Obezitatea în rândul românilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentaţia necorespunzătoare duce la supraponderalitate
Alimentaţia necorespunzătoare duce la supraponderalitate

De când ne naştem, părinţii şi bunicii noştri sunt preocupaţi de alimentaţia noastră şi se alarmează de fiecare dată când greutatea noastră scade sub ceea ce consideră ei a fi normal. Ύn concepţia noastră, a românilor, greutatea corporală este un indicator al stării de sănătate.

Dragostea şi grija celor dragi se traduc de multe ori în cantitatea de mâncare pe care o consumăm.

Din păcate, uneori, din dorinţa de a avea copii sănătoşi, părinţii nu-şi dau seama când aceştia devin supraponderali sau chiar obezi. Din prea multă iubire, unui părinte îi este dificil să-i refuze ceva copilului lui, în special ceva care ţine de alimentaţie.

Într-o societate în care totul se întâmplă în grabă, în care suntem supuşi stresului, cei mai mulţi dintre noi îşi neglijează propria alimentaţie.

Foarte puţini dintre noi respectă sfatul medicilor şi uită că micul dejun ar trebui să fie o masă consistentă a zilei, care să ne dea energia necesară de a face faţă programului agitat. Mulţi sar peste această masă, mulţi amâna până după amiază chiar şi masă de prânz, din lipsă de timp. Spre deosebire de alte ţări, unde pauză de masă este sfântă, noi mâncăm în faţă tastaturii, în grabă sau alimente care ne fac mai mult rău decât bine.

Teoria o ştim toţi. Toti stim ca nu este bine sa mâncăm covrigi sau produse de panificaţie in exces, prăjeli sau fast-food, dar oare câţi au grijă ca alimentaţia lor zilnică să conţină legume şi fructe proaspete, peşte şi carne de vită?

Aparent, în mod justificat, consumăm alimente cu indice glicemic foarte ridicat, iar acest lucru, combinat cu sedentarismul, duce la supraponderalitate şi obezitate.

Astfel, România se află pe locul al treilea în Europa cu 50% din populaţie supraponderală şi 25% obeză.
După cum arată statisticile Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", din Bucureşti, România a urcat pe locul al treilea al supraponderalilor din Europa, aceasta după ce în 2003 statisticile europene ne clasau pe locul 23 in privinţa procentului de persoane supraponderale, cu tot cu obezi.
Specialiştii pun ascensiunea nefericită a ţării noastre în topul european al supraponderalilor în special pe seama trecerii primei "generaţii fast-food" de după '90 în rândul adulţilor.

Statistica Institutului "C.I. Parhon" arată că 30% dintre românce sunt supraponderale şi că 20% dintre bărbaţi au o greutate peste normal. Şi la capitolul obezitate infantilă cifrele sunt îngrijorătoare, 40% dintre copii fiind obezi.

Ca şi în cazul multor altor afecţiuni, ideal ar fi să prevenim printr-un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie echilibrată şi activitate fizică, căci este mai uşor sa previi decât să vindeci.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite