Nanoroboţi, folosiţi pentru distrugerea tumorilor canceroase. Cum acţionează aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celulele canceroase proligerează în corp mai repede decât cele sănătoase
Celulele canceroase proligerează în corp mai repede decât cele sănătoase

Cercetătorii Universităţii de Stat din Arizona şi Centrului Naţional pentru Nanoştiinţă şi Tehnologie al Academiei chineze de Ştiinţe au folosit, în cadrul unui studiu, roboţi de mici dimensiuni pentru tratarea tumorilor canceroase la şoareci.

Oamenii de ştiinţă caută noi metode de tratament în bolile oncologice şi nu numai. Cercetătorii Universităţii de Stat din Arizona şi Centrului Naţional pentru Nanoştiinţă şi Tehnologie al Academiei chineze de Ştiinţe au avut ideea de a folosi o artată de roboţi de mici dimenisuni  - între 0,1 şi 10 microni  - care, odată injectaţi în fluxul de sânge, să întrerupă „alimentarea“ celulelor canceroase la şoareci.

Nanoroboţii profilaţi potrivit AND-ului au vizat vasele de sânge din jurul celulelor bolnave, injectând medicamente specific, scrie revista Nature Biotechnology.

Pentru că tratamentul a avut succes oamenii de ştiinţă îşi pun speranţele în nanoroboţii în lupta împotriva bolilor oncologice, dar şi pentru situaţii medicale în care e nevoie de deblocarea unor vase de sânge, efectuarea unei biopsii sau chiar analize de sânge.

Eric Diller, profesor asistent la Universitatea din Toronto, a explicat că nanoroboţii sunt prea mici pentru a li se putea adăuga motor, cip sau cameră. Înainte de a se ajunge la efectuarea de teste clinice, nanoroboţii chirurgicali trebuie să depăşească o serie de obstacole. Cea mai mare provocare este trimiterea unui nanorobot într-un anumic loc al corpului, în contextul vitezei şi frecvenţei fluxului sanguin.

 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite