Mituri şi adevăruri despre constipaţie: cafeaua nu ajută, dar prunele uscate da

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce face constipaţia din noi? În primul rând ne face să credem diverse mituri care nu au nicio bază medicală. De la faptul că ne vom îmbolnăvi dacă nu avem „scaun“ în fiecare zi, până la cafeaua care doar pare răspunsul perfect în acest caz, suntem asaltaţi de „informaţii“ şi sfaturi greşite.

„WebMD“ a realizat o listă cu mituri şi adevăruri despre constipaţie, cu ce ne ajută şi ce ne împiedică să avem o activitate sănătoasă pentru organism. 

Mit: ar trebui să ai „scaun“ zilnic

„Normalul“ diferă de la persoană la persoană. Unii au scaun de trei ori pe zi, iar alţii de trei ori pe săptămână. Deşi obişnuinţa este ca cel puţin o dată e zi să „ieşi afară“, nu este neobişnuit nici să dureze câteva zile fără. Definiţia medicală a constipaţiei este să ai scaun mai puţin de trei zile pe săptămână. Constipaţia severă se instalează atunci când ai mai puţin de un scaun pe săptămână. Consultă neapărat un medic atunci când suferi de un acces brusc de constipaţie (adică dacă ieşi din „normalul“ tău) sau dacă această problemă persistă mai mult de două săptămâni.

Mit: Dacă te abţii atunci când îţi vine nu păţeşti nimic

Poate că eşti la serviciu şi nu te simţi confortabil, poate că oriunde ai fi, preferi să te duci la toaletă în intimitatea propriei locuinţe. Însă, dacă ignori nevoia atunci când îţi vine, efectele vor fi mai rele. Dacă te abţii atunci poţi cauza sau agrava constipaţia, mai ales că, în timp, semnalele organismului vor slăbi.

Unii oameni îşi stabilesc un anume moment al zilei pentru asta, de obicei după micul dejun. Însă, ai grijă, ori de câte ori nevoia te împinge, ascult-o!

Mit: cafeaua rezolvă constipaţia

Cafeina din cafea poate, într-adevăr, să stimuleze muşchii sistemului digestiv, făcându-i să se contracte. Atunci de ce nu este recomandată cafeaua ca leac pentru constipaţie? De fapt, cafeaua va îngreuna defecarea deoarece este şi diuretică. Adică, va face ca lichidul să fie extras din intestinele noastre. Dacă eşti constipat, evită cafeaua sau alte diuretice, cum ar fi alcoolul, ceaiul negru şi cola.

Mit: clismele vindecă constipaţia

Clismele şi irigările colonului pot îndepărta, temporar, acumulările de fecale, însă nu sunt o metodă eficientă de a vindeca sau a preveni constipaţia. Clismele, de fapt, pot cauza constipaţie, mai ales la oamenii în vârstă care le fac cu regularitate. Irigarea colonului poate distruge colonul şi, astfel, conduce la alte probleme. Clisma şi irigarea colonului trebuie făcute doar la sfatul medicului.

Mit: laxativele funcţionează imediat

Efectivitatea laxativului depinde foarte mult de tipul de medicament pe care îl iei: poate dura de la câteva minute la câteva zile. Un supozitor, de exemplu, îşi poate face efectul într-o oră. 

Totuşi, e bine de ţinut minte că laxativele fără prescripţie medicală sunt făcute pentru a avea efecte imediate. De reţinut este că supradozajul poate conduce la alte probleme digestive. Constipaţia ţine, de obicei, doar câteva zile şi, de cele mai multe ori, nu este atât de gravă. Consultă medicul dacă eşti nevoit să iei laxative timp de mai mult de două săptămâni.

Mit: constipaţia este o problemă a bătrânilor

Oamenii în vârstă sunt mai supuşi riscului de a suferi de constipaţie. Acest lucru se întâmplă din cauza bolilor, alimentaţiei, medicamentelor şi a lipsei de activitate fizică. Însă constipaţia este una dintre cele mai frecvente tulburări gastrointestinale printre toate grupele de vârstă. Nu este un lucru neobişnuit să fii constipată dacă eşti gravidă, după ce ai născut sau după ce ai suferit o intervenţie chirurgicală. Ţine minte: dacă eşti însărcinată şi te gândeşti să iei ceva să scapi de constipaţie, consultă neapărat medicul.

Mit: este normal să ai sânge în scaun

Sângele din fecale nu este tot timpul o problemă serioasă, însă nici de ignorat. Verifică situaţia cu ajutorul medicului. Sângele roşu aprins din scaune poate proveni de la hemoroizi sau de la fisurile anale. De vină pentru aceste fisuri pot fi constipaţia şi încordarea din timpul eliminării. Sângele mai închis la culoare sau cheagurile de sânge pot proveni din tractul gastrointestinal. Cauzele acestei sângerări pot fi mai serioase.

Adevăr: înghiţitul gumei de mestecat poate provoca constipaţie

Guma de mestecat înghiţită se poate bloca în intestine, este adevărat. Însă se întâmplă foarte rar şi aproape exclusiv în cazul copiilor care nu ştiu că nu trebuie s-o înghită. Uneori, înghiţitul unei cantităţi mari de gumă de mestecat, sau mai multe bucăţele într-un timp foarte scurt, poate da naştere unei mase care va bloca tractul digestiv. Acest blocaj poate cauza constipaţie.

Citește și: Ai probleme cu digestia?

Însă, pentru mulţi oameni, guma de mestecat va trece de tractul intestinal şi va fi eliminată, la fel ca alte alimente nedigerabile. Aşa că, dacă înghiţi fără să vrei guma de mestecat, nu e un capăt de ţară

Adevăr: vacanţele pot cauza constipaţie

Călătoriile îţi schimbă rutina şi dieta cu care eşti obişnuit, astfel contribuind la constipare. Evită constiparea cauzată de deshidratare prin băutul apei, mai ales în cazul în care călătoreşti cu avionul. Şi, oricând ai ocazia, mişcă-te! De exemplu, când aştepţi zborul de legătură sau când faci pauze de condus, mişcă-te mereu. Alte trucuri care să te ajute să scapi de constipaţia de vacanţă sunt să nu uiţi de exerciţiile fizice, să limitezi consumul de alcool şi să te obişnuieşti să mănânci fructe şi legume.

Adevăr: medicamentele pot cauza constipaţie

Anumite medicamente împotriva durerii, a depresiei, a hipertensiunii sau a bolii Parkinson pot cauza constipaţie. Prea mult calciu şi fier pot conduce, de asemenea, la constipaţie. În special, suplimentele de calciu cauzează probleme. Discută cu medicul dacă ai nelămuriri cu privire la medicamentele tale.

Adevăr: o dietă săracă în fibre poate cauza constipaţie

Dacă în alimentaţia ta nu se regăsesc destul fibre, e posibil să te constipi. Pentru a împiedica asta, încearcă să ai un aport de cel puţin 20 de grame de fibre pe zi (mai mult este şi mai bine). Mănâncă mai multe fructe şi legume, înlocuieşte orezul, pâinea şi pastele cu produse din cereale integrale. Măreşte aportul de fibre treptat pentru a evita balonarea.

Apa ajută şi ea la asimilarea fibrelor, aşa că bea cel puţin trei-patru pahare în plus pe zi. Nu te aştepta la rezultate imediate, însă după câteva zile după ce ai mărit aportul de fibre, rezultatele vor începe să se vadă. 

Adevăr: dacă bei apă vei scăpa de constipaţie

Dacă bei multă apă vei împiedica deshidratarea care poate fi de vină pentru constipaţie. Consultă medicul pentru a afla câtă apă este bună pentru tine. Ţine minte să limitezi consumul de băuturi alcoolice sau cafeinizate deoarece te pot deshidrata.

Adevăr: exerciţiile fizice împiedică constipaţia

Lipsa activităţii fizice poate contribui la constipaţie. Exerciţiile fizice te pot ajuta să ai scaun regulat şi să reduci stresul. Aşteaptă cel puţin o oră după ce ai mâncat înainte de a te duce să faci sport, pentru a-i acorda timp organismului să digere mâncare. Apoi, pune-te pe treabă!

Încearcă 10-15 minute de plimbare de câteva ori pe zi. Fandarea sau yoga pot ajuta în cazul constipaţiei.

Adevăr: prunele uscate ajută la regularizare

Aceste fructe mici uscate şi-au câştigat reputaţia de remediul natural împotriva constipaţiei. Prunele uscate pot preveni sau „vindeca“ simptomele constipaţiei deoarece sunt pline de fibre, dar şi de laxative naturale, cum este sorbitolul.


Citeşte şi:

Soluţii naturale împotriva constipaţiei

O digestie îngreunată duce de multe ori la instalarea constipaţiei, ceea ce provoacă un disconfort fizic. Însă natura îţi pune la dispoziţie nenumărate remedii pentru această afecţiune.

Radu Voiosu, medic gastroenterolog: „Avem doi creieri: unul în cap şi altul intestinal“

Prof. dr. Radu Voiosu ne-a explicat într-o zi caniculară de august, într-o încăpere răcoroasă din Spitalul Colentina, cum stă treaba, de fapt, cu regimurile alimentare în caz de boli digestive, care sunt tratamentele cu adevărat eficace şi care nu.

Cauze mai puţin cunoscute ale constipaţiei

Tranzitul intestinal poate fi încetinit de unele antitusive, de medicamentele antiacide şi, în mod paradoxal, de laxative.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite