Medicină

articolul anterior articolul urmator

O nouă tulpină COVID, cu peste 30 de mutaţii. În ce ţară a fost identificată cea mai contagioasă variantă

5
25 Nov 2021 08:35:03
Autor: Lorena Mihăilă

Cercetătorii britanici trag un semnal de alarmă cu privire la apariţia unei noi mutaţii a bolii COVID despre care spun că ar fi una dintre cele mai evoluate şi contagioase tulpini ale virusului. Noua variantă a apărut în Botswana şi are peste 30 de mutaţii.

Până în acest moment au fost confirmate 10 cazuri de infectare cu noua tulpină, denumită B.1.1.529, dar care ar putea fi redenumită "Nu". Specialiştii acertizează că infecţiile cu noua variantă sunt înregistrate pe teritoriul a trei state, sugerând că varianta este una care se răspândeşte rapid, scrie Daily Mail.

Noua tulpină are 32 de mutaţii, iar multe dintre ele sunt rezistente la vaccin şi mult mai transmisibile. Profesorul Francois Balloux, genetician la University College London, a spus că cel mai probabil varianta a apărut ca urmare a contactului dintre virusului SARS-CoV-2 şi o altă infecţie persistentă, posibil SIDA nediagnosticat.

Pacienţii care un sistem imunitar slăbit pot avea infecţii care persistă timp de mai multe luni, deoarece organismul nu se poate lupta cu virusul. Acest lucru permite dobândirea unor noi mutaţii care îi permit să ocolească apărările organismului. 

Varianta din Botswana poartă mutaţii K417N şi E484A care sunt similare cu cele de pe varianta „Beta” din Africa de Sud, care a făcut-o mai capabilă să evite vaccinurile. Dar are şi N440K, găsit pe Delta, şi S477N, pe varianta din New York, care sunt, de asemenea, legate de evadarea anticorpilor.

Varianta are, de asemenea, mutaţiile P681H şi N679K care sunt „rar întâlnite împreună” şi ar putea să o facă şi mai rezistentă la vaccin.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

The Impaler
25.11.2021, 09:06:56

Tulpina din Botswana "ar putea"...multe s-ar putea pe lumea asta. Tulpina aia o fi ca moneda alora.

+17 (19 voturi)
Groza Carmen
25.11.2021, 09:44:18

Sa va fie de bine!

-19 (19 voturi)
defu gabi
25.11.2021, 09:45:01

Ziua si tulpina...

-18 (20 voturi)
Realist
25.11.2021, 09:54:00

Ehei, stam ca belferii in fotoliile noastre si ne roaga autoritatile cu vaccinuri gratis, trai pe vatrai - dar Natura iti mai da si perversa, pana la "doamne-fereste" ar trebui sa ne ferim singuri ! Concentrarea fara precedent a populatiilor umane si animale (de ferma) precum si viteza accelerata de miscare a marfurilor si persoanelor, ne face vulnerabili in fata epidemiilor. Sa nu uitam lectia gripei spaniole care a ucis 5% din populatia globului si a infectat 1 din 3 locuitori ai planetei ! https://unibuc.ro/epidemiile-in-istorie-cruzimea-gripei-spaniole-1918-1920-vladimir-cretulescu/

+16 (20 voturi)
Fahrenheit 451
25.11.2021, 10:52:09

Din articol, ,,O nouă tulpină COVID, cu peste 30 de mutaţii. În ce ţară a fost identificată cea mai contagioasă variantă’’. E o variantă, nu o tulpină!... Și de unde ați scos-o pe asta, că e ,,cea mai contagioasă variantă''.Același Francois Balloux spune că, „Este dificil de prezis cât de transmisibil poate fi în acest stadiu. Deocamdată ar trebui monitorizată și analizată îndeaproape (varianta), dar nu există niciun motiv să ne îngrijorăm prea mult, decât dacă (contagiozitatea virusului) începe să crească în frecvență în viitorul apropiat.” Culmea e că și cei de la Guvern fac această confuzie, confundă varianta cu tulpina! Un virus cu una sau mai multe mutații este denumit ”variantă” (cvasispecie), nu ,,tulpină nouă”. Apariția de noi variante genetice este un proces natural pe care îl suferă virusurile în timpul epidemiilor prelungite. Virusul SARS-CoV-2 tinde să se ,,schimbe” mai lent, comparativ cu alte virusuri (de ex. cele gripale). https://vaccinare-covid.gov.ro/ce-trebuie-sa-stim-despre-varianta-delta-a-virusului-sars-cov-2/ Varianta de COVID descoperită că provine din Botswana este listată în prezent de Organizația Mondială a Sănătății ca varianta B.1.1.529, „variantă aflată în monitorizare”, care se află, dpv al periculozității, sub clasificarea agenției de „variante de interes” și „variante de îngrijorare”. Materialul genetic al SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19, se numește acid ribonucleic (ARN). Pentru a se reproduce și, prin urmare, a stabili infecția, ARN-ul SARS-CoV-2 trebuie să deturneze o celulă gazdă și să folosească celula pentru a se duplica. Erorile apar adesea în timpul procesului de duplicare a ARN-ului viral. Acest lucru are ca rezultat viruși care sunt similari, dar nu sunt copii exacte ale virusului original. Aceste erori în ARN viral sunt numite mutații , iar virusurile cu aceste mutații sunt numite variante . Variantele pot diferi printr-o singură mutație sau mai multe mutații. O variantă este denumită tulpină atunci când prezintă proprietăți fizice distincte. Mai simplu spus, o tulpină este o variantă care este construită diferit și, prin urmare, se comportă diferit față de virusul său părinte. Aceste diferențe de comportament pot fi subtile sau evidente. De exemplu, aceste diferențe ar putea implica legarea unei variante la un receptor celular diferit, sau legarea mai puternică la un receptor, sau replicarea mai rapidă, sau transmiterea mai eficientă și așa mai departe. În esență, toate tulpinile sunt variante, dar nu toate variantele sunt tulpini

-19 (19 voturi)
Modifică Setările