Medicină

articolul anterior articolul urmator

Nu toţi obezii sunt mai predispuşi la forme grave de COVID-19. Ce segment de vârstă este mai afectat şi cât de vulnerabili sunt tinerii

3
30 Apr 2021 07:43:59
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Nu toţi obezii sunt predispuşi la forme grave de Covid, potrivit unui studiu publicat joi de o revistă britanică, citată de EFE şi Agerpres.

Pacienţii cu exces de greutate au un risc mai mare de spitalizare pentru complicaţii asociate bolii COVID-19, potrivit unui studiu publicat joi de revista britanică The Lancet Diabetes &Endocrinology, relatează EFE.
 
Studiul, condus de o echipă de oameni de ştiinţa de la Universitatea Oxford, se bazează pe 6,9 milioane de persoane care trăiesc în Marea Britanie şi include datele a 20.000 de pacienţi cu COVID-19 care au fost internaţi, sau care au decedat în primul val al pandemiei.
 
Rezultatele studiului concluzionează că riscul de a face o formă gravă a bolii creşte la persoanele care au indicele masei corporale (IMC) mai mare de 23 kg/m2, considerat de categorie sănătoasă.
 
Peste aceste prag, cu fiecare unitate adăugată la IMC, probabilităţile de spitalizare pentru COVID-19 cresc cu 5%, în timp ce riscul de a ajunge la terapie intensivă este mai mare cu 10%.
 
Studiul susţine şi că persoanele subponderale, care au un IMC de sub 18,5, sunt de asemenea vulnerabile la o formă mai severă de COVID-19.
 
Autorii studiului semnalează că efectele excesului de greutate la cei care riscă să sufere de complicaţii asociate noului coronavirus nu afectează în egală măsură toate grupurile de vârstă, tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani fiind astfel mai vulnerabili.
 
În schimb, riscul excesului de greutate după vârsta de 60 de ani are un impact puţin semnificativ, iar la cei cu vârsta peste 80 de ani nu are niciun impact.
 
Comparând datele privind categoriile etnice, cercetătorii au aflat că persoanele de culoare cu un indice mai mai mare de IMC sunt mai predispuse să sufere o formă mai severă de COVID-19.
 
Deşi studii prealabile au dovedit că obezitatea poate fi asociată complicaţiilor de COVID-19, cercetarea publicată de revista The Lancet este prima care analizează toate pragurile IMC.
 
"Aceste descoperiri sugerează că politicile de vaccinare trebuie să prioritizeze persoanele supraponderale, mai ales acum când campaniile se adresează şi categoriilor mai tinere", notează într-un comunicat autoarea principală a studiului, Carmen Piernas, cercetător la Nuffield Department of Primary Care Health Sciences din cadrul Universităţii Oxford.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Deumos
4.05.2021, 22:37:11

Peste aceste prag, cu fiecare unitate adăugată la IMC, probabilităţile de spitalizare pentru COVID-19 cresc cu 5%, în timp ce riscul de a ajunge la terapie intensivă este mai mare cu 10%. Citeste mai mult: adev.ro/qsczw5 "Unitatea" aceea cum e cuantificata? 5% la fiecare unitate in plus pare mult. E greu sa ne luminati si pe noi, astia mai prosti, ce e "unitatea aceea? Daca faceti un aricol il lasati in coada de peste exact unde ar fi mai mare interesul de-a sti ce inseamna ce-ati "narat" mai devreme?

Cladoveanu Ciprian
6.05.2021, 12:33:00

E 25, nu 23 - nu ati copiat bine! Uitati-va unde vreti, greutatea ideala e intre 18 si 25! De la 25 esti supraponderal si abia de la 30 obez. Ca sa va dati seama ce inseamna 23..inseamna cam 74 de kg la 180!

Badea Scârţan !
7.05.2021, 22:28:25

,,Comparând datele privind categoriile etnice, cercetătorii au aflat că persoanele de culoare cu un indice mai mai mare de IMC sunt mai predispuse să sufere o formă mai severă de COVID-19." Sa fie vorba despre rasismul sistemic despre care vorbesc, cu atata emfaza, Democratii americani ?! Sau despre incidenta de obezitate mult mai mare printre ,,POC" decat in randurile altora...?!

Modifică Setările