Medicină

articolul anterior articolul urmator

Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să elimine virusul HIV la şoareci. Studiu

1
8 Jul 2019 07:44:45
Autor: Daniela Serb
Tratamentul contra SIDA trebuie urmat toată viaţa
Tratamentul contra SIDA trebuie urmat toată viaţa

O echipă de cercetători de la Universitatea din Nebraska şi la Temple University din Philadelphia au anunţat că în urma combinaţiei a două tehnologii avansate au reuşit eliminarea virusului care provoacă SIDA . Cercetarea s-a desfăşurat deocamdată pe şoarecii de laborator.

Această realizare este însă departe de o posibilă aplicare pe pacienţi umani, au declarat de la început autorii studiului - Prasanta K. Dash, Rafal Kaminski şi Ramona Bella – citaţi de revista „Nature“.

Terapiile actuale folosesc medicamentele antiretrovirale, dar virusul rămâne în corp în formă latent şi se reactivează dacă tratamentul se întrerupe.

Cercetătorii au dezvăluit că. într-o primă fază, în cadrul studiului s-a procedat la o formă de tratament antiretroviral cu eliberare lentă şi cu acţiune prelungită, procedură cunoscută sub denumirea LASER ART (long-action slow-effective release antiviral therapy), iar în a doua etapă, la tehnica CRISPR de editare genetică.

Prima procedură a fost urmată timp de mai multe săptămâni pentru a realize o reducere la minimum a multiplicării virusului în ţesuturi, măduva spinării sau splină– acestea fiind considerate adevărate „izvoare“ pentru HIV-
Pentru a extrage apoi ultimele urme de HIV, cercetătorii au utilizat tehnica de editare genetică CRISPR-Cas9, care permite îndepărtarea sau înlocuirea unor părţi din genom.

Aceste două tehnici combinate au dus la eliminarea virusului la o treime din şoarecii supusşi experimentului.

„Este un prim pas important către un drum mult prea lung pentru eradicarea virusului“, au conchis autorii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

dig Lexon
10.07.2019, 05:54:54

Daca o scot baietii si p-asta cu HIV-ul la capat dupa ce au rezolvat-o cu hepatita C da faliment industria prezervativelor :))