Medicină

articolul anterior articolul urmator

O femeie din România îşi poate folosi din nou braţul, deşi pierduse funcţiile umărului după tratamentul cancerului la sân

0
9 Jun 2021 11:30:38
Autor: Lorena Mihăilă
În Bucureşri s-a efectuat o operaţie în premieră, prin care braţul unei femei cu cancer poate fi din nou utilizat.
În Bucureşri s-a efectuat o operaţie în premieră, prin care braţul unei femei cu cancer poate fi din nou utilizat.

O femeie de 55 de ani care pierduse funcţiile umărului după tratamentul cu radioterapie pentru cancerul la sân, îşi poate mişca din nou braţul, datorită unei operaţii.

Intervenţia a constat în eliberarea nervilor de fibroză, mobilizarea lor şi repararea ulterioară a tendoanemlor coafei rotatorilor. Operaţia a fost făcută de doctorul Andrei Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia şi artroscopia de umăr, la Clinica Zetta, din Capitală.

Pacienta, în vârstă de 55 de ani, a supravieţuit cancerului la sânul drept cu ajutorul mastectomiei, chimioterapiei şi radioterapiei, însă, în ultimii ani, funcţia umărului drept s-a agravat fără o explicaţie obiectivă.

„Diagnosticul este unul foarte complex, mai ales din cauza lanţului cauzal neobişnuit: radioterapia pentru tratamentul cancerului de sân a dus la fibrozarea ţesuturilor din jurul nervilor care comandă sau transmit mişcările şi sensibilitatea în membrul superior, muşchiul deltoid a paralizat parţial, iar coafa rotatorilor - tendoanele care comanda mişcarea în umăr - s-a rupt din cauza efortului ridicat de a compensa lipsa funcţiei deltoidului”, spune dr. Andrei Popescu, conform Mediafax.

Reprezentanţii clinicii au spus că tehnica chirurgicală s-a realizat cu 4 incizii în umăr a câte 5 mm fiecare şi astfel s-au introdus camera video (artroscopul) şi instrumentele de lucru speciale.

Pacienta va purta acum timp de 3 săptămâni o orteză pentru refecaerea tendoanelor reparate şi va urma după această perioadă şi un program personalizar de recuperare medicale şi kinetoterapie.

Prin comparaţie, alternativa chirurgicală clasică presupune deschiderea pieptului, fracturarea iatrogenă controlată a claviculei, urmată de repararea ei pentru a avea acces deschis la nervii afectaţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările