Medicină

articolul anterior articolul urmator

Nemţii anunţă: Expunerea la o simplă răceală poate creşte imunitatea la COVID-19

8
3 Jul 2020 18:19:24
Autor: Amir Kiarash

Cercetătorii din Universitatea Tubingen din Germania au publicat rezultatele unui studiu, care oferă o rază importantă de speranţă, în lupta cu pandemia.

COVID-19 e o boală pentru care, în acest moment, nu există vaccin sau tratament, însă oamenii de ştiinţă au veşti bune pentru cei care speră să scape de efectele severe ale bolii.
 
Concret, un studiu realizat în Germania, ale cărui rezultate au apărut deja în mai multe publicaţii medicale de prestigiu, arată că expunerea la virusul care cauzează răceala poate crea imunitate la COVID-19. Această imunitate se datorează celulelor albe numite „T-Cells“, al căror rol principal constă în întărirea sistemului imunitar, în lupta cu viruşii. Experţii sunt de părere că aceşti „T-Cells“ contribuie la apariţia unor anticorpi, în faţa viruşilor.
 
Rezultatele studiului realizat în Germania au fost obţinute, prin compararea celulelor sanguine ale unor pacienţi care s-au recuperat, după ce au avut COVID-19, şi ale oamenilor care n-au avut această boală.
 
Studiul a arătat că 81 la sută dintre cei 185 de oameni testaţi, fără COVID-19 în istoricul lor medical, aveau deja în organism o reacţie din partea acestor „T-Cellsׅ“, vizavi de Sars-Cov-2, adică virusul care cauzează COVID-19. Iar acest răspuns din partea sistemului imunitar a fost declanşat, ca urmare a expunerii la o răceală, în trecut, cauzată de alţi coronaviruşi.
 
Nu e prima dată când studiile arată faptul că expunerea la o simplă răceală creează o imunitate sporită la COVID-19 şi există speculaţii că acesta e printre motivele pentru care cei mici şi tinerii au, aparent, o imunitate mai mare la COVID-19, comparativ cu oamenii mai în vârstă.
 
Professorul Sir John Bell, de la Universitatea din Oxford, a explicat, luna trecută, că în sistemul imunitar al tinerilor există un fel de „T-Cells“, care creează o oarecare protecţie, în faţa bolii COVID-19.
 
De asemenea, alte două studii, publicate luna trecută, au arătat că aceste celule „T“ sunt importante în combaterea COVID-19, atât în rândul celor bolnavi, cât şi al celor care n-au fost infectaţi.
 
Revenind la studiul realizat acum în Germania, el a arătat că indivizii care s-au îmbolnăvit cu forme uşoare ale COVID-19 au avut o reacţie mai puternică, din partea celulelor „T“. Ceea ce sugerează că aceste celule, chiar dacă nu vor crea o imunitate totală în faţa bolii, pot contribui măcar la apariţia unei forme uşoare, în rândul oamenilor.
 
Celulele „T“ au avut o reacţie importantă şi în cazul altor coronaviruşi, Mers şi Sars, când, datorită răspunsului declanşat de sistemul imunitar, ele au ajutat atât la recuperarea bolnavilor, cât şi la formarea unei protecţii pe termen lung, în faţa bolii.
 
Faptul că oamenii de ştiinţă au descoperit mai multe informaţii, în ceea ce priveşte rolul celulelor „T“, în combaterea COVID-19, poate ajuta, inclusiv, la descoperirea unui vaccin sau a unui tratament, au scris cercetătorii în raportul lor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

M Costi
3.07.2020, 20:31:01

@Amir Kiarash -N-am vazut niciun studiu care sa analizeze daca vaccinul antigripal a avut vreo influenta pozitiva sau negativa in cazul celor infectati cu Covid-19 ! Gandesc faptul ca daca o simpla raceala creste imunitatea la virus , vaccinul antigripal ar trebui sa fie si mai bun .

+2 (4 voturi)
defu gabi
4.07.2020, 15:15:13

Vaccinul antigripal (lasand deoparte efectele adverse ce variaza de la om la om) este eficient numai pe tulpina/tulpinile prezente in el. In tratarea altei tulpini e apa chioara/zero efecte. Avand in vedere ca astia n-au izolat coronavirusul specific covidului (din familia coronavirusurilor - racelile/virozele comune) nu stiu cum ar putea face un vaccin fara virusul specific incapacitat sau mort in compozitie... Daca il aveau izolat vaccinul era gata... Evident, urmau teste de laborator pana sa iasa pe piata...

+1 (1 vot)
Deumos
3.07.2020, 22:33:21

Timusul e cheia. La copii e in actiune maxima, pe cand la batrani aproape ca a disparut. Tot acolo iau nastere "niste T cells", limfocitele T. Virusuri, nu virusi, ca nu e stire despre informatica.

+2 (4 voturi)
Sorin Ionascu
4.07.2020, 00:16:07

Asta voaim sa scriu si eu. Pluralul la "virus" in medicina este "virusuri". Mai are niste lipsuri in gestiune: SARS si MERS - se scriu cu majuscule, la fel ca HIV, pentru ca sunt prescurtari. Si vin din limba engleza. Se pare ca si "chiriashu' " de la Hadevaru' s-a meditat cu Docila.

0 (4 voturi)
Amir Kiarash
4.07.2020, 02:17:53

Conform DOOM2 forma viruşi se referă la virusul informatic, iar pentru agentul patogen există ambele forme de plural, atât viruşi, cât şi virusuri.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)