Medicină

articolul anterior articolul urmator

Moderna sau BioNTech? Opiniile experţilor despre alegerea vaccinului pentru doza 3

7
24 Nov 2021 06:20:11
Autor: Malina Gindu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Când vine momentul pentru doza a treia de vaccin împotriva coronavirusului, multe persoane s-ar putea întreba dacă ar trebui să rămână la ultimul tip de vaccin sau ar putea trece la ceva mai bun. Deşi cele mai recente cercetări arată că nu există două vaccinuri exact la fel, oamenii de ştiinţă spun că majoritatea oamenilor ar trebui să ia pur şi simplu ceea ce pot primi.

Cât de bine protejează Moderna şi BioNTech împotriva variantei Delta?
 
Ambele vaccinuri oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva variantei Delta, conform cercetărilo, informează dpa. De exemplu, un studiu american recent a comparat eficacitatea vaccinurilor Moderna şi BioNTech/Pfizer.
 
Rezultatele: În cazul în care varianta Delta a virusului este prezentă, Spikevax de la Moderna protejează împotriva infecţiei în proporţie de aproximativ 76%. Comirnaty de la BioNTech ajunge la 42%. Autorii studiului subliniază, totuşi, că diferenţele trebuie încă să fie confirmate.
 
Între timp, un studiu publicat recent în Qatar a constatat că protecţia împotriva infecţiei Delta cu spitalizare este mai mare cu Spikevax decât cu Comirnaty. Dacă ne uităm la durata protecţiei, datele iniţiale sugerează că Moderna ar putea fi în avantaj şi aici.
 
Cum e Moderna pentru rapel?
 
Deocamdată, există doar rezultatele preliminare privind eficienţa Moderna în cazul rapelului, dar există indicii că Moderna este cel puţin la fel de eficient ca BioNTech.
 
La începutul lunii noiembrie, Ministerul Sănătăţii din Singapore a publicat rezultatele unei comparaţii în care toate persoanele au fost vaccinate iniţial cu BioNTech. În cazul în care au fost vaccinate şi a treia oară cu acesta, s-a înregistrat o reducere de 62% a riscului de infectare. În cazul în care primeau Moderna, reducerea era de 72%.
 
Ce spun oamenii de ştiinţă despre combinarea vaccinurilor?
 
Pentru vaccinul de rapel, Comisia permanentă pentru vaccinare din Germania (Stiko) recomandă în general un vaccin cu ARNm, chiar dacă aţi făcut un alt tip de vaccin anterior.
 
Dacă este posibil, pentru vaccinurile de rapel ar trebui să se utilizeze acelaşi ingredient activ ARNm ca şi pentru vaccinarea de bază, spune Institutul Robert Koch din Germania, organismul care se ocupă de răspunsul ţării la pandemie. Dacă acesta nu este disponibil, poate fi folosit celălalt.
 
Doar pentru persoanele cu vârsta sub 30 de ani Stiko recomandă doar vaccinul BioNTech, deoarece la această grupă de vârstă riscul anumitor infecţii cardiace este uşor crescut cu vaccinul Moderna. Ca urmare, în principiu, experţii nu au nicio îngrijorare în legătură cu o schimbare de vaccin.
 
Ambele vaccinuri cu ARNm au fost aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru a fi utilizate ca vaccinuri de rapel. În cazul Moderna, se administrează jumătate din doza de imunizare de bază, iar în cazul BioNTech o doză întreagă.
 
Conform studiilor, posibilele efecte secundare ale unui vaccin de rapel sunt similare celor care pot apărea şi după primele două injecţii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

jean valjean din salajean
24.11.2021, 06:27:04

E clar ca Moderna e mai tare israelienii tocmai au spus ca Pfizer e mai cu gheata asa...Problema e sa nu apara diferentieri intre vaccinati alta bataie de cap. Sa aiba voie in moluri numai aia cu Moderna la film in trenuri in magazine in peste tot, aia cu Pfizer mai de la distanta asa si sa nu stea mult. Atunci sa vezi distractie.

-17 (21 voturi)
Caius Iulius Caesar
24.11.2021, 08:03:32

Adevarata discutie despre doza booster este ca de fapt toate vaccinurile actuale sunt formate pe varianta Alfa a virusului. Nu imi este foarte clar de ce, acum cand au deja vaccinul produs, nu au putut sa pregateasca din mai si pana in noiembrie o varianta ameliorata avand ca baza Delta. La Alfa au reusit in acceasi perioada de 6 luni... O prima explicatie, mercantila, este ca au deja prea multe doze cu Alfa de vandut...Cu stima

-16 (20 voturi)
Grumpy Lemmy
24.11.2021, 08:36:09

Dezinformare. Serurile nu protejează împotriva infectării și transmiterii. „Conform studiilor, posibilele efecte secundare ale unui vaccin de rapel sunt similare celor care pot apărea şi după primele două injecţii.” Oopsie, deci e oficial că serurile au efecte adverse? Sau informația e valabilă până la următorul comunicat de la Ministerul Adevărului.

-18 (20 voturi)
Ionel Marcu
24.11.2021, 08:57:36

Serurile nu, vaccinurile da!

+18 (18 voturi)
L--- Lara
24.11.2021, 10:01:40

@grumpy Orice vaccin/ medicament/tratament are reactii advserse, inclusiv banalul vaccin anti gripal sau aspirina. Chestia asta se invata la scoala.

+17 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările