Medicină

articolul anterior articolul urmator

Nu există protecţie împotriva variantei Omicron BA.5

3
15 Jun 2022 20:16:57
Deutsche Welle
Deşi mai blândă decât varianta de bază, Omicron este mult mai contagioasă
Deşi mai blândă decât varianta de bază, Omicron este mult mai contagioasă

Noua variantă Omicron BA.5 este mai blândă decât predecesoarele sale, dar mult mai contagioasă. Companiile farmaceutice cercetează noi vaccinuri adaptate la subtipuri. Noi restricţii ar putea fi iar necesare la toamnă.

Noua variantă Omicron se răspândeşte cu rapiditate. Numai în Germania, numărul cazurilor se dublează în fiecare săptămână. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), noua variantă reprezintă aproximativ zece la sută din toate noile infecţii. În Germania, subliniază instituţia de monitorizare şi combatere a bolilor, incidenţa pe şapte zile a atins 447, dar experţii avertizează deja asupra unor cifre de infectare posibil mai ridicate în timpul verii, anotimpul în care virusul ar trebui să se răspândească mai puţin rapid.
 
În Portugalia, ţară în care rata vaccinării cel puţin o dată împotriva Covid este de 95,6%, a imunizării de bază de circa 87,2% din populaţie iar 64% din populaţie a primit şi doza booster, numărul de pacienţi cu Covid internaţi în spitale a crescut din nou, la fel ca şi mortalitatea. Incidenţa pe şapte zile a crescut de patru ori de la jumătatea lunii aprilie şi se apropie de 1.500.
 
În cazul noilor subtipuri, persoanele în vârstă şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt cele mai susceptibile la infecţie. RKI recomandă ca acestea să primească un vaccin de rapel, de preferinţă cu o substanţă care vizează în mod specific noile variante. Însă acest vaccin nu este încă disponibil. 
 

Infecţia şi vaccinarea anterioară nu asigură o protecţie suficientă

Vaccinuri anti-Covid Moderna Biontech/Pfizer

Vaccinurile anti-Covid dezvoltate de Moderna şi Biontech/Pfizer

Cei care au fost deja infectaţi cu Omicron probabil că nu sunt protejaţi împotriva noilor subtipuri, relevă datele iniţiale. Astfel, persoanele care au fost deja infectate cu varianta BA.1 a Omicron la începutul anului, se pot infecta din nou cu BA.4 sau BA.5.
 
Intervalul de timp este şi el relevant. În cazul în care infecţia iniţială nu a avut loc cu mult timp în urmă, protecţia este mai mare, deoarece numărul de anticorpi este încă relativ ridicat. Cu toate acestea, în timp, numărul de anticorpi scade, la fel şi protecţia.
 
În ianuarie, responsabili americani din sistemul de sănătate arătau că persoanele care s-au infectat anterior cu Covid-19 ar avea o protecţie mai bună împotriva variantei Delta decât persoanele care au fost doar vaccinate, ceea ce sugerează că imunitatea naturală este un scut mai puternic decât vaccinurile, cel puţin împotriva variantei Delta, care între timp şi-a pierdut relevanţa, după cum nota agenţia Reuters. 
 
Cu toate acestea, protecţia imunitară ar fi cea mai ridicată în rândul persoanelor care au fost vaccinate şi care au trecut şi prin infecţia cu Covid, au constatat autorii studiului american. Această protecţie ar fi semnificativ mai robustă decât cea oferită doar de trecerea prin boală. 
 
Dezvoltarea de vaccinuri specifice durează prea mult timp
 
Fiecare variantă vine cu o nouă suprafaţă, necunoscută pentru sistemul imunitar al omului. În context, specialiştii subliniază nevoia unui vaccin nou sau modificat. Companiile farmaceutice Moderna şi BioNTech/Pfizer efectuează cele mai multe cercetări în acest sens. Vaccinurile pe care le-au dezvoltat iniţial sunt aşa-numitele vaccinuri cu ARNm. Ele conţin schiţa proteinelor virale şi pot fi adaptate relativ uşor la noi variante ale virusului, fără a fi nevoie să se modifice procesul de fabricaţie propriu-zis.
 
BioNTech/Pfizer şi Moderna au două abordări de cercetare diferite: una constă în dezvoltarea unui vaccin adaptat la Omicron, cealaltă este o combinaţie de două vaccinuri. Acestea constau în două variante diferite ale coronavirusului: virusul original şi varianta Omicron. Cercetătorii cred că în acest mod s-ar putea obţine o eficacitate mai mare a vaccinului.
Coronavirus Omicron BA2

Coronavirus, varianta Omicron, subtip BA2

Înainte ca substanţele să fie disponibile, vaccinurile candidate trebuie să fie testate pentru siguranţă, precum şi pentru modul lor de acţiune. Acest lucru necesită, la rândul său, studii clinice. EMA, Agenţia Europeană pentru Medicamente, decide apoi cu privire la aprobarea finală. Dacă totul decurge conform planului, acest lucru ar trebui să se întâmple în luna septembrie a acestui an, înainte de un eventual nou val în toamnă, anticipat de unii specialişti.  
 
Înapoi la mască şi lockdown?
 
În context se discută din nou despre măsuri nemedicale, care au fost puse în aplicare şi în valurile anterioare. Acestea au provocat însă din ce în ce mai multe resentimente în rândul populaţiei, ba chiar acţiuni de protest. Astfel de măsuri sunt închiderea şcolilor, anularea evenimentelor publice, precum şi limitarea numărului de persoane la întâlnirile private, lucrul la domiciliu, păstrarea distanţei şi purtarea unei măşti medicale. 
 
Între timp, aceste restricţii au fost ridicate, dar ele ar putea fi din nou necesare la toamnă. Guvernul german aşteaptă între timp evaluarea experţilor privind eficienţa măsurilor activate în valurile anterioare ale pandemiei. Potrivit presei, care citează surse din anturajul comisiei de experţi, nu toate măsurile au avut eficienţa scontată.

Gudrun Heise - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Utilizator Adevărul
16.06.2022, 00:05:02

Comentariu considerat abuziv.

X Files
16.06.2022, 02:44:53

Iar incep astia! O sa cer sa-i ia inapoi Nobelul pentru medicina lui Putin; e clar ca l-a primit degeaba ca a rezolvat pandemia. Iaca, pandemia inca scoate capu '....si marcheaza banu' in buzunarele cui trebuie. Dar, pe de alta parte insist sa ramana cu Nobelul pentru Clima, mediu si civilizatie (Sorry, Greta, da' Putin a rezolvat problema incalzirii globale; nu mai vine Apoclipsa pana in 2030!)

0 (4 voturi)
Csipike Csipike
16.06.2022, 21:15:15

Ce te frige pe tine grija de restrictiile din Europa, de acolo din US unde spui ca esti?

Modifică Setările