Medicină

articolul anterior articolul urmator

Oamenii simt 10 mirosuri de bază

0
19 Sep 2013 18:27:35
Autor: Ana Stan
Mirosurile pot fi grupate în zece categorii de bază
Mirosurile pot fi grupate în zece categorii de bază

Miile de arome pe care oamenii le simt pot fi grupate în 10 categorii de bază, susţin cercetătorii americani care au folosit o metodă computerizată pentru a reduce mirosurile la structura lor de bază.

S-au testat 114 mirosuri diferite care au putut fi grupate în doar 10 categorii, susţin cercetătorii Jason Castro de la Colegiul Bates şi Chakra Chennubhotla de la Universitatea din Pittsburgh, citaţi de BBC.
 
„Avem 10 categorii de bază ale mirosurilor care reflectă atributele importante ale lumii. Dacă le cunoşti, poate fi mult mai simplu să realizezi noi mirosuri. Încă nu am reuşit să rezolvăm problema anticipării unui miros bazându-ne doar pe structura sa chimică, dar sperăm să realizăm şi acest lucru“, spune profesorul Castro.
 
Cele 10 mirosuri propuse sunt:
 
  • aromat
  • lemnos/răşinos
  • de fructe (nu citrice)
  • de chimicale
  • de mentă
  • dulce
  • de popcorn 
  • de lămâie
  • înţepător
  • putred
 
Este important ca această teorie să fie testată pe arome mai complexe, cum ar fi parfumurile sau mirosurile de zi cu zi, continuă autorii studiului.
 
În realitate, orice aromă naturală este foarte complexă, un amestec al celor 10 categorii“, adaugă Castro.
 
În anii '50, John Amoore, un om de ştiinţă britanic, a propus o teorie conform căreia mirosurile erau împărţite în şapte categorii, bazându-se pe mărimea şi forma moleculară. „Într-un final, Amoore şi-a retras teoria din cauza rivalului său, R.W. Moncrieff, care spunea că nu există dovezi pentru a susţine existenţa acestor şapte categorii . Însă a dat o temă de gândire. Sunt sigur că şi lucrarea americanilor va intensifica cercetările în această direcţie“, conchide profesorul Tim Jacob, expert în ştiinţa mirosurilor de la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie.
 

Citeşte şi:
 
Trucuri simple care combat mirosul urât al respiraţiei
 
Halitoza, cum îi spun medicii, îi face pe unii dintre noi să evite chiar socializarea. Mestecatul gumei mentolate nu este întoteauna recomandat, ba în unele cazuri nici nu este eficient. Aşa că pentru o respiraţie proaspătă, mai bine apelezi la câteva soluţii naturale.
 
De ce ar trebui să iubeşti usturoiul şi cum să scapi de mirosul înţepător
 
Usturoiul are atâtea beneficii pentru sănătate, încât nu ar fi de mirare să ajungă, în curând, să fie prescris la scară largă de medic. De fapt, dacă stăm şi ne gândim, chiar este prescris de medici în anumite situaţii.
 
Beneficii surprinzătoare ale ceaiului: te scapă de cearcăne şi de mirosul urât al picioarelor
 
Ceaiul, foarte potrivit pentru vremea rea şi friguroasă, dar nu la fel de bine savurat fierbinte pe caniculă, are foarte multe beneficii pentru sănătate. Pentru britanici, cel puţin, este răspunsul la orice problemă: te calmează după o zi de muncă, îţi ia durerea cu mâna şi chiar îţi intensifică procesele gândirii.
 
VIDEO Câinii care-ţi salvează viaţa: pot fi dresaţi să „miroasă“ cancerul ovarian
 
O echipă de cercetători dresează trei câini să identifice mostre de tumori ovariene, în cadrul unui experiment care are drept scop utilizarea patrupedelor pentru „diagnosticul rapid“ al acestui tip de cancer.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările