Nicotina din ţigările electronice ne poate îmbolnăvi de inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicotina din ţigări, chiar şi din cele electronice, poate contribui la apariţia bolilor de inimă, susţine un nou studiu.

Nicotina poate cauza leziuni celulelor inimii. Această substanţă extrem de dependentă se regăseşte în tutun, dar şi în legume cum ar fi vinetele sau roşiile (într-o cantitate foarte mică). Nicotina are un impact foarte puternic asupra organismului: te binedispune, taie pofta de mâncare şi stimulează memoria. Totuşi, îţi înteţeşte ritmul cardiac şi măreşte tensiunea sanguină, notează CNN.

Ce se credea despre ţigările electronice

Ţigările electronice satisfac dependenţa de nicotină a fumătorului şi „imită“ mişcările fizice specifice fumatului. Ele au fost văzute ca o alternativă sănătoasă a ţigărilor obişnuite, mai ales că nu conţin toxine care cauzează cancer, cum o fac ţigările.

Studiile anterioare au sugerat că ţigările electronice pot fi mai eficiente decât plasturii sau guma de mestecat cu nicotină în cazul celor care vor să se lase de fumat. „Dacă nicotina poate fi oferită într-o formă acceptabilă şi eficientă, pot fi salvate milioane de vieţi“, concludea în 2007 Colegiul Regal al Medicilor din Londra, Marea Britanie.

Dar... nicotina din ţigările electronice este rea pentru inimă

Fumatul este cauza principală, care poate fi prevenită, a morţii premature, conform Asociaţiei Americane a Inimii. De zeci de ani, medicii ştiu că fumătorii pot dezvolta şi probleme cardiace, pe lângă probleme la plămâni. Fumatul creşte riscul de ateroscleroză, o boală în care, pe artere, se depozitează plăci de culoare galbenă (depozite ateromatoase), subţiindu-le, limitând astfel circuitul sanguin.

Ateroscleroza poate cauza infarcturi, atacuri cerebrale şi chiar moarte. Legătura dintre fumat şi ateroscleroză a fost destul de neclară, până când omul de ştiinţă Chi Ming Hai nu a descoperit rădăcina acestei probleme în noul său studiu.

Cercetătorul a expus celule ale inimii la nicotină. După doar şase ore s-a format un fel de „şurub“ celular care „săpa“ prin ţesut. Când acest lucru se întâmplă în celulele musculare netede vasculare, care sunt în stratul de mijloc al peretelui arterial, iau naştere depozitele ateromatoase ce conduc la ateroscleroză.

Pe scurt, asta înseamnă că nicotina acţionează ca „un fel de cancer al vaselor de sânge“, având un efect de „şurub care pătrunde printr-un zid“, spune Chi Ming Hai, profesor de farmacologie moleculară de la Universitatea Brown, SUA. Mai înseamnă şi că nicotina din ţigările electronice poate reduce riscul de cancer la plămâni, însă îl creşte, la fel de rău ca fumatul, pe cel al bolilor de inimă.


Citeşte şi:

Olandezii dau primii alarma împotriva ţigărilor electronice

Ministerul Sănătăţii din Olanda a emis un avertisment cu privire la posibilele riscuri ale ţigărilor electronice, anunţând restricţionări dure ale etichetării acestor ţigări, chiar înainte de intrarea în vigoare a legilor europene.

Prin ce metode se lasă românii definitiv de fumat. Ţigările light, slim şi electronice, păcăleli de marketing

Pentru a avea succes, cel mai mult contează să nu înlocuieşti ţigara cu nimic altceva, nici măcar cu mentosane, au spus majoritatea foştilor fumători cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, care a fost marcată joi, 21 noiembrie.

Ţigările electronice pot produce formaldehidă, substanţă cu efect cancerigen demonstrat

E-ţigările, care au luat având în ultimii ani, pot răspândi molecule toxice în cantităţi care le depăşesc chiar pe cele din ţigările clasice, arată un studiu recent.

Nu este posibil să fumezi sănătos! Reclamele la ţigara electronică nu sunt fondate

Precizarea „Ţigara electronică nu are niciun risc pentru sănătate“ a fost interzisă în materialele promoţionale ale companiilor producătoare din Marea Britanie. Deocamdată, nu există studii riguroase care să confirme lipsa de riscuri a ţigării electronice asupra fumătorului şi asupra celor din jur.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite