Medicină

articolul anterior articolul urmator

Oamenii de ştiinţă sud-africani au concluzionat că vaccinurile împiedică omicron să provoace o formă gravă de Covid-19

5
3 Dec 2021 09:44:24
Autor: News.ro

Oamenii de ştiinţă sud-africani au concluzionat, după prima fază a studiilor, că vaccinurile împiedică omicron să provoace o formă gravă de Covid-19, relatează El Pais.

Datele preliminare ale studiului, prezentate Parlamentului, semnalează că testul PCR permite aflarea faptului că infecţia este cu noua mutaţie a coronavirusului fără să fie nevoie de secvenţierea genomului.

NGS-SA (Network for Genomic Surveillance in South Africa) a prezentat miercuri după-amiază în faţa Comisiei pentru sănătate a Parlamentului ţării datele iniţiale ale studiului privind omicron.

Reprezentanţii reţelei au asigurat că se concentrează pe transmisibilitatea şi efectul asupra imunităţii dat de vaccinuri.

„Mare parte din populaţie obţine imunitate cu vaccinuri sau trecând prin boală, astfel este complicat de spus care va fi evoluţia. Genetica omicron este complet diferită de cea a delta sau a altor variante anterioare”, a spus Richard Lessels, expert în boli infecţioase. 

Nu este clar nici dacă perioada de incubare este aceeaşi, în medie de 5 zile, dovedită până acum. Însă, a adăugat Lessels, există certitudinea că „vaccinurile reprezintă instrumentul care poate împiedica boala să se agraveze şi spitalizarea”.

„Nu ne îngrijorează atât numărul mutaţiilor, ci unde se concentrează, pentru multe au loc în proteina spike, şi, în special, în părţi cheie, importante în accesul la celulele noastre. Nu ştim dacă anticorpii pot lupta cu ele”, a explicat Lessels. 

El a subliniat că, deşi cei mai mulţi dintre cei infectaţi cu noua variantă prezintă simptome uşoare ale bolii, „este destul de devreme să spunem cât de periculoasă este omicron, pentru că a fost descoperită acum puţin timp”. „Nu ştim dacă vom avea cazuri mai grave sau nu”, a completat el.

În prezentarea sa, a precizat că omicron, prezentă în toate provinciile ţări, va înlocui delta şi a semnalat că poate fi detectată prin test PCR fără secvenţierea genomului.

Printre datele cunoscute până acum legat de omicron se numără: transmisibilitate crescută; vaccinurile, chiar dacă varianta îi afectează şi pe cei cu schema completă, evită spitalizarea; riscul de reinfectare este mare; efectul medicamentelor nu este alterat, pentru că ele nu tratează virusul, ci calmează simptomele.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase din Africa de Sud (NICD) a confirmat joi că, în noiembrie, din 249 de secvenţieri, 183 au fost omicron. Imunitatea dată de Covid-19, odată trecută, nu oferă protecţie în faţa omicron.

În Africa de Sud, cea mai afectată regiune este Gauteng, unde se află oraşele Pretoria şi Johannesburg. Creşterea numărului de cazuri aici, cu o medie de 20% pe zi în ultima săptămână, nu se reflectă şi în spitalizări.

Varianta omicron a fost descoperită în mai mult de 20 de ţări, însă Africa de Sud şi Botswana au înregistrat 62% dintre cazurile indentificate în lume.

În timp ce oamenii de ştiinţă încearcă să ofere răspunsuri legat de ce va însemna pe viitor omicron, în Africa de Sud - unde 41,97% din populaţia adultă e vaccinată - se menţine calmul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Fahrenheit 451
3.12.2021, 10:59:37

Lessels, ,,Nu ştim dacă anticorpii pot lupta cu ele”. Altă declarație a lui Lessels, ,,... în timp ce varianta poate evita anticorpii, celelalte sisteme de apărare ale corpului, cum ar fi celulele T, pot fi în continuare eficiente. Celulele T ucid celulele infectate. https://www.bnnbloomberg.ca/south-african-scientists-sound-caution-on-omicron-case-severity-1.1689776 https://ro.wikipedia.org/wiki/Celule_T

-23 (25 voturi)
Nastase T Ovidiu
3.12.2021, 12:10:50

Voi ati vazut cine-s oamenii aia de stiinta sud africani? Mergeti sa-i vedeti! :))))

-31 (33 voturi)
hihihi mare e gradina
3.12.2021, 18:04:00

Woow Fahrenheit0/, si care din T mai precis: Care Lessels, ala care zice ca vaccinurile sunt bune?! Tre 'sa fie si un altul, n-asa?

+7 (11 voturi)
Iobag Nerfos
3.12.2021, 11:22:59

Oamenii de stiinta poate, insa oamenii in general au ajuns la alta concluzie in RSA. De aia sunt vaccinati mai putini ca romanii si bine fac

-14 (16 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
5.12.2021, 16:05:10

Iobag Nerfos RSA are o rata de vaccinare mai mare, 42.7%, decat Romania, 38.9%. RSA, la o populatie de 60 de milioane de locuitori, are o rata de mortalitate de doua ori mai mica decat a Romaniei, cu o populatie de numai 19 milioane de locuitori.

+9 (9 voturi)
Modifică Setările