O lume fără poliomielită. Din 2018?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
poliomelita FOTO Shutterstock

După variolă, poliomielita poate fi a doua boală eradicată pe plan mondial, conform estimărilor specialiştilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Se spera ca momentul să fi fost marcat în anul 2012, dar termenul s-a prelungit până în 2018.

10 ţări mai au de luptat

Planul strategic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sugestiv intitulat “Endgame”, arată că, începând cu anul 1988, incidenţa cazurilor de polio a scăzut cu mai mult de 99%, la nivel mondial. Acum, numărul acestora este redus, de ordinul sutelor în fiecare an. 

Doar în 3 dintre statele lumii (Afganistan, Nigeria şi Pakistan) poliomielita mai este acum o boală endemică, faţă de un număr de 125 de ţări, în urmă cu 25 de ani. 

Sunt încă 10 state care luptă cu eliminarea definitivă a îmbolnăvilor: Pakistan, Nigeria, Afganistan, Guinea Ecuatorială, Irak, Camerun, Siria, Etiopia, Somalia şi Kenia. 

Prima zonă „polio-free” a fost America (1994), urmată de Europa în 2002. În România, ultimul caz de poliomielită s-a înregistrat în 1992, la un copil de etnie rroma din judeţul Giurgiu, care niciodată nu fusese vaccinat. 

Drumul este lung şi prea puţin predictibil. În ciuda aşteptărilor, în primele 4 luni ale anului 2014 au fost înregistrate 68 de cazuri de polio, faţă de numai 24, în aceeaşi perioadă a anului trecut. La nivelul întregului an 2013, la nivel global, numai 406 oameni au mai suferit din cauza poliomielitei. 

Beneficiile nu mai trebuie discutate

Poliomielita este o boală foarte infecţioasă, cauzată de un virus care intra în organism prin apa şi alimentele contaminate, se multiplică în intestin, după care produce simptome: febră, durere de cap, senzaţie de oboseală, vomă, dureri musculare. 

Într-un caz din 200 virusul invadează sistemul nervos, producând paralizii ireversibile, în special ale picioarelor. Dintre persoanele paralizate, 5-10% mor prin sufocare, din cauză că muşchii respiratori devin ineficienţi ca urmare a paraliziei. Boala afectează în special copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Ştim, la acest moment, că mai bine de 10 milioane de persoane pot să meargă, ca urmare a eficienţei programelor de prevenţie a poliomielitei, în loc să fie paralizate. 

Eradicarea poliomielitei va duce la o economie de cel puţin 40-50 miliarde de dolari, în următorii 20 de ani, în statele sărace. Cheia este vaccinarea fiecărui copil, cu vaccinul oral anti-polio, aşa încât, chiar dacă ar veni în contact cu persoane infectate în ţările în care boala este endemică, ar avea protecţia imunitară necesară pentru a nu face boala. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite