Medicină

articolul anterior articolul urmator

OMS, mai pesimistă cu privire la capacitatea vaccinurilor de a pune capăt pandemiei COVID-19

16
10 Sep 2021 14:33:39
Autor: News.ro
Foto News
Foto News

Directorul OMS Europa, Hans Kluge, se arată pesimist, vineri, faţă de capacitatea unui nivel ridicat al vaccinării de a opri - numai el - pandemia covid-19, din cauza variantelor noului coronavirus, care au redus perspectiva unei imunităţi colective, relatează AFP.

Având în vedere probabilitatea sporită ca boala să fie în continuare endemică - fără să fie eradicată -, Hans Kluge îndeamnă, într-o conferinţă de presă la ”anticipare pentru a ne adapta strategiile de vaccinare” - mai ales în privinţa unor doze suplimentare.

În mai, oficialul sanitar ONU aprecia că ”pandemia se va încheia atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimă de 70%” a populaţiei mondiale.

Întrebat dacă acest obiectiv mai este valabil sau dacă este necesar să fie revizuit în creştere, Hans Kluge a subliniat că noi variante mai contagioase ale SARS-CoV-2, în principal varianta indiană (delta), au schimbat situaţia.

La acea vreme, în pofida faptului că varianta din India făcea ravagii, ”nu exista o asemenea apaiţie de variante tot mai transmisibile şi mai virale”, subliniază el.

”Aşadar, cred că acest lucru ne aduce în punctul în care obiectivul esenţial al vaccinării este, înainte de toate, împiedicarea formelor grave ale bolii şi mortalitatea”, subliniază Hans Kluge.

IMUNITATEA COLECTIVĂ, ILUZORIE

”Dacă luăm în calcul faptul că noul coronavirus va continua să înregistreze mutaţii şi să rămână printre noi, atunci trebuie să anticipăm cum să ne adaptăm în mod treptat strategia de vaccinare transmiterii endemice şi să obţinem cunoştinţe foarte preţioase despre impactul dozelor suplimentare”, apreciază el.

Potrivit unor epidemiologi, de-acum pare iluzoriu faptul că se poate atinge imunitatea colectivă numai cu ajutorul vaccinurilor, însă acestea rămân cruciale în controlarea pandemiei covid-19.

Un nivel foarte mare al vaccinării rămâne totodată indispensabil ”în vederea unei reduceri a presiunii asupra sistemelor noastre de sănătate, care au o nevoie desperată să trateze alte boli decât covid-19”, mai subliniază Hans Kluge.

Varianta indiană (delta) a SRAS-CoV-2, în prezent dominantă, este considerată cu 60% mai transmisibilă decât varianta precedentă, britanică (alpha), şi de două ori mai transmisibilă decât virusul istoric.

Cu cât un virus este mai contagios, cu atât este mai mare pragul imunităţii colective, adică pragul persoanelor imunizate de la care epidemia se opreşte.

Acest nivel poate fi obţinut prin vaccinare sau prin infectare naturală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Constantine Constantine
10.09.2021, 14:43:36

''''MUNITATEA COLECTIVĂ, ILUZORIE'''' De mult timp sint savanti care au avertizat ca nu se poate obtine imunitate de turma.Dar ai nostri sint mai tari decit savantii si cercetatorii de la Harvard.Voi reveni cu ultimile descoperiri care demonstreaza ca injectarile cu vaccin pot fi extrem de periculoase.

-11 (13 voturi)
Constantine Constantine
10.09.2021, 16:55:00

Cercetatorii de la Universitatea Harvard si de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology - MIT) au realizat un studiu care demonstreaza ca ARN-ul virusului SARS-CoV-2 poate fi transcris invers in celulele umane, aceste secvențe avand posibilitatea sa fi integrate in genomul uman. Cercetatorii isi justifica descoperirea prin faptul ca „au fost surprinși sa observe ca un numar considerabil dintre cei ce s-au vindecat de COVID-19 au avut rezultate pozitive la testele PCR mult timp după vindecare”. Fenomenul presupune ca nu doar ADN-ul poate da instrucțiuni ARN-ului (transcriere), ci are loc si procesul invers, in care enzimele numite TRASCRIPTAZE inverse convertesc ARN-ul în ADN (transcriere inversa), facind ca ARN-ul sa fie integrat in ADN-ul uman. Intrebarile ce se pun sint multiple deoarece exista riscul unor schimbari in genomul uman.Cercetatorii de la Harvard au cerut detalii de la companiile producatoare privind perioada in care ARNm ramine in corpul uman si inca nu au primit un raspun cert, cca 1-3 zile.In conditiile aratate oamenii de stiinta ca numai eliminarea enzimelor endogene ar face ca sa nu se intimple acest lucru.Se lucreaza in acest sens.Ce stim e ca Pfizer a incheiat cu guvernul american un nou acord de 200 miliarde USD pentru oricare nou vaccin ce va avea succesul scontat obtinut din aceasta colaborare.Problema e ca nici acesta nu va iesi omologat sau ca va fi un insucces si atunci omenirea a dat de dreaqul.Pentru cine nu stie: vaccinurile cu ARN messanger nu au mai fost folosite niciodata pina acum.

-11 (13 voturi)
leuldinpanjshir99
10.09.2021, 14:57:45

Cu actualele vaccinuri omenirea nu scapa de varianta Delta.

-11 (13 voturi)
dumitru bogdan
10.09.2021, 15:07:51

Habar nu au ce fac. Ar trebui sa vorbească mai puțin, își dau cu părerea despre necunoscut și alimentează teoriile conspiraționiste atunci când ceea ce au spus cu luni în urma este dat ca exemplu de "bătut câmpii" și nepricepere în ceva ce, încă,, nu este foarte bine cunoscut, adică covidul.

-10 (12 voturi)
IonIon Codreanu
10.09.2021, 16:50:05

Dacă nu se vaccinează aproape toată lumea, virusul continuă să existe și are vreme să sufere mutații, ceea ce complică combaterea lui. Pe măsură ce știința și tehnica evoluează, vor fi tot mai multe provocări pa care majoritatea, apoi marea majoritate nu le va înțelege. Dacă această mulțime nu va ava încredere în specialiști, viitorul se arată sumbru.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările