Medicină

articolul anterior articolul urmator

Oamenii de ştiinţă britanici anunţă că există trei tipuri de COVID-19 lung - STUDIU

0
1 Aug 2022 15:20:35
Autor: Ana-Maria Gherghiță
FOTO SHUTTERSTOCK (Arhivă)
FOTO SHUTTERSTOCK (Arhivă)

Conform oamenilor de ştiinţă britanici, există trei „tipuri” diferite de COVID-19 lung, relatează, luni, DPA/PA Media, potrivit Agerpres.

Specialiştii de la King's College din Londra au afirmat că există trei „subtipuri” ale COVID-19, fiecare cu propriul set de simptome. 
 
Oamenii de ştiinţă au cercetat 1.459 de pacienţi care trăiesc cu COVID-19 lung, caracterizaţi de autorii studiului drept persoane care prezintă simptome timp de cel puţin 84 de zile după infectarea cu SARS-CoV-2 şi care au participat la studiul Zoe Health. 
 
Versiunea înainte de publicare a studiului, data publicităţii de medRxiv, afirmă că persoanele cu COVID-19 ar fi divizate în trei grupuri principale. 
 
Din primul grup fac parte persoanele cu simptome neurologice, inclusiv oboseală şi dureri de cap, întâlnite adesea în rândul celor care s-au infectat la momentul în care tulpinile erau afla şi delta. 
 
Pacienţii cu simptome respiratorii, inclusiv durere în piept şi dificultăţi de respiraţie, sunt incluşi în al doilea grup. Aceste simptome au fost mai frecvente în rândul persoanelor infectate în timpul primului val de COVID-19. 
 
Indivizii din ultimul grup se confruntă cu o serie diversă de simptome, printre care palpitaţii cardiace, dureri musculare şi modificări la nivelul pielii şi părului, conform King's College. 
 
Potrivit oamenilor de ştiinţă, cele trei subtipuri au fost evidente în toate variantele. 
 
„Aceste date arată în mod clar că sindromul post-COVID-19 nu este o simplă afecţiune, ci pare să aibă mai multe subtipuri”, a afirmat autoarea principală a studiului, dr. Claire Steves, de la King's College din Londra. 
 
„Înţelegerea cauzelor care stau la baza acestor subtipuri poate ajuta la găsirea strategiilor de tratament. În plus, aceste date subliniază necesitatea ca serviciile de lungă durată pentru COVID-19 să încorporeze o abordare personalizată sensibilă la problemele fiecărui individ”, a mai spus Steves. 
 
Dr. Liane Canas, din cadrul aceleiaşi universităţi şi autoare principală a cercetării, a declarat: „Aceste perspective ar putea contribui la dezvoltarea diagnosticului şi tratamentului personalizat pentru aceste persoane”. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările