O oră pierdută din timpul de somn afectează creierul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii care dorm suficient sunt feriţi de probleme de memorie
Copiii care dorm suficient sunt feriţi de probleme de memorie

Copiii de astăzi dorm cu o oră mai puţin pe noapte decât cei de acum 30 de ani, semnalează oamenii de ştiinţă israelieni ai Universităţii din Tel Aviv. Studiul lor arată că jumătate din copiii cu vârste de până la 12 ani dorm mai puţin de şapte ore pe noapte în timpul săptămânii.

Motivele care creează această situaţie sunt programul încărcat, temele numeroase, lipsa unei ore fixe de culcare, folosirea telefoanelor mobile, existenţa televizorului şi calculatorului în dormitor, dar şi sosirea părinţilor acasă la ore târzii şi dorinţa lor de a petrece timp cu copiii seara. De asemenea, până la vârsta de 21 de ani, creierul este într-un continuu proces de dezvoltare, iar regenerarea neuronilor se produce, în cea mai mare parte, în timpul somnului.

Odihna insuficientă în această perioadă poate produce modificări permanente ale structurii creierului, au constatat oamenii de ştiinţă.

Potrivit medicului Avi Sadeh, coordonatorul studiului, performanţele şcolare ale unui copil de clasa a V-a care pierde o oră de somn pe noapte sunt similare cu cele ale unui copil de clasa a III-a, dezvoltarea cognitivă fiind întârziată deci cu doi ani.

S-a constatat că oboseala îi împiedică pe copii să acumuleze informaţii şi le înfrânează creativitatea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite