Medicină

articolul anterior articolul urmator

Oamenii de ştiinţă au descoperit un gel injectabil care poate repara fisurile şi rupturile discurilor intervertebrale, ameliorând durerea - STUDIU

2
11 Jun 2022 10:49:40
Autor: Maria Ţaga

Cercetătorii americani au descoperit un gel injectabil care ar putea fi folosit la tratarea problemelor ce ţin de discurile coloanei vertebrale şi care ar putea ameliora semnificativ durerile de spate, relatează Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă de la Clinical Radiology of Oklahoma au spus că tratamentul s-a arătat promiţător după ce a redus durerea a 20 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 69 de ani care sufereau de boală degenerativă a discului intervertebral.

Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că este necesar să se aştepte rezultatele unui studiu mai amplu realizat în SUA şi Canada înainte ca gelul – numit Hydrafil – să poată fi lansat  pe scară largă, potrivit Daily Mail. 

Aproximativ 65 de milioane de americani suferă de dureri de spate în fiecare an, boala degenerativă a discului intervertebral fiind principala cauză. Tratamentele actuale se concentrează pe metode „conservatoare”, inclusiv odihnă şi kinetoterapie 

În cadrul studiului – dezvăluit săptămâna aceasta la reuniunea ştiinţifică anuală a Societăţii de Radiologie Intervenţională – cercetătorii au spus că au recrutat 20 de persoane cu dureri cronice de spate, din Columbia.

Fiecare a încercat anterior să-şi aline durerea folosind „măsuri conservatoare”, dar disconfortul nu a dispărut în totalitate. 

Gelul de specialitate a fost încălzit la 65 de grade Celsius înainte de a fi injectat direct în discurile care separă vertebrele osoase în partea inferioară a spatelui. Mai apoi, acesta a ajuns  la temperatura corpului pacientului şi s-a solidificat într-un implant pentru a susţine discurile din spate.

Oamenii de ştiinţă au spus că gelul – realizat din plastic – se răceşte rapid după injectare şi că până în prezent nu a fost observată sau înregistrată nicio deteriorare a ţesutului înconjurător.

Şase luni mai târziu, toţi au raportat o scădere a durerilor de spate. Astfel, pe o scară dela 1 până la 10 - fiind cea mai mare - pacienţii au declarat că înainte de tratament simţeau o durere de 7, iar în prezent simt o durere de 2.

Ei au raportat, de asemenea, o îmbunătăţire a capacităţii lor de a face activităţi fizice.

„Dacă aceste constatări sunt confirmate în cercetări ulterioare, această procedură poate fi un tratament foarte promiţător pentru durerea lombară cronică. Gelul este uşor de administrat, nu necesită intervenţii chirurgicale deschise şi este o procedură uşoară pentru pacient. Nu avem într-adevăr tratamente bune pentru boala degenerativă a discului, în afară de îngrijirea conservatoare, iar hidrogelurile existente sunt introduse printr-o incizie”, a spus Dr. Douglas Beall, radiologul care a condus studiul. 

Hydrafil a primit denumirea de „dispozitiv inovator” de la Food and Drug Administration (FDA) în 2020, permiţându-i să treacă la teste.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Csipike Csipike
12.06.2022, 02:05:38

Vreti sa spuneti ca au inventat un gel. Descoperi ceva care exista deja, dar nu stiai de existenta sa (America). Inventenzi ceva care nu exista inainte (becul).

pescarul symy
12.06.2022, 08:16:45

Astept inventia care sa-l ridice din scaunul rulant pe fostul fotbalist MHAI NESU(FC Utrecht)...si multi altii ca el!!!...Cei drept omul cauta vindecarea trupului,Dumnezeu cauta vindecarea sufletului care-i..V ESNIC!!!

Modifică Setările