Medicină

articolul anterior articolul urmator

„O pastilă conţine mai mult decât medicamentul“. Studiu despre substanţele inactive care pot provoca alergii

0
15 Mar 2019 11:58:34
Autor: Daniela Serb
Medicamentele conţin şi substanţe inactive care pot provoca alergii
Medicamentele conţin şi substanţe inactive care pot provoca alergii

O cercetare realizată de americani arată că 90% din medicamente conţin ingrediente inactive adăugate ca să îmbunătăţească gustul şi să prelungească durata de viaţă la raft, dar care pot provoca alergii, potrivit UPI.

Lactoza, uleiul de alune, glutenul şi coloranţii chimici sunt adăugaţi în medicamente pentru îmbunătăţirea gustului ori a absorbţiei sau pentru prelungirea duratei de viaţă la raft, dar şi ca măsură de protecţie contra falsificării, au explicat cercetătorii, citaţi de agerpres.ro.

„Aproximativ 75% din majoritatea pastilelor sunt utilizate după ingredientele inactive şi doar 25% după substanţa activă“, a declarat unul dintre autorii principali ai cercetării, doctor C. Giovanni Traverso, gastroenterolog la Brigham and Women's Hospital din Boston.

În medie, fiecare pastilă sau capsulă conţine peste opt ingrediente inactive diferite şi uneori chiar şi 38, a adăugat el.

Rapoartele despre pacienţi care au avut reacţii alergice grave la un ingredient activ nu sunt neobişnuite.

Medicii prescriu un medicament exclusiv pentru ingredientul activ conţinut de acestea, a precizat Traverso, şi se aşteaptă ca ingredientele inactive să nu aibă niciun efect. Însă doctorii şi pacienţii trebuie să fie conştienţi de ingredientele inactive prezente într-un medicament, a subliniat medicul.

Medicii ar trebui să întrebe pacienţii la ce sunt alergici

Lista completă a ingredientelor se regăseşte de cele mai multe ori în prospectul ce însoţeşte medicamentul.

Medicii ar trebui să întrebe întotdeauna pacienţii în legătură cu eventuale alergii, nu numai la medicamente, ci şi la ingredientele inactive pe care acestea le conţin, a subliniat Traverso. În plus, ei trebuie să cunoască ingredientele inactive prezente în medicamentele pe care le prescriu.

„O pastilă conţine mai mult decât medicamentul“, a spus Traverso.

Pentru acest studiu, specialistul şi colegii săi au analizat ingredientele inactive prezente în peste 42.000 de medicamente. Aceste pastile şi capsule conţineau aproape 360.000 de ingrediente inactive.

Au fost identificate 38 de ingrediente inactive ce pot provoca reacţii alergice în urma ingerării. În plus, aproape 93% din medicamentele studiate de oamenii de ştiinţă conţineau cel puţin un astfel de ingredient.

Echipa condusă de Traverso a descoperit că circa 45% din medicamente conţineau lactoză, 33% aveau coloranţi alimentari şi puţin sub 1% dintre acestea includeau ulei de alune.

Ingredientele inactive pot provoca reacţii alergice precum urticarie, probleme respiratorii sau simptome gastrointestinale, a precizat Traverso.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii