Medicină

articolul anterior articolul urmator

OMS: Există „o mare probabilitate” să se răspândească noi variante mai periculoase de coronavirus

8
15 Jul 2021 19:37:48
Autor: George-Andrei Cristescu
OMS: Împreună vom învinge pandemia, dar perspectiva noastră trebuie să fie mai amplă, Foto: News.ro
OMS: Împreună vom învinge pandemia, dar perspectiva noastră trebuie să fie mai amplă, Foto: News.ro

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au avertizat joi în privinţa apariţiei şi răspândirii unor variante mai periculoase de coronavirus, apreciind că o astfel de perspectivă este „foarte probabil㔺i recomandă statelor membre să continue să monitorizeze în timp real situaţia epidemiologică şi să evalueze capacitatea sistemului de sănătate, relatează Reuters.

OMS este îngrijorată că există evaluări nejustificate că pandemia s-ar apropia de sfârşit şi este de părere că ceea ce acum intră în categoria „variantelor îngrijorătoare” de coronavirus s-ar putea dovedi şi mai greu de controlat, notează Digi 24.

OMS face distincţie între variante „îngrijorătoare” ale virusului şi „variante de interes”. În această din urmă categorie intră acele tulpini identificate ca fiind o cauză de transmitere, sunt depistate în mai multe ţări, dar despre ele încă nu se ştie cât de contagioase sunt. 
 
Până acum, au fost depistate mai multe tulpini ale coronaviruslui, care au fost botezate cu litere ale alfabetului grecesc: alfa, beta, delta, gamma, epsilon şi, cea mai nouă, lambda. 
 
OMS recomandă statelor membre să continue să monitorizeze în timp real situaţia epidemiologică şi să evalueze capacitatea sistemului de sănătate, arată un comunicat al organizaţiei. 
 
Utilizarea măştilor, distanţarea fizică, igiena mâinilor şi îmbunătăţirea ventilaţiei spaţiilor interioare rămân esenţiale pentru reducerea transmiterii CoV-2 al SARS.
 
Evenimentele care presupun adunări de oameni trebuie evaluate din punct de vedere al riscurilor. Este esenţial să se ia în considerare contextul epidemiologic, inclusiv prevalenţa variantelor îngrijorătoare de coronavirus, puterea lor de transmitere, precum şi capacitatea de urmărire a contacţilor şi testarea participanţilor.
 
OMS doreşte ca până în septembrie 2021 să fie vaccinată cel puţin 10 % din populaţia tuturor ţărilor. Este necesară o solidaritate sporită la nivel mondial pentru a proteja populaţiile vulnerabile de apariţia şi răspândirea variantelor CoV-2 ale SARS, subliniază din nou OMS.
 
De asemenea, organizaţia recomandă statelor membre să NU solicite dovada vaccinării împotriva COVID-19 pentru călătorii internaţionale ca fiind singura cale sau condiţie care să permită călătorii internaţionale, având în vedere accesul limitat la nivel mondial şi distribuţia inechitabilă a vaccinurilor COVID-19.
 
„Împreună vom învinge pandemia, dar perspectiva noastră trebuie să fie mai amplă, iar ambiţiile să ţintească mai sus, trebuie să conclucrăm să prevenim, să depistăm şi să răspundem rapid la viitoare focare cu potenţial pandemic”, a subliniat Tedros.
 
Creştere cu 43 la sută a deceselor din Africa 
 
Poitrivit OMS, Africa a înregistrat săptămâna trecută o creştere de 43% a numărului de decese cauzate de COVID-19, în condiţiile în care numărul infecţiilor şi internările în spitale au crescut. Ţările acestui continent se confruntă cu lipsa de oxigen şi de paturi pentru terapie intensivă. 
 
Rata de mortalitate pe continent - adică proporţia de decese în rândul cazurilor confirmate - se situează la 2,6% faţă de media globală de 2,2%, a precizat OMS. 
 
Numărul de cazuri de pe continent depăşeşte 6 milioane, a declarat Matshidiso Moeti, directoarea regională a OMS pentru Africa. 
 
Această creştere a numărului de infecţii este parţial determinată de prezenţa variantei Delta a coronavirusului, o variantă îngrijorătoare, foarte transmisibilă, depistată în 21 de ţări africane. 
 
Numărul deceselor a urcat vertiginos în ultimele cinci săptămâni în Africa, ajungând la 6.273 de decese săptămâna trecută, la doar un punct procentual distanţă de vârful săptămânal, înregistrat în ianuarie. 
 
Este însă de subliniat că doar 18 milioane de africani sunt complet vaccinaţi, iar populaţia continentului numără 1,3 miliarde de locuitori. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

ovidiu preda
15.07.2021, 19:50:55

He, he....cel tenebros, credeti-l pe cuvint, stie el

-7 (9 voturi)
Ion Partizanul
15.07.2021, 20:04:29

Ce mare adevar! Bineinteles ca va suferi mutatii ca d-aia a fost creat. Este drumul spre saracie si dictatura.

-8 (14 voturi)
memoire perdue
15.07.2021, 21:05:56

In goana de a atrage cat mai multi cititori, Adevarul mai mult dezinformeaza decat informeaza. E mult mai interesant și profitabil întreținerea echivocului. Nicăieri in textul original nu se vorbește de "o mare probabilitate să se răspândească noi variante mai periculoase de coronavirus". As fi preferat o traducere fidelă a documentului original.

+6 (8 voturi)
daniel apostol
15.07.2021, 23:19:22

memoire perdue,salut,Ion Partizanul a dat traducerea fidela

-5 (5 voturi)
Realist
16.07.2021, 00:15:07

Memoire, de asta data esti "pe langa" cu comentariul ! 1. Nu "Adevarul" ci Reuters a facut mentiunea cu "foarte probabila", autorii citeaza expres sursa; 2. Pe langa faptul ca din text nu rezulta obligatoriu ca informatia ar fi extrasa din comunicatul OMS, totusi in acel comunicat exista, iata: "The Committee recognised the strong likelihood for the emergence and global spread of new and possibly more dangerous variants"

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările