Numărul infecţiilor cu noul coronavirus şi cel al deceselor cresc necontrolat. Ministrul saudit al Sănătăţii, demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul saudit al Sănătăţii, Abdullah al-Rabiah, a fost eliberat din funcţie de regele Abdullah, din cauza evoluţiei nefaste a infecţiilor cu noul coronavirus, care provoacă afecţiunea numită sindromul respirator din Orientul Mijlociu.


79 de oameni au murit până în prezent după ce s-au îmbolnăvit de sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Middle East Respiratory Syndrome - MERS) şi alţi 240 s-au infectat cu MERS din 2012.

Autorităţile saudite încearcă să liniştească populaţia cu privire la răspândirea coronavirusului letal, dar nu există, deocamdată, niciun vaccin sau tratament pentru infecţie şi încă nu s-a descoperit mecanismul clar de transmitere a virusului.

Cu o zi înainte de a fi eliberat din funcţie de regele Abdullah, ministrul al-Rabiah a anunţat, într-o conferinţă de presă, că Regatul ia toate măsurile posibile şi face tot ce poate pentru a ţine în frâu virusul.

La finalul săptămânii, Ministerul Sănătăţii din Arabia Saudită aduce 24 de experţi internaţionali, inclusiv din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru a oferi recomandări cu privire la controlul epidemiei.  

Ministerul a cerut, de asemenea, unui număr de cinci firme farmaceutice mondiale să colaboreze cu Arabia Saudită pentru a încerca, pe baza informaţiilor disponibile cu privire la boală, să pună la punct un vaccin.

Săptămâna trecută, ministrul afirmase că este prea devreme pentru a stabili o legătură între MERS şi cămile, aşa cum sugerează un studiu ştiinţific.

Similar cu SARS

La începutul lunii aprilie, un focar de infecţie depistat în rândul unor muncitori a determinat autorităţile să închidă vreme de 24 de ore departamentul de Primiri Urgenţe al unuia dintre cele mai mari spitale din oraşul Jiddah.

Coronavirusul Sindromului Respirator al Orientului Mijlociu este o nouă tulpină virală, care a fost identificată pentru prima oară în Iordania, în aprilie 2012. Foarte asemănător cu tulpina care provoacă Sindromul Acut Respirator Sever (SARS – a ucis între 2002 şi 2003 aproximativ 800 de persoane), noul virus provoacă, şi el, o infecţie respiratorie acută.

Ceea ce-l face diferit de SARS este faptul că noul virus provoacă foarte rapid insuficienţă renală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite