S-au testat 114 mirosuri diferite care au putut fi grupate în doar 10 categorii, susţin cercetătorii Jason Castro de la Colegiul Bates şi Chakra Chennubhotla de la Universitatea din Pittsburgh, citaţi de BBC.
„Avem 10 categorii de bază ale mirosurilor care reflectă atributele importante ale lumii. Dacă le cunoşti, poate fi mult mai simplu să realizezi noi mirosuri. Încă nu am reuşit să rezolvăm problema anticipării unui miros bazându-ne doar pe structura sa chimică, dar sperăm să realizăm şi acest lucru“, spune profesorul Castro.
Cele 10 mirosuri propuse sunt:
- aromat
- lemnos/răşinos
- de fructe (nu citrice)
- de chimicale
- de mentă
- dulce
- de popcorn
- de lămâie
- înţepător
- putred
Este important ca această teorie să fie testată pe arome mai complexe, cum ar fi parfumurile sau mirosurile de zi cu zi, continuă autorii studiului.
„În realitate, orice aromă naturală este foarte complexă, un amestec al celor 10 categorii“, adaugă Castro.
În anii '50, John Amoore, un om de ştiinţă britanic, a propus o teorie conform căreia mirosurile erau împărţite în şapte categorii, bazându-se pe mărimea şi forma moleculară. „Într-un final, Amoore şi-a retras teoria din cauza rivalului său, R.W. Moncrieff, care spunea că nu există dovezi pentru a susţine existenţa acestor şapte categorii . Însă a dat o temă de gândire. Sunt sigur că şi lucrarea americanilor va intensifica cercetările în această direcţie“, conchide profesorul Tim Jacob, expert în ştiinţa mirosurilor de la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie.
Citeşte şi:
Halitoza, cum îi spun medicii, îi face pe unii dintre noi să evite chiar socializarea. Mestecatul gumei mentolate nu este întoteauna recomandat, ba în unele cazuri nici nu este eficient. Aşa că pentru o respiraţie proaspătă, mai bine apelezi la câteva soluţii naturale.
Usturoiul are atâtea beneficii pentru sănătate, încât nu ar fi de mirare să ajungă, în curând, să fie prescris la scară largă de medic. De fapt, dacă stăm şi ne gândim, chiar este prescris de medici în anumite situaţii.
Ceaiul, foarte potrivit pentru vremea rea şi friguroasă, dar nu la fel de bine savurat fierbinte pe caniculă, are foarte multe beneficii pentru sănătate. Pentru britanici, cel puţin, este răspunsul la orice problemă: te calmează după o zi de muncă, îţi ia durerea cu mâna şi chiar îţi intensifică procesele gândirii.
O echipă de cercetători dresează trei câini să identifice mostre de tumori ovariene, în cadrul unui experiment care are drept scop utilizarea patrupedelor pentru „diagnosticul rapid“ al acestui tip de cancer.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
0 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate