O fetiţă de doi ani din Mississippi, primul copil vindecat de HIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul fetiţei din Mississippi, virusul nu poate fi depistat în cadrul unor analize de rutină FOTO (Reuters / Kham)
În cazul fetiţei din Mississippi, virusul nu poate fi depistat în cadrul unor analize de rutină FOTO (Reuters / Kham)

Potrivit CNN, cercetătorii pun vindecarea sa pe seama faptului că au intervenit din timp – în acest caz, în primele 30 de ore de la naştere – şi i –au administrat trei tipuri de medicamente antivirale.

Un remediu este considerat funcţional atunci când prezenţa virusului este redusă, prin urmare tratamentul nu mai este necesar, iar virusul nu poate fi depistat în cadrul unor analize de rutină.

Fata a fost depistată HIV pozitiv la naştere, iar mama sa, de asemenea infectată cu HIV, a aflat de boală în momentul în care a născut. „Nu am putut să o tratăm pe mamă în timpul sarcinii cum am fi putut preveni transmiterea către făt“, a declarat medicul Hannah Gay. Gay a declarat pentru CNN că intervenţia rapidă a fost decisivă.

Dr. Katherine Luzuriaga, care a lucrat alături de Gay, susţine că descoperirea este fascinantă, inclusiv faptul că fetiţei nu i s-au mai depistat urme de virus în sânge nici la 10 luni după ce mama sa încetase administrarea tratamentului.

„Este primul caz în care am putut arăta că bebeluşul fusese infectat şi apoi, după o perioadă de timp, nu a mai fost nevoie de tratament“, a declarat ea pentru CNN. „Am început tratamentul cât mai devreme posibil în acest caz, în primele 30 de ore de viaţă“, a adăugat aceasta. Gay susţine, la rândul ei, că fătul a fost infectat încă din pântec.

Cercetătorii ştiau demult faptul că tratarea mamelor depistate HIV pozitiv este importantă, deoarece anticorpii lor sunt transmişi fătului. De regulă, acestor copii li se administrează medicamente antivirale în doze menite să prevină infecţia timp de şase săptămâni, apoi se începe tratamentul propriu-zis, dacă sunt diagnosticaţi cu HIV.

Medicamentele administrate fetiţei din Mississippi nu au ucis însă virusul. Analizele efectuate au arătat că, în cele din urmă, acesta a ajuns la un nivel la care nu mai putea fi detectat, în primele 29 de zile de tratament.

„Pacientul din Berlin“

Cercetătorii spun că singurul caz în care cineva s-a vindecat a fost cel al lui Timothy Brown, „pacientul din Berlin“. În 2007, Brown se lupta cu leucemia şi cu virusul HIV, când a primit un transplant de măduvă care l-a scăpat de cancer, el devenind totodată primul om din lume vindecat de HIV.

Într-un interviu acordat anul trecut postului CNN, el declara: „Am fost testat pretutindeni. Sângele meu a fost analizat de multe, multe agenţii şi mi s-au făcut inclusiv colonoscopii pentru a se vedea dacă sunt urme de HIV în colonul meu, dar medicii nu au găsit nimic“.

Cazul lui Brown este însă unul rar.

În iunie anul trecut, la cinci ani după a fost anunţată vestea vindecării sale, medicii au relatat că urme ale virusului fuseseră descoperite în sângele bărbatului. Chiar şi în acest caz, unii experţi susţin că nu contează şi că este vindecat. De fapt, mulţi cred că virusul a fost complet eliminat din corpul său.

În cazul fetiţei din Mississippi, analizele continuă, arată Gay, dar tot ea precizează că până acum nu s-au găsit dovezi ale prezenţei virusului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite