Medicină

articolul anterior articolul urmator

Numărul cazurilor de COVID în Africa de Sud a fost mai mult decât dublu în doar trei zile. Varianta Omicron a devenit dominantă

0
3 Dec 2021 04:43:11
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Africa de Sud a înregistrat o creştere bruscă a numărului de infectări cu COVID-19. Bilanţul zilnic a fost miercuri de două ori mai mare comparativ cu ziua de luni, şi a crescut şi mai mult joi. Oficialii sud-africani din sănătate consideră că varianta Omicron, recent descoperită, ar putea alimenta explozia numărului de infectări, potrivit BBC.

Aproximativ 8.500 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate miercuri în Africa de Sud, iar bilanţul a crescut la 11.500, joi. Prin comparaţie, la mijlocul lunii noiembrie se înregistrau în medie doar 200-300 de cazuri pe zi.

Africa de Sud este prima ţară care a detectat şi semnalat noua variantă a Covid-19, Omicron, care, conform specialiştilor, prezintă un număr mare de mutaţii îngrijorătoare. Oamenii de ştiinţă consideră că această variantă a devenit dominantă în ţara din emisfera sudică. Peste 70% dintre cazurile secvenţiate în ţară sunt infectări cu Omicron.

Totodată, la nivel global, numărul ţărilor care înregistează infectări cu noua tulpină Omicron este în creştere, , după cum a anunţat ieri Centrul European de Prevenire şi Controlul Bolilor (ECDC). În prezent au fost detectate 352 de cazuri de infectzare cu varianta Omicron, în 27 de ţări, iar în UE au fost confirmate infectări în 13 ţări. Există suspiciuni ale infectării unor pacienţi cu noua tulpină şi în cazul României.

ECDC a avertizat că Omicron ar putea deveni varianta dominantă în UE în următoarele luni.

„Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial” al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că „Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare”, arată ECDC într-un comunicat.

Însă, multe întrebări cu privire la noua variantă a Covid-19 nu au primit un răspuns. Nu se ştie cât de contagioasă e, în comparaţie cu alte tulpini, şi cât de multă protecţie oferă vaccinurile actuale. Medicii sud-africani spun însă că persoanele vaccinate par să fie mai protejate decât cele nevaccinate.

Pe de altă parte, OMS a avertizat că riscul de reinfectare în cazul persoanelor care deja s-au infectat cu alte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 este sporit în cazul Omicron.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările