Medicină

articolul anterior articolul urmator

Omicron, o combinaţie între coronavirus şi virusul răcelii. De ce e nevoie de vaccin anti-Covid

12
4 Dec 2021 12:48:58
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Varianta Omicron a coronavirusului care provoacă boala Covid-19 a dobândit probabil cel puţin una dintre mutaţiile sale prin preluarea unui fragment de material genetic de la un alt virus - posibil unul care provoacă răceala comună - prezent în aceleaşi celule infectate, potrivit cercetătorilor.

Această secvenţă genetică nu apare în nicio versiune anterioară a coronavirusului, numit SARS-CoV-2, dar este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cele care provoacă răceala comună, precum şi în genomul uman, au precizat cercetătorii.
 
Prin inserarea acestui fragment special în sine, Omicron s-ar putea să se facă să pară "mai uman", ceea ce l-ar ajuta să se sustragă atacului sistemului imunitar uman, a declarat Venky Soundararajan, un cercetător din Massachusetts, care a condus studiul postat joi pe site-ul OSF Preprints.
 
Acest lucru ar putea însemna că virusul se transmite mai uşor, în timp ce provoacă doar boli uşoare sau asimptomatice.
 
Totuşi, trebuie precizat că oamenii de ştiinţă nu ştiu încă sigur dacă Omicron este mai infecţios decât alte variante, dacă provoacă boli mai grave sau dacă va depăşi Delta ca variantă dominantă. Este posibil să dureze câteva săptămâni pentru a obţine răspunsuri la aceste întrebări.
 

Cum s-a produs recombinarea virală

 
Celulele din plămâni şi din sistemul gastro-intestinal pot găzdui simultan coronavirusul SARS-CoV-2 şi coronavirusul de răceală obişnuită, potrivit unor studii anterioare.
 
O astfel de co-infecţie pregăteşte terenul pentru recombinarea virală, un proces în care două virusuri diferite din aceeaşi celulă gazdă interacţionează în timp ce îşi produc copii, generând noi virusuri care au o parte din materialul genetic de la ambii "părinţi".
 
Această nouă mutaţie ar fi putut să apară pentru prima dată la o persoană infectată cu ambii agenţi patogeni, atunci când o versiune a SARS-CoV-2 a preluat secvenţa genetică de la celălalt virus, au declarat Soundararajan şi colegii săi în studiul care nu a fost încă verificat critic de alţi cercetători.
 
Aceeaşi secvenţă genetică apare de mai multe ori într-unul dintre coronavirusurile care provoacă răceli la oameni - cunoscut sub numele de HCoV-229E - şi în virusul imunodeficienţei umane (HIV) care provoacă SIDA, a spus Soundararajan.
 
Africa de Sud, unde Omicron a fost identificat pentru prima dată, are cea mai mare rată de infectare cu HIV din lume, virus care slăbeşte sistemul imunitar şi creşte vulnerabilitatea unei persoane la infecţiile cu virusurile răcelii obişnuite şi alţi agenţi patogeni.
 

"Probabil că am ratat multe generaţii de recombinări"

 
În acea parte a lumii, există multe persoane la care ar fi putut avea loc recombinarea care a adăugat acest set de gene omniprezente la Omicron, a spus Soundararajan.
 
"Probabil că am ratat multe generaţii de recombinări" care au avut loc de-a lungul timpului şi care au dus la apariţia Omicron, a adăugat Soundararajan.
 
Pentru a confirma originile mutaţiilor Omicron şi efectele acestora asupra funcţiei şi transmisibilităţii sunt necesare cercetări suplimentare. De asemenea, există ipoteze concurente conform cărora cea mai recentă variantă de Sars-Cov-2 ar fi putut petrece ceva timp evoluând în corpul unui animal.
 

 De ce e nevoie de vaccin anti-Covid

 
Între timp, a spus Soundararajan, noile descoperiri subliniază cât de important este ca oamenii să primească vaccinurile COVID-19 disponibile în prezent.
 
"Trebuie să vă vaccinaţi pentru a reduce şansele ca alte persoane, care sunt imunocompromise, să întâlnească virusul SARS-CoV-2", a spus Soundararajan.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

m lupascu
4.12.2021, 13:50:07

- stimabile capila raspunzi de viitoarele decese peste acest numar, prin actiunea politica

-9 (9 voturi)
Tomescu Tom
4.12.2021, 14:31:56

Dacă poate prelua fragmente de material genetic de la un alt virus ...ar putea să fie de la oricare alt virus ..??? Nu neapărat cei care dau simptome de răceală și gripă ..??? . Întreb ..fiindcă lista cu viruși existenți , extrem de periculoși , este al naibii de lungă .. Și care dacă ar ajunge să se transmită pe calea aerului .. brrrrrrrrr... Filmele cu zombie o să ni se pară comedii !

-1 (3 voturi)
Comati Dac
4.12.2021, 15:06:24

Deja se face un an de când în restul mapamondului nu mai există pandemie iar în Europa e jale! Nu pot să nu mă întreb: oare vor fi trași vreodată la răspundere toți cei ce au promovat și pus în aplicare diabolica vaccinare in masă a populației în plină pandemie la fel cum au fost trași la răspundere naziștii pentru răul pricinuit? Pare câți ani mai trebuie să treacă, cate valuri, câte restricții, câți morți și câte variante de covid trebuie sa mai avem în Europa pentru ca lumea sa conștientizeze că aici pe continent facem ceva totale greșit față de restul lumii? Oare așa tare s-a îndobitocit populația cu trai bun încât nu mai gândește nici cat o găină și nu pot observa EVIDENTUL? Unde e procentul mai ridicat de vaccinați și pandemia e in floare! Unde nici nu au auzit de vaccin, nici de pandemie nu s-a auzit! Oare minciuna o să țină la nesfârșit ca și aia cu 11 septembrie, cum câțiva căprari de prin pietrele Afganistanlui au trecut peste toate sistemele de securitate SUA și au dărâmat gemenii și parte din pentagon(aia in renovare)? Adică v-a fi un scenariu gen: 2029-Europa, SUA & Israel: al 25-lea val Coivd, Comisia Europeană impune vaccinarea obligatorie cu doza 22 booster Pfaizer 9.1 beta! Restul lumii: in 2020 avut loc o epidemie de gripă cu un virus din familia coronavirușilor!

-6 (14 voturi)
Utilizator Adevărul
4.12.2021, 15:16:54

Comentariu considerat abuziv.

Iobag Nerfos
4.12.2021, 15:38:30

Covid-19. impreuna cu raceala, guturaiul, Covid-1 si alti trei virusi formeaza familia coronavirus, Covid-19 fiind raceala "prelucrata" putin in laboratoarele Wuhan sa dea niste forme mai agresive si cam atat. Pana si cei care au scos testele PCR au recunoscut ca nu au avut la dispozitie Covid-19 cand au modificat testele PCR si au folasit banala raceala pentru testele PCR. Deci daca esti racit ai 100% sanse sa ai testul PCR pozitiv

-6 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările