelaşi mod, unii dintre ei chiar oprindu-şi multiplicarea în laborator.

Orice tratament hormonal făcut în exces creşte riscul de cancer

De când s-a început studierea cauzelor care pot duce la cancer ovarian s-a constatat că femeile care au “pauze” ovulatorii (contraceptive, sarcini) au un risc mai mic pentru această maladie.
Invers, ovulaţiile frecvente, fără pauză, pot constitui un factor de risc.

„Teoretic, orice tratament hormonal făcut în exces poate avea drept consecinţă apariţia unui cancer la nivelul ovarelor sau sânului“, spune dr. Vasilescu.

Numai că dozele utilizate în fertilizarea in vitro, chiar dacă această manevră este repetată de 4 – 5 ori, nu reprezintă un pericol din acest punct de vedere, studiile arătând o incidenţă a cacerului similară cu grupul de persoane care nu au primit vreodată tratament hormonal de stimulare ovariană.

În acest sens, un studiu efectuat la peste 67.000 de paciente care au primit stimulare ovariană pentru FIV în perioada 1994 – 2011 (deci pe o perioadă mare şi pe un număr sugestiv de subiecţi pentru a trage o concluzie justă), constată că stimularea ovariană pentru FIV nu a influenţat cu nimic riscul de apariţie a cancerului. În tot studiul s-au înregistrat 45 cazuri de cancer ovarian, identic ca şi procent cu populaţia care nu a fost supusă vreunui tratament hormonal.

Ca o concluzie, tratamentele hormonale pentru FIV precum şi puncţiile ovariene (chiar repetate) nu măresc riscul de cancer, acest aspect fiind un lucru extrem de pozitiv pentru pacientele care recurg la această formă de tratament.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite